Απόψε η υπερ-πανσέληνος: Η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη εδώ και σχεδόν 70 χρόνια

 Η αποψινή πανσέληνος θεωρείται πολύ ιδιαίτερη επειδή το φεγγάρι είναι θα είναι πολύ κοντά στη Γη την ώρα που θα είναι «γεμάτο». Έτσι, θα φαίνεται πολύ φωτεινότερη αυτή η πανσέληνος από ό,τι η οποιαδήποτε άλλη.

Για την ακρίβεια, η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948, ενώ η επόμενη δεν αναμένεται πριν από τον Νοέμβριο του 2034.

Η υπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της σήμερα στις 15:52 – ώρα Ελλάδος. Έτσι, απόψε το βράδυ, η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με τη NASA, η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά στη Γη θα είναι το 2034

Πηγή : www.athensvoice.gr