Γιατί η ώρα στα iPhone είναι πάντα 9:41;

Αν προσέξετε τα iPhone στις διαφημίσεις τις Apple ή στα events παρουσίασης νέων προϊόντων της, θα παρατηρήσετε ότι η αναγραφόμενη ώρα είναι πάντα 9:41. Και επειδή μιλάμε για την Apple, αυτή η επιλογή μόνο τυχαία δεν είναι.

Η εξήγηση μας πάει πίσω στις 9 Ιανουαρίου 2007 και το Macworld στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο Steve Jobs, αφού μιλήσει για τα Mac, τα iPod, το iTunes και το Apple TV, κάνει μία παύση και λέει τα εξής λόγια: «Αυτή είναι μια μέρα που περίμενα με ανυπομονησία εδώ και δυόμισι χρόνια. Μία στο τόσο, ένα επαναστατικό προϊόν καταφθάνει και αλλάζει τα πάντα. Είναι πολύ τυχερός όποιος δουλέψει πάνω σε έστω κι ένα τέτοιο προϊόν». Η ώρα είναι 9:41, και το προϊόν για το οποίο μιλάει ο Jobs είναι το πρώτο iPhone. Η λέξη τηλέφωνο ακούστηκε στις 9:42 και η λέξη iPhone στις 9:43, αλλά το 9:41 ήταν η ώρα που επιλέχθηκε για να συνοδεύει τις φωτογραφίες του κάθε νέου iPhone που δίνει στη δημοσιότητα η Apple.

10:09 στα Apple Watch

Αλλά και στα «επίσημα» Apple Watch υπάρχει πάντα συγκεκριμένη ώρα: 10:09. Η εξήγηση εδώ είναι διαφορετική. Οι ωρολογοποιοί παραδοσιακά ρυθμίζουν την ώρα στις 10:10 όταν διαφημίζουν τα προϊόντα τους. Είναι μια επιλογή που γίνεται για λόγους συμμετρίας και – κυρίως – για να μην κρύβεται το λογότυπο του κατασκευαστή που συνήθως είναι τοποθετημένο κάτω από το 12. Πολλοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ρολογιών έχουν επιλέξει μια συγκεκριμένη ώρα για όλα τα διαφημιζόμενα μοντέλα τους: η Rolex τα ρυθμίζει στις 10:10:31, η TAG Heuer στις 10:10:37 και η Bell & Ross στις 10:10:10.

H Apple θέλει να δείξει ότι προηγείται των άλλων εταιρειών, και για το λόγο αυτό διαφοροποιείται ρυθμίζοντας την ώρα στις 10:09. Με άλλα λόγια, όταν οι άλλοι φτάνουν κάπου, η Apple είναι ήδη εκεί. Μια επιλογή που δεν έχει την ίδια συναισθηματική αξία με την αντίστοιχη για το iPhone, αλλά σίγουρα αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της εταιρίας.

 Πηγή: insider.gr