Τα πάντα για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τα τελευταία 57 χρόνια, η Θεσσαλονίκη έχει γίνει μία από τις πόλεις που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα events στον χώρο της ψυχαγωγίας, άρρητα συνδεδεμένο με τον κινηματογράφο.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά, έκανε την εμφάνιση του το 1960 και πιο συγκεκριμένα στις 20-26 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο Ολύμπιον. Αν και ο αριθμός των παραγωγών ήταν ελάχιστος τότε ( Μια του κλέφτη του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, Το ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου, Έγκλημα στα παρασκήνια του Ντίνου Κατσουρίδη και Μανταλένατου Ντίνου Δημόπουλου ), το γεγονός αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο ώστε να σταματήσει την διεξαγωγή του φεστιβάλ ή καλύτερα την “γενική δοκιμή” όμως την χαρακτήρισαν πολλοί, ενός θεσμού που έλαμψε στο μέλλον με την λαμπρότητα και επισημότητα της αφρόκρεμας του καλλιτεχνικού χώρου από τότε έως και σήμερα. Την χρονιά του 1ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια και ανατέλλουσα σταρ, ήδη δημοφιλής, Αλίκη Βουγιουκλάκη απέσπασε και το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για τη Μανταλένα.

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, 57 χρόνια μετά, ο θεσμός συνεχίζει να σημαίνει ένα από τα ορόσημα φεστιβάλ της πόλης αναφερόμενος πάντα σε αξιόλογες ταινίες για την μεγάλη οθόνη. Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λαμβάνει χώρα από τις 3 έως 13 Νοεμβρίου σε διάφορους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους της πόλης με κύρια έδρα της τον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Το Φεστιβάλ χωρίζεται στις πέντε παρακάτω θεματικές ενότητες : 

-Φεστιβάλ Ελληνικού

-Mατιές στα Bαλκάνια

-Bραβείο LUX Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου

-Νεανική Οθόνη

-40 χρόνια – ΠΕΚΚ

Αναλυτικότερο πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες για την διεξαγωγή του Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, επίσημη ιστοσελίδα του TIFF57 : 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης