Με κοινή εκδήλωση των Ομοσπονδιών τιμάται φέτος η μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας

Οι Πόντιοι στέλνουν μήνυμα ενότητας

Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιούνται φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη, με τους θεματοφύλακες του ποντιακού ελληνισμού να αφήνουν μετά από πολλά χρόνια τον διχασμό, που αποτελούσε το βασικό διακύβευμα των εκδηλώσεων μνήμης κάθε 19η Μαΐου.

Οι τρεις ομοσπονδίες, Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ), ενώνουν τη φωνή τους στον αγώνα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από την Τουρκία, αρχής γενομένης από τη σημερινή εκδήλωση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κοινή εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18.30 με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ  θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλία.

Ο κεντρικός ομιλητής φέτος είναι ο σημαίνων συγγραφέας και ακτιβιστής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με καταγωγή από τη Λιβερά της Ματσούκας, Ταμέρ Τσιλινγκίρ.

Θα ακολουθήσει σε κλίμα συγκίνησης η επίσημη τελετή υποστολής σημαίας από άγημα Ποντίων και το Γ΄ Σώμα Στρατού στον Λευκό Πύργο, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται, όπως πάντα, με πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Ο χωρισμός και η επανένωση

Η διάσπαση του ποντιακού ελληνισμού σε επίπεδο ομοσπονδιών είναι μια ιστορία που διαρκεί εδώ και περίπου 20 χρόνια. Οι απαρχές της διάσπασης τοποθετούνται χρονικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι πρόεδροι των πρωτοβάθμιων σωματείων δυσαρεστήθηκαν από την «καθεστωτική», όπως είχαν πει, νοοτροπία της οικογένειας Τανιμανίδη, που βρισκόταν στο τιμόνι της ΠΟΠΣ.

Οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις προέδρων σωματείων οδήγησαν στη συνδιάσκεψη του Δεκέμβρη του 2002, όπου αποφασίστηκε η διοργάνωση συνεδρίου, το οποίο έγινε τον Ιούνιο του 2003, οδηγώντας στην ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με τον καθηγητή Ιατρικής Γιώργο Παρχαρίδη επικεφαλής. Πλέον ο διχασμός ήταν επίσημος και αναμενόταν οι δύο πλευρές να περάσουν αρκετά χρόνια  με χωριστές εκδηλώσεις και κλίμα διπολισμού.

Οι προσπάθειες επανένωσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολλές, αλλά πάντα στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνταν ξεχωριστές εκδηλώσεις μνήμης, θέτοντας ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι εφικτές οι διεκδικήσεις αναγνώρισης από την Τουρκία ενώ υφίστατο διχασμός. Ο Ιβάν Σαββίδης άλλωστε είχε στείλει το μήνυμά του προ τριετίας από το συνέδριο ποντιακής νεολαίας, όπου επισήμανε σε δηλώσεις του ότι «Σήμερα ο κόσμος είναι παγκοσμιοποιημένος. Με ένα μόνο έθνος που αναζητά αποκλειστικά τα δικά του εθνικά συμφέροντα, δεν υπάρχει προοπτική. Για αυτό μέσα από το λόμπι, εμείς πρέπει να επεκτείνουμε τα όρια των συμφερόντων μας».  Όλα αυτά μέχρι φέτος, που σύμφωνα με πληροφορίες της ThessΝews στη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, η οποία βρίσκεται πάνω από την ΠΟΕ, υπήρξαν ηχηρές αποχωρήσεις. Οι ΠΟΕ ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας εγκατέλειψαν τη ΔΙΣΥΠΕ, με στελέχη της ΠΟΕ, που πέρυσι ταλανίστηκε από παραίτηση του μισού δ.σ. της, να προσεγγίζουν την αντίπερα όχθη της ΠΟΠΣ για συζήτηση περί κοινής εκδήλωσης μνήμης μετά από μια 20ετία περίπου. Η χρυσή τομή βρέθηκε και σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Χρήστος Τοπαλίδης, και η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, θα τιμήσουν μαζί τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας.

«Ενωμένοι συμμετέχουμε, τιμούμε και διεκδικούμε. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι προκλήσεις από την απέναντι πλευρά επέβαλαν να προχωρήσουμε σε κοινή εκδήλωση μνήμης φέτος, για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα» εξηγεί στην ThessΝews η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου.

«Είναι ένα πρώτο βήμα για την ουσιαστική ενότητα του ποντιακού χώρου, με τη νεολαία να έχει βάλει το λιθαράκι της κόντρα στους διχασμούς του παρελθόντος», σχολιάζει στην ThessΝews το μέλος της  Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας και γραμματέας της ΠΟΠΣ, Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.

ΠΗΓΗ

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *