Ποια μπορεί να είναι η σχέση του facebook με τη μύτη, το φάρυγγα και το λάρυγγα; «Το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα συγκεκριμένα όργανα του ανώτερου αναπνευστικού» απαντούν ειδικοί. Ακόμη και αν δεν γνωρίζουν την ακριβή διαδικασία που συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το facebook είναι κάτι σαν το… τσιγάρο. Τουλάχιστον όσον αφορά στα βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες που έχει.
Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Regis στο Ντένβερ του Κολοράντο στις ΗΠΑ, ακόμα και όταν κάποιος απλώς παρακολουθεί τη ροή ενημερώσεων στο χρονολόγιό του, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του. Κι αυτό διότι η εικονική ή πραγματική συμπεριφορά στα κοινωνικά δίκτυα, γίνεται αντιληπτή ως πραγματικότητά από τον εγκέφαλο και αυξάνει τα επίπεδα του στρες, μεταβάλει την εικόνα για τον εαυτό μας και έχει τη δύναμη να προκαλέσει ακόμη και κρίσεις πανικού. Και από που προέρχεται το στρες; Τις περισσότερες φορές από την αγωνία για τη συγκέντρωση αρκετών like σε μία δημοσίευση.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που προκύπτουν από τη νέα έρευνα, η εκτεταμένη χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοβαρές βλάβες στην υγεία του χρήση, όπως είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει φαρυγγίτιδα και ρινίτιδα, ασθένειες οι οποίες συνήθως οφείλονται σε λοιμώξεις από ιούς.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις 89 φοιτητών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη σχέση τους με το Facebook και στη συνέχεια παρακολούθησαν για 10 εβδομάδες τη συμπεριφορά τους. Όπως διαπιστώθηκε, το στρες που μπορεί να προκαλέσει η χρήση συχνή Facebook, ήταν υπεύθυνο για μεγάλο αριθμό λοιμώξεων, ενώ όσοι είχαν του περισσότερους φίλους στο Facebook, άρα και ακόμη υψηλότερες προσδοκίες για like, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα στρες και περισσότερες λοιμώξεις.
«Αν θέλετε να αισθανθείτε λιγότερο μόνος ή πιο ευτυχισμένοι ή να έχετε καλύτερη υγεία, δεν πρόκειται να σας βοηθήσει η καθήλωσή σας μπροστά από μία οθόνη», σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης Τζέι Π. Κάμπισι.
Η μελέτη αναμένεται να δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση Computers in Human Behavior.
Πηγή:reader.gr