Από καντίνες με σεφ μέχρι πίτες στο νέο Thessaloniki Food Festival

Γαστρονομικά events, food market στην παραλία με καντίνες που θα φιλοξενούν σεφ, φεστιβάλ πίτας και μπύρας, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, καλάθι τοπικών προϊόντων και νέο γαστρονομικό οδηγό περιλαμβάνουν οι δράσεις του φετινού Thessaloniki FoodFestival, που διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά στην πόλη.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, που εγκρίθηκε από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, προβλέπεται να αναπτυχθούν 33 δράσεις, εκ των οποίων οι 20 θα είναι άνευ δαπάνης για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το Thessaloniki Food Festival έχει συμβάλει πάρα πολύ στο «χτίσιμο» μιας ιδιαίτερης και ευδιάκριτης γαστρονομικής ταυτότητας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας.

Ενδιαφέρον από ξένα ΜΜΕ

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, μετά τα δημοσιεύματα και τις προβολές των διεθνών μέσων επικοινωνίας (N.Y. Times, ΒΒC2, Guardian, διεθνή food blogs κ.ά.), που αναδεικνύουν την Θεσσαλονίκη ως την πρωτεύουσα της γαστρονομίας στην Ελλάδα, το Τμήμα Τουρισμού δέχεται συνεχώς αιτήματα από ταξιδιωτικούς πράκτορες του εξωτερικού, ώστε να προγραμματίσουν την άφιξη γκρουπ στη διάρκεια δράσεων του 8ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL. Υπάρχουν όμως και αιτήματα από δημοσιογράφους που θέλουν να γράψουν ή να κάνουν γυρίσματα και ντοκιμαντέρ για την τοπική γαστρονομία. Αυτό κατά τον κ. Πέγκα αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα της πόλης που βοηθά στην εξωστρέφειά και την ανάδειξή της.

Εξάλλου, όπως προκύπτει και από τις έρευνες της τοπικής ένωσης ξενοδόχων, ο γαστρονομικός τουρισμός αφορά πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των τουριστών που έρχονται στην Θεσσαλονίκη. «Η γαστρονομία της πόλης είναι δηλαδή πολύ ψηλά σαν αιτία επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ανύπαρκτο σαν θεματική», εξηγεί ο κ. Πέγκας.

Οι δράσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης Detrop, που θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ (24-26 Φεβρουαρίου), το Thessaloniki Food Festival θα ανακηρύξει τους τρεις νέους σεφ – πρεσβευτές της πόλης. Στην ίδια εκδήλωση, στις 26 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστεί και το καινούριο καλάθι τοπικών προϊόντων (Τhessaloniki Food Basket) και ο Νέος Γαστρονομικός Οδηγός («THE CONTEMPORARY CUISINE OF THESSALONIKI») με τις 14 επικρατέστερες σύγχρονες συνταγές της πόλης, που βραβεύτηκαν μέσω του δικτυακού τόπου του Thessaloniki Food Festival, ο οποίος θα προωθηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν ανακοινωθεί οι τρεις πρώτοι σεφ-πρεσβευτές οι οποίοι ήταν οι: Ανδρέας Βλαβιανός, Ιωάννα Θεοδωρακάκη και Νίκος Τζούμας.

Coffee & Brunch Festival

Εξάλλου, το προσεχές τριήμερο (17-19 Φεβρουαρίου) πραγματοποιείται το 1ο “Coffee & Brunch” στη ΔΕΘ. Ειδικότερα, η δημιουργική ομάδα του SoulFood Thessaloniki παρουσιάζει ο 1st Thessaloniki Coffee & Brunch Festival , μια μεγάλη γιορτή του καφέ και της κουλτούρας του, στο Περίπτερο των Εθνών (περίπτερο 6, εντός της TIF Helexpo).

Οι λάτρεις του καφέ θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν διαφορετικές ποικιλίες και χαρμάνια, να παρακολουθήσουν workshops στο coffee lab που αφορούν μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του πλανήτη, brunch που αναδεικνύει τη μοναδική απόλαυση του καφέ, μουσική και φυσικά τον διαγωνισμό Smackdown Latte Art – 1st Thessaloniki Coffee & Brunch Festival. Τιμή εισιτηρίου: 2 ευρώ (ημερήσιο εισιτήριο) /5 ευρώ (εισιτήριο 3ημέρου).

Στήριξη στο street food

Το Thessaloniki Food Festival συνεχίζει να στηρίζει γεγονότα που αφορούν το street food και τα οποία, όπως αναφέρει ο κ. Πέγκας έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

Πρόσφατα γαστρονομικά γεγονότα τα οποία συνδιοργανώνει το φεστιβάλ ή βοηθά να οργανωθούν από ομάδες της πόλης όπως, το Street food festival τον Απρίλιο του 2017 και το 1ου Beer Festival του περασμένου Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο με τη συμμετοχή 50.000 και 70.000 επισκεπτών αντιστοίχως, εκ των οποίων το 40% ήταν τουρίστες κυρίως από βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό, για τον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί το Φεστιβάλ Κρασιού και Γαστρονομίας με τοπικές γεύσεις και οίνους στο Συνεδριακό Κέντρο «Βελλίδης» (15-16 Απριλίου) και το 2o Thessaloniki Street Food στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (28-29 Απριλίου).

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου στη Νέα Παραλία αναμένεται να διεξαχθεί το “Food Market Thessaloniki’s Edition”, όπου 14 καντίνες θα φιλοξενήσουν σεφ της πόλης με παράλληλα μουσικά δρώμενα.  Η εκδήλωση θα γίνει στην παραλία, στο ύψος του Μ. Αλεξάνδρου, σε συνδιοργάνωση με την Liberty Enterprises Ltd.

Ακόμη, πριν το καλοκαίρι, μέσα στον μήνα Μάιο (οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα) θα διοργανωθεί το πρώτο φεστιβάλ πίτας! Το “Pie Festival” σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με τοπικές συνταγές και παραδοσιακές πίτες στην αυλή του δημαρχείου. Τον Ιούνιο προγραμματίζεται στο δημαρχείο και το Vegan Life Festival, με vegan προϊόντα και παρασκευές.

Για το Σεπτέμβριο (1-2 Σεπτεμβρίου) έχει προγραμματιστεί το 2th Thessaloniki Beer Festival όπου μικρές και οικογενειακές ζυθοποιίες από τη Βόρεια Ελλάδα θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους. Την εκδήλωση που συνδιοργανώνει η ομάδα SoulFood Thessaloniki θα πλαισιώνουν dj’s, ενώ θα υπάρχει και φαγητό δρόμου. Στα τέλη Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Δημαρχείο, ενώ τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί το φιλανθρωπικό δείπνο με τα κρασιά του αστικού αμπελώνα.

Επίσης, τον Δεκέμβριο είναι προγραμματισμένο το Italian Street Food, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, σε συνεργασία με το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο.

«Τρίτη βράδυ τρώμε έξω»

Εξάλλου, συνεχίζεται και φέτος η δράση του προγράμματος «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω», με στόχο τη συμμετοχή περισσότερων εστιατορίων. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ακόμη διάφορες ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, δράσεις για παιδιά με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Επίσης, υπάρχει πρόθεση να γίνει και φέτος παρουσίαση του φεστιβάλ στην Αθήνα, όπως έγινε πέρυσι, ενώ τον Μάιο σχεδιάζονται δυο press trips από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρουσιαστεί η τοπική γαστρονομία σε δημοσιογράφους.

Συμβούλιο Αστικής Διατροφικής Πολιτικής

Στοίχημα αποτελεί και η δημιουργία του Food Council, ενός Συμβουλίου Αστικής Διατροφικής Πολιτικής, προκειμένου «από τα happenings και τα events να περάσουμε σε πολιτικές διατροφής και σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με την τοπική κουζίνα κλπ». Ειδικότερα επιδίωξη είναι να προωθηθεί η σωστή πολιτική σε όλα τα επίπεδα: Από την πρωτογενή παραγωγή, τα υγιεινά γεύματα στα σχολεία, τη μη σπατάλη τροφίμων, την ανακύκλωση τροφών, μέχρι την αειφορία και το δίκαιο εμπόριο των τροφίμων, σύμφωνα με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων.

Τον Σεπτέμβριο, η Θεσσαλονίκη θα συμμετέχει στην ετήσια συνάντηση των πόλεων για την Αστική Διατροφική Πολιτική στο Τελ Αβίβ και θα καταθέσει φάκελο για υποψηφιότητα της πόλης για το συνέδριο που θα γίνει το 2019. Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πολλές πόλεις που έχουν υπογράψει το Milan Urban Food Policy Pact, που αφορά αστικές πολιτικές υγιεινής διατροφής.

ΠΗΓΗ

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *