Νέο πρότυπο: «Γίνε μία Barbie»

Μεγάλο ντόρο και τροφή για σχόλια προκάλεσε η πρόσφατη φωτογράφιση της Gigi Hadid και της Kendall Jenner για εξώφυλλο στο περιοδικό W, οι οποίες εμφανίστηκαν χωρίς γόνατα. Ναι, όπως το ακούτε, χωρίς γόνατα! Τα media, φυσικά, δεν άφησαν το γεγονός να περάσει απαρατήρητο και ασχολίαστο, κάνοντας σχόλια για κακό photoshop. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει να γίνονται τραγικά λάθη κατά τη χρήση του «χρυσού» αυτού προγράμματος, αλλά αυτό το γεγονός δεν θα έπρεπε να ανήκει τόσο στη λίστα με τα λάθη χρήσης του και θα καταλάβετε τι εννοώ στη συνέχεια!

Μολονότι οι καλλιτέχνες-σχεδιαστές της καμπάνιας, Lizzie Fitch και Ryan Trecartin,  έκαναν αναφορά στο ότι το όλο πλάνο ήταν σχεδιασμένο με σκοπό τη μεταφορά σε ένα παράλληλο σύμπαν-μια παράλληλη διάσταση, όπου τα μοντέλα παρουσιάζονται ως ανθρωποειδείς μορφές σε έναν ανθρώπινο ζωολογικό κήπο, το να παρουσιαστούν χωρίς γόνατα θεωρώ πως είναι λίγο μακριά από τα φυσιολογικά πρότυπα.

hadid2

Παρατηρώντας αυτά τα καλλίγραμμα σώματα που φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα και τις μεγάλες καμπάνιες γνωστών εταιρειών, αναρωτιόμαστε τι γίνεται λάθος σε αυτόν τον κόσμο και γιατί δεν είμαστε κι εμείς οι ίδιες μία από τους αγγέλους της Victoria’s secret. To παραμύθι, ωστόσο, τελειώνει, όταν βλέπουμε πολλές γυναίκες να θυσιάζουν στο βωμό της ομορφιάς την υγεία τους, παραβλέποντας ακόμη και την ίδια τη φύση τους θα έλεγε κανείς.

Περνώντας στο θέμα μας, η εμφάνιση των γνωστών μοντέλων χωρίς γόνατα, κατά την άποψή μου, δεν συγκαταλέγεται τόσο στη λίστα του λανθασμένου photoshop, όσο στα σκληρά πρότυπα που έχει σκοπό να περάσει η βιομηχανία της μόδας και που σε ένα μεγάλο βαθμό καταφέρνει να το κάνει. Έχουμε δει, άλλωστε, στο παρελθόν -ή ακόμα και τώρα- πολλά μοντέλα να τρώνε χαρτί αντί φαγητού, να είναι victims του αδύνατου σώματος, καθώς και να υποβάλλονται σε δύσκολες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής για διόρθωση των ατελειών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μυαλό μου πάει σε γνωστά μοντέλα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο αφαίρεσης των πλευρών τους, με σκοπό να αποκτήσουν λεπτή μέση!

Barbie σε έκδοση Gigi Hadid & Kendall Jenner

Η αλήθεια είναι πως, όταν πρωτοαντίκρυσα το εξώφυλλο του περιοδικού W, πριν προλάβω να διαβάσω τα αρνητικά σχόλια για κακή χρήση του photoshop, σκέφτηκα: «Μα είναι σαν την Barbie», αλλά η απογοήτευσή μου ήταν εμφανής μόλις τελείωσα την ανάγνωση του άρθρου. Αναρωτιόμουν για μέρες, πώς θα μπορούσαν να μείνουν στον καυστικό σχολιασμό του photoshop και όχι στο πρότυπο που προσπαθούν να περάσουν…

w-hadid

Η Barbie, η αγαπημένη μας κούκλα, το πρότυπό μας, έχει αφήσει εποχή, αλλά μαζί έχει αφήσει και τα πρότυπα της ανορεξίας, όπως λένε οι ειδικοί, αφού ήταν εξαιρετικά αδύνατη και καλοσχηματισμένη. Μα μιλάμε για μία κούκλα, γιατί να μην αγγίζει την τελειότητα; Στο εξώφυλλο, όμως, πρόκειται για ανθρώπους, που ναι μεν αγγίζουν την τελειότητα, αλλά δεν είναι δυνατόν να εμφανίζονται χωρίς γόνατα! Και εδώ γεννιέται η απορία μου για το τι έπεται στη συνέχεια, καθώς μάλλον αυτό είναι μόνο η αρχή.

Το συγκεκριμένο σημείο του σώματος, τα γόνατα, αποτελεί σημείο που δεν μπορεί να αγγίξει την τελειότητα, αφού ακόμη και με τη γυμναστική, δεν μπορεί να τελειοποιηθεί στο 100%, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα πλευρά, είναι μέρος της κατασκευής του σώματος, όχι της διατροφής ή της καλής άσκησης. Επομένως, στη βιομηχανία της μόδας θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» και σε αυτό το σημείο, για το οποίο δεν έχει γίνει ιδιαίτερος λόγος μέχρι τώρα, ούτε έχουν περάσει κάποιο πρότυπο «αδύνατων» ή «ομοιόμορφων» γονάτων. Η συγκεκριμένη βιομηχανία, άλλωστε, παράγει πρότυπα προσώπου, μαλλιών, επίπεδης κοιλιάς, αδύνατων ποδιών, όχι μόνο προϊόντα.

Και κάπως έτσι θα αρχίσουν όλες οι γυναίκες να επιζητούν τα αδύνατα γόνατα ή να δείχνουν αδυναμία λόγω των κακοσχηματισμένων γονάτων τους. Κάπως έτσι, θα αρχίσει ένας νέος πόλεμος, μετά το «εγώ δεν έχω κοιλιά», θα έρθει το «εγώ δεν έχω γόνατα»