ΔΗΜΗΤΡΙΑ | ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΣ: EXPANDED PIANO @ ΜΜΘ

Η βασική ιδέα του Expanded Piano είναι να προσομοιώσει για τον ακροατή την ακουστική εμπειρία του να βρίσκεται κανείς μέσα σε ένα πιάνο. Το πιάνο παίρνει τις διαστάσεις μιας αίθουσας συναυλιών και κάθε ένας από τους ακροατές βιώνει το έργο σαν να βρίσκεται εντός του οργάνου.

Αυτή η εγκατάσταση – μουσικό έργο, είναι εμπνευσμένη απ’ την ιδέα του “prepared piano” (“προετοιμασμένου πιάνου”), ενός μηχανικά αλλοιωμένου πιάνου, που έγινε διάσημη από τις συνθέσεις του John Cage και άλλων οι οποίοι τοποθετούσαν βίδες, ελάσματα και διάφορα αντικείμενα στις χορδές του πιάνου, αλλοιώνοντας έτσι τον ήχο του.
Το Expanded Piano του Σταύρου Γασπαράτου μετασχηματίζει την ιδέα αυτή σε μια πρωτότυπη ηλεκτρονική μορφή. Ένα ακουστικό πιάνο καλωδιώνεται με διαφόρων τύπων μικρόφωνα που τοποθετούνται στο σώμα, τις χορδές και τον μηχανισμό του. Με τη βοήθεια ενός υπολογιστή γίνεται ζωντανή επεξεργασία του σήματος των μικροφώνων και στη συνέχεια μοιράζεται σε μια surround πολυκάναλη εγκατάσταση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το κοινό βρίσκεται “μέσα” στο πιάνο.

Το μουσικό έργο και η performance Expanded Piano λειτουργεί σαν ένας ηχητικός μεγεθυντικός φακός που “τοποθετεί” τον ακροατή σε ένα ηχητικό ταξίδι στο εσωτερικό του οργάνου. Οι τεχνικές παρεμβάσεις ταυτόχρονα επεκτείνουν τους ήχους που μπορεί να παράξει το πιάνο, ενώ η surround ηχητική εγκατάσταση “κυκλώνει” το κοινό και βυθίζει τον ακροατή σε έναν ήχο πρωτόγνωρης λεπτομέρειας και συνδυασμών.
Το Expanded Piano είναι ένα μουσικό έργο, αλλά ταυτόχρονα και μια εγκατάσταση – συναυλία που σχεδιάζεται και προσαρμόζεται κάθε φορά από την αρχή, ώστε να αλληλεπιδρά με τον χώρο στον οποίο παρουσιάζεται.

Σύλληψη – σύνθεση – προγραμματισμός – εκτέλεση Σταύρος Γασπαράτος
Φωτιστικός σχεδιασμός Σάκης Μπιρμπίλης
Ήχος Τίτος Καργιωτάκης

Πηγή : www.tch.gr