Η ΠΚΜ στην πρώτη πεντάδα της ΕΕ για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ

Ικανοποιητική χαρακτηρίζουν τα στελέχη του νέου ΕΣΠΑ κεντρικά την εξειδίκευση του Προγράμματος, σε επίπεδο μάλιστα Ευρώπης. Καλύτερη εικόνα ανάμεσα στα περιφερειακά προγράμματα είναι αυτή που εμφανίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία μάλιστα είναι μια από τις πέντε πανευρωπαϊκά που έχουν δηλώσει ήδη δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, πανελλαδικά τα στοιχεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ είναι τα εξής:

-Εξειδίκευση 67,3%.

-Προσκλήσεις 36,6%.

-Εντάξεις 16,6%.

-Νομικές δεσμεύσεις 9,1%.

-Δαπάνες 2,5%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, αφορούν στην πρόοδο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, που όπως είπε ο ίδιος σημαίνουν βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, έργα υποδομής, ρευστότητα σε μια στεγνή αγορά και κυρίως προστασία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων και νέες θέσεις εργασίας.

Πέντε νέες προσκλήσεις

Πέρα από την πορεία υλοποίησης, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε τις πέντε νέες προσκλήσεις που ανοίγουν το επόμενο διάστημα από το νέο ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία:

1.Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε έξι αστικά κέντρα εκτός Θεσσαλονίκης, επτά νέες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, που μέχρι σήμερα δεν είχαν δίκτυο και 12 νέες περιοχές σε δήμους της Θεσσαλονίκης, που είναι μεν συνδεμένοι, όχι όμως σε όλους τους οικισμούς. «Είναι ένα μεγάλο έργο, συγχρηματοδοτούμενο με Δημόσια Δαπάνη που θα ανέλθει περίπου στα 36,5 εκατομμύρια ευρώ και με συνολικό κόστος, που θα ξεπεράσει τα 85 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

2.Εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας, με στόχο την ανάδειξη όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την καθιέρωση της δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου στην Κεντρική Μακεδονία.

3.Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στην Περιφέρεια.

4.Επενδύσεις για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από τη διάβρωση ακτών.

5.Προμήθεια εξοπλισμού στη προσχολική και σχολική εκπαίδευση, με δημόσια δαπάνη 1,5 εκ. ευρώ. Δράση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις για τη δημιουργία ή την περαιτέρω ανάπτυξη ειδικών εργαστηριακών υποδομών, την απόκτηση εξοπλισμών για τη βελτίωση των δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την προαγωγή των ψηφιακών υποδομών στην εκπαίδευση.

Πορεία υλοποίησης

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι «ήδη έχουμε εξειδικεύσει έργα και δράσεις 640 εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα σήμερα αναμένεται η έγκριση για την εξειδίκευση επιπλέον δράσεων ύψους 97 εκατομμυρίων ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης σε 76,5%. Επίσης, έχουμε εντάξει 59 πράξεις ύψους 324 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με την έγκριση της εξειδίκευσης, αναμένεται η περαιτέρω επιτάχυνση της ένταξης έργων στο πρόγραμμα και η αύξηση της απορρόφησης, που θα καταστήσουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εθνική πρωταθλήτρια, γι’ ακόμα μία φορά, γι’ ακόμα μία προγραμματική περίοδο. Ήδη με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία από τις πέντε Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη, που δήλωσαν δαπάνες στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου».

Καθυστερήσεις

Ο κ. Τζιτζικώστας όμως επισήμανε ότι υπήρξαν και καθυστερήσεις, με ευθύνη της κυβέρνησης. Γι’ αυτό το λόγο όπως είπε, «το πιο βασικό, το πιο μεγάλο ζήτημα τώρα είναι αυτό της επιτάχυνσης της υλοποίησης του Προγράμματος. Άλλωστε, στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά το ίδιο σημαντικό είναι και συνολικά για τη χώρα».

Καθυστερήσεις σημειώνονται σε συγκεκριμένους τομείς, που είναι το Περιβάλλον, η Υγεία και οι Κρατικές Ενισχύσεις. «Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα, στον τομέα της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, καταφέραμε όμως, με έντονη κινητικότητα από την πλευρά μας, να τα ξεπεράσουμε με επιτυχία. Καταφέραμε επίσης με διαβούλευση και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ωριμάσουμε τις δράσεις ολοκληρωμένων Στρατηγικών Αστικής Ανάπτυξης, στις οποίες κατανέμουμε 106 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα ολοκληρώσαμε και τους Οδηγούς Εφαρμογής για τις δυο προσκλήσεις που κινδύνεψαν να βρεθούν στον… αέρα, για τις Αστικές Αρχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και το πιο σημαντικό: Καταφέραμε και έχουμε ήδη εκδώσει, 37 προσκλήσεις στο νέο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 421 εκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Καθημερινότητα

Όπως είπε ο περιφερειάρχης, «στη διετία 2015-2016, από την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίξαμε 4.530 οικογένειες με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, προκειμένου τα παιδιά αυτών των οικογενειών να έχουν ισότιμη πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις αντίστοιχες κοινωνικές δομές της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και 182 οικογένειες παιδιών με αναπηρία. Ταυτόχρονα, υποστηρίξαμε τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών και υπηρεσιών, για κακοποιημένες γυναίκες και γυναίκες – θύματα βίας, όπως οι ξενώνες φιλοξενίας και τα κέντρα συμβουλευτικής υποστήριξης, με δυνατότητα υποστήριξης 2.100 γυναικών. Υποστηρίξαμε επίσης, την ένταξη 64 μαθητών με αναπηρία και ειδικές ανάγκες, στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω πρόσληψης εξειδικευμένου βοηθητικού προσωπικού».

Πηγή: voria.gr