Μπορεί η Nutella να προκαλέσει καρκίνο;

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων σύμφωνα με την οποία το φοινικέλαιο που είναι ένα από τα κύρια συστατικά της nutella είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Η συγκεκριμένη έκθεση προειδοποιεί πως ακόμη και η μέτρια κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας είναι επικίνδυνη για τα παιδιά. Μάλιστα το σοκ που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη έκθεση και από το γεγονός πως σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, όπως αναφέρει η Indepedent έχει απαγορευθεί η πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος. Σε απάντηση, των παραπάνω η Ferrero έχει ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πελάτες ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή.

Ο διευθυντής της εταιρίας Vincenzo Tapella δήλωσε στο Reuters ότι: «Η Nutella χωρίς το φοινικέλαιο δεν θα είναι η ίδια και η χρησιμοποίηση ενός υποκατάστατου θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το φοινικέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, η Ferrero λέει ότι χρησιμοποιεί μια βιομηχανική διαδικασία που συνδυάζει μια θερμοκρασία λίγο κάτω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φοινικέλαιο έχει προκαλέσει διαμάχη. Το Νοέμβριο η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ανησυχίες ότι μεγάλες πολυεθνικές όπως Colgate-Palmolive, Kellogg, Nestlé, Procter & Gamble, η Reckitt Benckiser και Unilever έχουν χρησιμοποιήσει το φοινικέλαιο που συλλέγεται από μικρά παιδιά που εργάζονται υπό επικίνδυνες συνθήκες στις φυτείες της Ινδονησίας.