Λιανική και Τουρισμός ζωντανεύουν το Real Estate στη Θεσσαλονίκη

Η αγορά real estate της Θεσσαλονίκης, στο β’ εξάμηνο του 2017, άρχισε να εμφανίζει σαφείς ενδείξεις αναζωογόνησης και σταδιακής μελλοντικής ανάκαμψης, παρότι η εθνική οικονομία συνέχισε να είναι ασταθής και ευεπίφορη σε αρνητικές μεταπτώσεις, ενώ το μέγα πρόβλημα των κόκκινων δανείων παρέμεινε κυρίαρχο στο πιστωτικό σύστημα, επηρεάζοντας αναμφίβολα τη στεγαστική πίστη.

Για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι αρχίζει να λειτουργεί θετικά ο συνδυασμός του ενισχυμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος στις μεταφορές και τον τουρισμό, παράλληλα με την αύξηση στο εξαγωγικό εμπόριο.

Τα πρώτα θετικά δείγματα καταγράφηκαν στα εμπορικά κτήρια, με χρήσεις λιανικής και στα ακίνητα που προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση. Από την άλλη πλευρά, η αγορά κατοικίας συνέχισε στη καθοδική πορεία των προηγουμένων ετών, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση από ό,τι στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Όπως επισημαίνει στην εξαμηνιαία της ανάλυση η «Δανός & Συνεργάτες», στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 έδειξαν να διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την αύξηση της ζήτησης στην κτηματαγορά και ειδικότερα στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Στα γεγονότα που διαμορφώνουν αυτές τις θετικές συνθήκες, η «Δανός» ξεχωρίζει:

– Tην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του 67% της ΟΛΘ Α.Ε. στην Κοινοπραξία των ιδιωτών και τη δέσμευση των επενδυτών να αναπτύξουν το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

– Tην απόκτηση του ιστορικού κτιρίου του άλλοτε «Όλυμπος Νάουσα» από τη «Grivalia» και τα «Μακεδονικά Ξενοδοχεία» με σκοπό τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου και την αναβίωση του εμβληματικού εστιατορίου.

– Την απόκτηση του 43,63% της Αγοράς Μοδιάνο από τους ομίλους Φάις και Notos, την αποκατάσταση και ανάπτυξή της.

Στο β’ εξάμηνο του 2017 λοιπόν, κυριάρχησε το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από την αρχή της χρονιάς, από Έλληνες και ξένους, για αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση κτηρίων, στο κέντρο της πόλης, με σκοπό τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και hostels,  καθώς πλέον η Θεσσαλονίκη έχει γίνει αναγνωρίσιμος προορισμός city break κυρίως για Βαλκάνιους, Τούρκους και Ισραηλινούς. Να τονιστεί δε ότι η Θεσσαλονίκη είναι αγαπημένος προορισμός των Κυπρίων.

Επαγγελματικοί χώροι γραφείων

Στη διάρκεια του 2017 καταγράφηκαν μικρά δείγματα συγκρατημένης τόνωσης της ζήτησης για χώρους γραφείων. Η ζήτηση κυρίως αφορά την ενοικίαση γραφείων στο κέντρο της πόλης, σε κτίρια που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και για χώρους μεταξύ 100-200 τ.μ. Διαφοροποιήσεις τις τιμές των ενοικίων δεν υπήρξαν ενώ οι μεγαλύτερες αποδόσεις ήταν μεταξύ 8%-9%.

Λιανεμπόριο – μεγάλα ακίνητα

H αγορά των μεγάλων εμπορικών ακινήτων, κινήθηκε με την απόκτηση από την Trastor του κτηρίου που στην Τσιμισκή στέγαζε παλαιότερα το «Fokas Sport», κτήριο που ακόμη δεν έχει εκμισθωθεί σε εταιρεία λιανικής αλλά έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων. Επίσης, η αγορά λιανικής αναμένεται να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες εξελίξεις καθώς έχει βγει προς ενοικίαση το ακίνητο του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, στη γωνία Τσιμισκή με Αριστοτέλους.

Η αγορά των ακινήτων λιανικής δείχνει όμως να «ζωηρεύει» και πέραν του κεντρικού εμπορικού δρόμου της πόλης, πέραν της Τσιμισκή, καθώς το εκπτωτικό κέντρο «One Salonica» έχει γίνει προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Άλλωστε στο συγκεκριμένο Κέντρο, στο β’ εξάμηνο 2017, άνοιξε και το εκπτωτικό κατάστημα «Καλογήρου».

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα του κέντρου και στα εμπορικά malls, η τάση ήταν και στο β’ εξάμηνο θετική σχετικά με τις εμπορικές αξίες, τα ενοίκια και τις αποδόσεις. Oι αποδόσεις των καταστημάτων στη Τσιμισκή, διαμορφώθηκαν στο 7% αλλά στα περιφερειακά εμπορικά κέντρα ήταν μεταξύ 8- 8,5%.

Αγορά Κατοικίας

Οι τιμές κατοικιών, βάσει και των στοιχείων της ΤτΕ, συνέχισαν να μειώνονται στο β’ εξάμηνο του 2017, μάλιστα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας μεγαλύτερη μείωση από αυτή που καταγράφηκε στην Αθήνα (0,1%) και σε μεγάλες πόλεις της χώρας (0,4%). Αυτές οι μειώσεις είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με εκείνες που καταγράφηκαν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, αλλά οπωσδήποτε η συνολική πτώση στις τιμές είναι πολύ μεγάλη.

Logistics, βιομηχανικά κτίρια

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ανάληψη της διαχείρισης του αεροδρομίου «Μακεδονία» από τη FRAPORT, αναμένεται να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο συνδυασμένων μεταφορών και άρα να δώσει ώθηση στον τομέα των logistics, αποθηκευτικών χώρων και παραγωγικών – βιομηχανικών κτιριακών συγκροτημάτων.

Ωστόσο μέχρι και το τέλος του 2017 δεν είχε εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον για χώρους logistics- αποθηκευτικούς, αλλά ούτε και για μισθώσεις.

Τέλος, αυτό που επισημαίνεται από τους αναλυτές είναι η ώθηση που δίνει στις μετατροπές κτηρίων σε ξενοδοχεία η τουριστική άνοδος της Θεσσαλονίκης, ενώ η οικονομία διαμοιρασμού (Airbnb) αξιοποιείται από πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που εξασφαλίζουν έτσι έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πηγή

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *