Φεβρουάριος : O μήνας με τα “ερωτεύσιμα” αστρονομικά φαινόμενα!

Λίγες μέρες αφότου μπήκε ο μήνας των ερωτευμένων, ο Φεβρουάριος, έκανα μία μικρή περιήγηση μέσα στο internet για να βρω κάτι πιο “ελκυστικό”  και όχι τόσο εμπορευματοποιημένο όπως η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και το μάτι μου έπεσε επάνω σε μερικά…εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα! Ποια είναι αυτά?! Η έκλειψη της Σελήνης, το Ζωδιακό Φως και η Δακτυλιοειδής Έκλειψη του Ηλίου. Ας πάμε να γνωρίσουμε όμως το κάθε φαινόμενο λίγο καλύτερα…

Η Έκλειψη της Σελήνης πραγματοποιείται στις 10 Φεβρουαρίου. Καθώς η πανσέληνος ανεβαίνει πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, θα παρακολουθήσουμε την έκλειψη καθώς η παρασκιά της Γης θα πέφτει πάνω στη Σελήνη. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν η Γη βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη και σε θέση από την οποία η σκιά της Γης “πέφτει” επάνω στη Σελήνη. Η σκιά της Γης χωρίζεται στην καθαυτή σκιά και έτσι το φως του Ήλιου εμποδίζεται πλήρως από την Γη και έτσι η Σελήνη δεν φωτίζεται και στην παρασκιά, όπου το φως του Ήλιου εμποδίζεται μερικώς και όχι ολοκληρωτικά από την Γη και έτσι φτάνει αμυδρό στην Σελήνη. Στην Ευρώπη, θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο αυτό αργά τη νύχτα.

1134919_moon

Το Ζωδιακό Φως, κάνει την εμφάνιση του στις 13 Φεβρουαρίου και ομολογώ πως πρώτη φορά διάβασα κάτι για εκείνο. Για άκου λοιπόν τι συμβαίνει… Για περίπου τις επόμενες δυο εβδομάδες, οι παρατηρητές έχουν αρκετή δουλειά, θα μπορούσαμε να πούμε, στο βόρειο ημισφαίριο καθώς θα μπορούν να δουν την λάμψη του ζωδιακού φωτός. Το φαινόμενο παρατηρείται μακριά από τα φώτα της πόλης, περίπου μία ώρα μετά από την δύση του ηλίου, θα ξεπροβάλει στον ουρανό ένα φως σε σχήμα πυραμίδας που θα υψώνεται κατά μήκος του ανατολικού ορίζοντα. Το φως αυτό, δημιουργείται από την ανάκλαση του ηλιακού φωτός σε αμέτρητα σωματίδια σκόνης, που βρίσκονται διασκορπισμένα ανάμεσα στους πλανήτες.

mid_____________.png

Και τέλος, περνάμε στην Δακτυλιοειδή Έκλειψη του Ηλίου που πραγματοποιείται στις 26 Φεβρουαρίου. Η Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το πιο εντυπωσιακό από όλα -ίσως και μόνο για τα δικά μου δεδομένα- αλλά είναι (!) , φαινόμενα κατά το οποί η Σελήνη καλύπτει ολοκληρωτικά τον Ήλιο και αφήνει ακάλυπτο μόνο ένα εξωτερικό “πύρινο δαχτυλίδι” . Το φαινόμενο αυτό θα είναι ορατό μόνο σε κάποια σημεία την Νότιας Αμερικής και της Αφρικής. Πρόκειται για την πρώτη ηλιακή έκλειψη που συμβαίνει το 2017 ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 21 του Αυγούστου!

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Είτε ανήκετε στην ομάδα των ρεαλιστών, η φύση σας χαρίζει απλόχερα τρεις εξέχουσες στιγμές για να την απολαύσετε. Όσοι πάλι ανήκετε στην ομάδα των ρομαντικών, μπορείτε να ενδώσετε αποκλειστικά στην γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου. Όσοι πάλι είστε αρκετά ρομαντικοί μα θέλετε και μία δόση λογικής και φυσικής εξήγησης, μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο.

Σε όποια από τις τρεις κατηγορίες και αν ανήκετε, εγώ σας εύχομαι ο Φλεβάρης σας να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο μήνα, όχι τόσο έντονος όσο ο επόμενος, λίγο ουτοπικός όπως και η γιορτή των ερωτευμένων αλλά ταυτόχρονα και τόσο “ανεξήγητα” εύλογος όπως τα αστρονομικά φαινόμενα που φέρει μαζί του.