Dont’t Speak, I’m a Lady, please!

Πέρασαν οι εποχές, άλλαξαν οι καιροί…

Άλλαξε ο τρόπος σκέψης, άλλαξε ο τρόπος ζωής..

Άλλαξαν οι ανθρώπινες σχέσεις..

Ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα, ποιος θα κάνει την κίνηση.. Ίσως να άλλαξαν και οι ρόλοι!

Ποιος ξέρει……?!

Σε όλες αυτές τις αλλαγές ποιος θα την “πλήρωνε” άραγε πρώτος?!

Μα φυσικά… το “αδύναμο”, για πολλούς, φύλο.

Από ποιον…?! Μα φυσικά… Από το “δυνατό” και ισχυρό φύλο.

Άντρες. Έχουν χάσει την ευγένεια και την φινέτσα εκείνων των καιρών και δεν ξέρουν καν πως να σε προσεγγίσουν. Χάθηκε η τρυφερότητα, η ασφάλεια και η σιγουριά που ενέπνεε το αντρικό φύλο. Και φυσικά με όλα αυτά, χάθηκαν μαζί και οι ευγενείς τρόποι.

Όχι λοιπόν αγαπητέ μου, σε μία κυρία δεν μιλάς όπως θέλεις…

Δεν θα πεις ποτέ …..

1. “Πάχυνες, Νομίζω!”

Και μετά θα προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα, έτσι? Όσο και να προσπαθείς να το “μαζέψεις”, δεν μαζεύεται! Έχεις κάνει μια αναφορά στα κιλά μια κοπέλας που όσο και να χτυπιέται στα γυμναστήρια, το θέμα είναι ευαίσθητο και μάθε να μην το αγγίζεις!

2. “Αυτό το φόρεμα σε δείχνει κάπως..”

Αν δεν είναι να πεις κάτι καλό, τότε μην το πεις καθόλου. Η λέξη “κάπως” είναι συνυφασμένη στο λεξιλόγιο μας με τη λέξη “άσχημο” ή ” κακό”. Οι ενδυματολογικές αναζητήσεις και επιλογές μιας κοπέλας αφορούν μόνο την ίδια. Και αν εκείνη νομίζει πως κάτι της πάει, ΝΑΙ ΤΗΣ ΠΑΕΙ! Δεν σου πέφτει λόγος.

3. “Άλλαξες το άρωμα σου?”

Δεν επιδέχεται σχόλια ο τρόπος που θα “στιγματίσει” μια κοπέλα την ταυτότητα της με το άρωμα της. Αν δεν αρέσει, μην πλησιάζεις. Αν πάλι σου αρέσει, πες το με ένα κομπλιμέντο.

4. ” Πόσους συντρόφους είχες πριν από μένα?”  

Αδιάκριτο, ανεπίτρεπτο, σχεδόν δηλωτικό της ήδη σχηματισμένης άποψης κάποιου για μία γυναίκα. Και σίγουρα, η απάντηση είτε ειλικρινής, είτε υπερβολική, θα εκπλήξει όποιο διατυπώνει τέτοιες ερωτήσεις. Το savoir vivre αποτρέπει τέτοιου είδους ερωτήσεις, η κοινή λογική λέει ότι όσο άνετα κι αν αισθάνεσαι με έναν άνθρωπο, καλό θα ήταν να προσέχεις τι ρωτάς ειδικά για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ερωτικού συντρόφου.

5. ” Η πρώην μου έκανε “αυτό”

Και καλά έκανε. Ακόμη κι αν το «αυτό» λέγεται για καλό – που, δεν – αυτομάτως στα αυτιά της κυρίας που εισπράττει το σχόλιο χτυπάει και το καμπανάκι της σύγκρισης. Πολύ πιθανόν και ο πρώην της να έκανε κάτι άλλο, τέλειες μακαρονάδες, για παράδειγμα. Δεν θα είναι προς όφελος κανενός αρχίσει, ομοίως, να κάνει συγκρίσεις. Γενικώς, ο συγκριτικός πίνακας εγγυάται την πρόοδο, αλλά λειτουργεί διαλυτικά στις ανθρώπινες σχέσεις. Γενικά μη μιλάς!

6. “Δεν μ’αρέσουν οι φίλες σου”

Άποψη σας και μάλιστα δεκτή. Μην κάνετε παρέα μαζί τους. Όμως μην το πεις. Γιατί αν το πεις, θα μας έρθουν ιδέες και κατ’επέκταση η παροιμία “δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι” θα αρχίσει να μας τρώει. Ίσως να αρχίσουμε να το θεωρούμε και ως μια μομφή για τον δικό μας χαρακτήρα.  Και πέρα από όλα αυτά… Οι φίλες μιας κοπέλας υπήρχαν πριν από σένα και θα υπάρχουν και μετά από σένα. Οπότε….αποδέξου το!

7. “Είσαι ίδια η μάνα σου” 

Ποτέ δεν λέγεται για καλό αυτή η κουβέντα ειδικά ανάμεσα σε ζευγάρια. Είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη και σημαίνει πολλά. Προσβάλλει αυτήν που το ακούει και φυσικά τον άνθρωπο που αγαπάει περισσότερο σ’ αυτή τη ζωή. Και γιατί προσβάλλει, αν η μαμά είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος; Γιατί ακριβώς γι’ αυτό λέγεται κάτι τέτοιο. Για να προσβάλλει.

8. “Μην κάνεις σαν υστερική”

Ντροπή! Αυτή η ατάκα δεν αρμόζει σε έναν κύριο. Η ατάκα αυτή είναι απαγορευμένη και πόσο μάλιστα αν η κοπέλα έχει δίκιο και εσύ ως κλασσικός εγωιστής δεν θέλεις να το παραδεχθείς. Και μετά σίγουρα το ξέσπασμα θα είναι ακόμα πιο μεγάλο γιατί η δική σου ατάκα είχε υπονομευτικό σχόλιο για να μειώσεις την κοπέλα και την έντονη ροή του λόγου της. Ναι, είναι απλά μια έντονη ροή του λόγου μας, δεν είναι υστερία.

9. “Καλό θα ήταν να μην φας δεύτερο πιάτο”

“Καλό θα ήταν να κοιτάς την δική σου όρεξη” θα σου έρθει η απάντηση και θα κοιτάς σαν χάνος πάλι! Και το καλύτερο!? … Μην το πεις μπροστά σε κοντινά πρόσωπα, φίλους και συγγενείς. Εκεί θα ντροπιαστείς εσύ επί δύο. Και ούτε το φτηνό κολπάκι με την έντονη ματιά θα πιάσει γιατί είμαστε και τσαούσες και πάλι θα το φέρουμε στην επιφάνεια και θα γίνετε ρεζίλι.

Γενικά από ότι κατάλαβες δεν σε παίρνει και πολύ να μιλάς. Αλλά και να μιλούσες, θα έλεγες τίποτα της προκοπής? Μάλλον όχι… Οπότε μην μιλάς, μόνο τα απαραίτητα και αυτά με μέτρο και με τρόπο που να ακουστούν και σε εμάς ωραία!

Είτε είναι η κολλητή, η κοπέλα, η γυναίκα ή ακόμα και η μαμά σου (μα τι λέω, στη μαμάκα δεν θα μιλούσες ποτέ έτσι)…. δεν θα πεις τίποτα από τα παραπάνω.

Είμαστε περίπλοκες προσωπικότητες, όπως και να το κάνεις.

Χωρίς εμάς όμως δεν θα μπορούσες και το ξέρεις.

Λίγα μαθήματα savoir vivre χρειάζεσαι και όλα μέλι – γάλα…