«Να δημιουργηθεί κέντρο κράτησης κλειστού τύπου για μετανάστες»

Τη δημιουργία ενός κέντρου κράτησης κλειστού τύπου για τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα και δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών και στο λαθρεμπόριο τσιγάρων ή προβαίνουν σε άλλες έκνομες ενέργειες ζητά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

«Τα άτομα την μια ημέρα τα συλλαμβάνουν οι αστυνομικοί και την επόμενη τα βρίσκουμε στο ίδιο σημείο. Τα άτομα που εισέρχονται παράνομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα και τα οποία έχοντας το χαρτί οικειοθελούς αποχώρησης στην χώρα σε περίπτωση που προβαίνουν σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά να συγκεντρωθούν όλοι οι τοπικοί φορείς μαζί με την ηγεσία μας, ώστε να δημιουργηθεί κλειστού τύπου κέντρο κράτησης έτσι ώστε τα άτομα που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά και προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες να κρατούνται μέχρις ότου το κράτος βρει από πού προέρχονται και να επαναπρωοθηθούν στην χώρα τους ή μέχρι την εξέταση ασύλου όπου είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που μας δυσκολεύει πολύ. Ένα αίτημα ασύλου μπορεί να διαρκέσει έως και δύο έτη», ανέφερε ο κ. Τσαϊρίδης.

11.000 συλλήψεις αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη

Για οριακή κατάσταση με τους κρατούμενους στα τμήματα αλλοδαπών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων. Σύμφωνα με  τον ίδιο κρατητήρια χωρητικότητας 12 ατόμων δέχονται 40 – 60 άτομα. «Μία μέρα του μήνα Σεπτέμβρη ένα κρατητήριο χωρητικότητας 12 ατόμων δέχτηκε 80 άτομα», ανέφερε ο κ. Τσαϊρίδης. Τέτοια περίοδο πέρσι συνελήθησην 5000 αλλοδαποί ενώ φέτος έχουν συλληφθεί 11.000 υπογράμμισε ο κ. Τσαϊρίδης.

Για το μεταναστευτικό έχουν δοθεί πάνω από 1.5 δις.  κονδύλια και η Αστυνομία δεν έχει κάνει ούτε ένα ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Τσαϊρίδης.

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες που κατασκήνωναν έξω από το ΑΤ Λευκού Πύργου ο κ. Τσαϊρίδης. «Καταθέσαμε υπόμνημα στον προϊστάμενο εισαγγελίας. Θα κληθούν να δώσουν σε εισαγγελία δώσουν πληροφορίες  για να δοθούμε αν υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα τμήματα αλλοδαπών», τόνισε  ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Οι συλλήψεις αλλοδαπών, οι οποίοι επιχείρησαν να φύγουν από τη χώρα έχουν πλαστά έγγραφα αυξηθεί 400-450% στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη, περιπολικό που πραγματοποιούσε εποχούμενη  περιπολία στο αεροδρόμιο Μακεδονία τυλίχτηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να μείνει μία εβδομάδα στο αεροδρόμιο χωρίς μία βδομάδα.

Ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή

Ο κ. Τσαϊρίδης έκανε λόγο για τεράστιες ελλείψεις όσον αφορά προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν περιπολικά με 629.000 και  653.000 χιλιόμετρα, ενώ αρκετά  περιπολικά είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης λαδιών. «Το 1/3 των δικύκλων της Άμεσης Δράσης έχουν ακινητοποιήσει γιατί δεν έχει γίνει συντήρηση», πρόσθεσε ο κ. Τσαϊρίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις στολές δικυκλιστών της Άμεσης Δράσης. Το 2016 έπρεπε να αντικατασταθούν οι στολές τους. Τους παρέχουν την προστασία σε περίπτωση κι το κόστους ανέρχεται σε 300-500 ευρώ. «Οι αστυνομικοί έχουν  βάλει το χέρι στην τσέπη τους».

Το ΑΤ Λευκού Πύργου λειτουργεί με 250 Αστυνομικούς αντί για 370, ενώ το τμήμα Ασφαλείας λειτουργεί με το 1/2 της οργανικής δύναμης που θα έπρεπε να έχει, τόνισε ο κ. Τσαϊρίδης προσθέτοντας ότι αρκετές φορές χρειάζεται έως και μία ώρα να έρθει το περιπολικό για να παραλάβει τον συλληφθέντα.

H Υποδιεύθυνση τροχιάς έχει εδαφική αρμοδιότητα από το Καλοχώρι μέχρι τα Πράσινα Φανάρια της Πυλαίας. «Υπάρχουν 2 οχήματα για τις συγκρούσεις ς και 2 οχήματα για τους τραυματίες. Οι πολίτες παραμένουν και 1.5 ώρα για το περιπολικό», υπογράμμισε ο κ. Τσαϊρίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, 700 αστυνομικοί υπάγονται κατευθείαν στο αρχηγείο και δεν χρησιμοποιούνται στην αστυνόμευση της πόλης.

«Περίπου 450 αστυνομικοί χρησιμοποιούνται για τη φυλακή αστυνομικών υπηρεσιών και ευπαθών στόχων. Στο ΑΤ Λευκού Πύργου το 60 % απασχολείται στη φύλαξη σταθερών στόχων. Ομάδες Ζμ ΔΙΑΣ Και ΟΠΚΕ πολλές φορές που κινητοποιούνται έξω από σταθερούς στόχους ΟΠΚΕ για φύλαξη τουρκικού προξενείο», σημείωσε ο κ. Τσαϊρίδης,

«Δικόγραφα καλούνται να τα παραδώσουν οι αστυνομικοί. Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ρόλος της αστυνομίας. Η αστυνομία έχει αποκτήσει διαπιστωτικό  ρόλο και γραφειοκρατική προσέγγιση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Τσαϊρίδης αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχονται οι αστυνομικοί από ομάδες κουκουλοφόρους, ενώ όπως είπε «θέλουν να μας κάψουν ζωντανούς».

«Ο εκάστοτε υπουργός καταργεί υπηρεσίες σε συνεργασία με τη φυσική ηγεσία μέσα σε μια νύχτα. Την ομάδα Δέλτα ο κ. Τόσκας αποφάσισε την κατάργηση της ομάδας επειδή το ήθελε ο ίδιος. Μόλις προχθές στο ΑΤ Ομονοίας δέχονται επίθεση από μολότοφ. Μας προβληματίζει η συχνότητα και η σφοδρότητα των επιθέσεων. Θέλουν να μας κάψουν ζωντανούς». Ο κ. Τσαϊρίδης αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχτηκε κλούβα των ΜΑΤ, τον περασμένο Ιούνιο στην Αγίου Δημητρίου, στις επιθέσεις στο τουρκικό προξενείο αλλά και στα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο της Τούμπας.

«Να αφήσουν έξω τις ιδεολογικές του αντιλήψεις τα κόμματα. Η αστυνομία μπορεί να αντιμετωπίζει αυτά τα άτομα και να τα οδηγεί στη δικαιοσύνη», τόνισε.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *