Καραντίνα: Τα δεδομένα που ξοδεύουμε για βιντεοκλήσεις, chat, downloads

Ένα από τα πιο αρνητικά της καραντίνας, ίσως το πιο αρνητικό, είναι ότι απομακρυνθήκαμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αναγκαστικά, λοιπόν, χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία για να «έρθουμε κοντά τους».

Πολλές φορές όμως το Wifi μας δεν έχει καλές ταχύτητες ή για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα. Πόσα όμως Mb και GB καταναλώνουμε με τη χρήση των εφαρμογών αυτών; Eμείς κάναμε μία έρευνα και αυτά είναι τα ευρήματα.

Είδη χρηστών

Low data user

Σας αρέσει να σερφάρετε ή να τσεκάρετε τα email σας (προσεγγιστικά 60MB ανά ώρα). Μπαίνετε συχνά στο Facebook (προσεγγιστικά 80MB ανά ώρα) και στο Twitter αλλά δεν παίζετε πολλά online παιχνίδια, ούτε κατεβάζετε μουσική απευθείας στη συσκευή.

Χρησιμοποιείτε το κινητό σας για online chatting ή να παρακολουθήσετε ένα video. Δεν χρησιμοποιείτε το internet για περισσότερο από μια ώρα την ημέρα.

Χρειάζεστε τουλάχιστον 500 MB.

Medium data user

Κατεβάζετε τα email καθημερινά στο τηλέφωνό σας μέσω π.χ. του Gmail. Περνάτε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο και κατεβάζετε μερικά παιχνίδια και εφαρμογές τον μήνα, ενώ παίζετε μέσα στη μέρα (προσεγγιστικά 3MB ανά ώρα). Σας αρέσει να παρακολουθείτε videos στο Facebook (προσεγγιστικά 160ΜΒ ανά ώρα) και κατεβάζετε τραγούδια στη συσκευή σας, ή ακούτε μουσική μέσω του Spotify (προσεγγιστικά 140ΜΒ ανά ώρα σε ποιότητα 320kps).

Χρειάζεστε τουλάχιστον 1 GB.

Heavy data user

Ανταλλάσσετε πολλά email καθημερινά, συχνά με επισυναπτόμενα αρχεία. Παρακολουθείτε βίντεο στο Youtube αρκετές φορές την εβδομάδα (προσεγγιστικά 300MB ανά ώρα) και κατεβάζετε πολλές εφαρμογές. Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τόσο για επαγγελματικούς λόγους, όσο και για τα social media και χρειάζεστε πρόσβαση στο internet πολλές ώρες την ημέρα.

Σε αυτή την κατηγορία βάζουμε και το Ιnstagram (προσεγγιστικά 700ΜΒ ανά ώρα), το οποίο χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο, αλλά λίγοι γνωρίζουν πόσο ασύμφορο είναι σε ότι αφορά τα data. Από την άλλη, αν παρακολουθείτε πολύ Netflix (προσεγγιστικά 250MB ανά ώρα στη χαμηλότερη ποιότητα, 500ΜΒ στην μεσαία, και 1GB στην υψηλότερη), θα χρειαστείτε σίγουρα πιο βαρύ πακέτο δεδομένων.

Χρειάζεστε τουλάχιστον 3 GB.

Ενδεικτικός οδηγός κατανάλωσης δεδομένων

Κατέβασμα μιας ιστοσελίδας: 1000 kB

Έλεγχος email: 100 kB ανά email

Κατέβασμα αρχείου: 100 kB ανά σελίδα

Κατέβασμα τραγουδιού: 5 MB ανά τραγούδι

Κατέβασμα φωτογραφίας: 2 ΜΒ ανά φωτογραφία

Παρακολούθηση video: 5 MB ανά λεπτό

data.jpg

Στον πίνακα μπορούμε να εντοπίσουμε αμέσως μια τεράστια διαφορά μεταξύ των εφαρμογών που καταναλώνουν δεδομένα. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από τις πιο γνωστές εφαρμογές, όπως το Hangouts, το Skype και το WhatsApp, καταναλώνουν μακράν τα περισσότερα δεδομένα, ενώ οι KakaoTalk, Nimbuzz και Line καταναλώνουν συγκριτικά μικρότερες ποσότητες. Το Facebook Messenger φαίνεται πως είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πραγματοποίηση φωνητικής κλήσης, αφού καταναλώνει 333,33 Κb ανά λεπτό κλήσης.

Τώρα γνωρίζετε περίπου την κατανάλωση των εφαρμογών και μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε πιο σωστά, ώστε να επικοινωνείτε περισσότερο με τους αγαπημένους σας αλλά και πιο οικονομικά, ενώ τα δεδομένα δεν θα σας προδώσουν σε εκείνο το meeting.

Πηγή: jenny.gr