Μία Θεσσαλονίκη ντυμένη στα Ροζ !

Οκτώβριος ! Ο μήνας των γυναικών.Ο μήνας, που κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα στην ζωή και στο όνειρο.

Ο “ροζ ” μήνας, έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ως ο μήνας “Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού” . Σύμμαχος της κάθε Γυναίκας σε αυτόν τον αγώνα είναι το “Άλμα Ζωής”, μέσω του οποίου εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται περίπου 4.500 περιστατικά.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, είναι υπόθεση που αφορά όλες τις γυναίκες, σε κάθε γωνιά της Γης.  Κάθε γυναίκα θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της χωρίς να αναβάλει το ετήσιο τσεκ απ της στον γιατρό. Ακόμα και στις νεαρότερες ηλικίες, συνίσταται υπέρηχος. Ο “εχθρός” του μαστού, στο αρχικό στάδιο δεν προειδοποιεί αλλά μέσω της μαστογραφίας εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται.

Η κληρονομικότητα ίσως να παίζει κάποιον ρόλο όμως αυτό δεν σημαίνει πως κάποια γυναίκα η οποία δεν παρουσιάζει “βεβαρημένο”  ιστορικό, θα πρέπει να επαναπαυθεί. Τα κρούσματα κληρονομικότητας άλλωστε παρουσιάζονται σε πολύ μικρό ποσοστό.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, εκτός από την επίσκεψη στον γιατρό, η αυτοεξέταση θεωρείται αναγκαία. Η ψηλάφηση του μαστού στο σπίτι θεωρείται αναγκαία καθώς εκεί αποδίδεται ένα μεγάλο μέρος της πρόληψης. Όπως προανέφερα βέβαια, ο καρκίνος του μαστού δεν κάνει διακρίσεις στην ηλικία. Σίγουρα στα ποσοστά είναι μικρότερα σε ηλικίες κάτω των 35 ετών και μεγαλύτερα στην ηλικία των 50 – 60 .

shutterstock_61497259

Πως όμως μπορούμε να προφυλαχτούμε από την εμφάνιση του ?

Το αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο ήλιος συμβάλουν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με έρευνες, η υπερκατανάλωση του αλκοόλ και του καπνίσματος σε βάθος χρόνου, η παχυσαρκία σε υπερβολικό βαθμό και η εκτεταμένη  έκθεση στον ήλιο, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οι γιατροί συμβουλεύουν  να αποφεύγουμε στον υπερβολικό βαθμό.

Δίπλα στην υποστήριξη του Συλλόγου “Άλμα Ζωής”, τάχθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος και έτσι η Θεσσαλονίκη “ντύθηκε” στα ροζ.

Η δράση αυτή ονομάστηκε PINK YOUR WINDOW και οργανώθηκε από το “Άλμα Ζωής” , με μία σειρά εκδηλώσεων , που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση της νόσου.

pink-bitrines3pink-bitrines4

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια αυτή που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη μας και έτσι πολλά είναι τα καταστήματα που συμμετείχαν :

Notos Galleries , DIL , Clothes in heaven,  Iraklis Pantsios,  Brigitte boutique,  Terra Toscana,  ΠεσκίριHome fashion,  Iliofania optics,  Simeoni,  Evi,  Ottimo,  Beauty you,  Clara Gioia,  Εν μικρώ, Μαλλιάρης Παιδεία,  Leni Art, Beau Monde,  Precious Jewels, Defile, Blacklist boutique και το Outlet Mall ONE SALONICA με τα καταστήματα Haily’s, Pinko, Toi & Moi, BSB, Lynne, Diesel, ZARA, Tommy Hilfinger, Hugo Boss, Bill Cost,  Notos Galleries, Tsakiris Mallas.

pink-bitrines

pink-bitrines2

Η πρόληψη σώζει ζωές. Και εσύ …… είσαι ΓΥΝΑΙΚΑ, είσαι ΔΥΝΑΜΗ.