Ορκίστηκε ΥΠΕΞ ο Τσίπρας

Ορκίστηκε σήμερα Σάββατο (20/10) το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας ως υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με πολιτικό όρκο.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε χαλαρός και ευδιάθετος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία του.

Ο απερχόμενος ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, πήρε πρώτος τον λόγο όντας χαμογελαστός αλλά εμφανώς συγκινημένος.

Χαρακτήρισε παραδοξολογία το ότι έχει παραιτηθεί και είναι ευτυχής, αναφερόμενος στο γεγονός ότι πέρασε η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων. Χαρακτήρισε καταπληκτική την ομάδα του, με την οποία δούλεψαν για το Σκοπιανό.

«Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα», επισήμανε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του “Μακεδονικού” με την υποστηρίξη σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος».

Για το Κυπριακό είπε πως για πρώτη φορά βγήκαμε από διαπραγματεύσεις χωρίς blame game σε βάρος μας. Πρόσθεσε ότι έχουμε κάνει σοβαρά βήματα για την ΑΟΖ.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Κοτζιά για όλα αυτά που έκανε τα 4 χρόνια που βρισκόταν στηνηγεσία του ΥΠΕΞ και υπήρξε για μένα ένας πολύτιμος συνεργάτης. Προσπάθησε όσο πιο επιγραμματικά μπορεί να δώσει το στίγμα μιας πορείας που δεν ήταν ποτέ ανέφελη, που δεν ήταν ίσιος αλλά ανηφορικός. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παραλάβαμε το 2015 μια χώρα που δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημία μονάχα εις το σκέλος εκείνο που αφορά την οικονομική πολιτική, δεν ήταν μονάχα μία χώρα παρίας στη διεθνή οικονομία, αλλά ήταν και μια χώρα που είχε χάσει μεγάλη αξία από τη γεωπολιτική της δυναμή και αυτό ήταν ίσως το δυσκολότερο. Δδιότι όταν μια χώρα υποστεί ζημιά στο χώρο που μπορείνα παίξει στη διεθνή σκηνή αυτό είναι δυσκολότερο. Σήμερα είναι πανθομολογούμεο, το αντιμετωπίζω σε όλα τα φόρα που βρίσκομαι, σε συναντήσεις με ηγέτες διεθνούς ακτινοβολίας, το συναντώ και το συνάντηση στη σύνοδο του ΟΗΕ, το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχε αναβαθμιστεί πια. Η χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χώρα επεκτείνεται,όπως ανακοίωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σταδακά που μαζί υλοποιούμε. Ο Νίκος λέει ότι η πολιτική θέλει συναίσθημα, θέλω λοιπόν με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω για όσα προσέφερε, για το νέο δόγμα μιας πατριωτικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Για τα Βαλκάνια είπε ότι «μπορέσαμε να προχωρήσουμε μετά πό 27 χρόνια στην επίλυση ενός ζητήματος με τους βόρειους γείτονές μας σε σχέση με την ονομασία τους και την ονομασία τους, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι δημοκρατία της Μακεδονίας η συνταγματική τους ονομασία, που την αναγνωρίζουν 140 χώρες μεταξύ των οποίων ΗΠΑ,Ρωσία, Κίνα που σήμερα καταφέραμε να αλλάξουμε τη συνταγματική της ονομασία».

«Αποδεικνύεται σήμερα ότι αυτή η εθνική γραμμή που έχει σχεδιαστεί από το Βουκουρέστι το 2008, σήμερα γίνεται πράξη και θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, αν το επιθυμούν».

Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική και συμβολική για την εξωτερική μας πολιτική, μετά και τη χθεσινή απόφαση της βουλής της γειτονικής χώρας».

«Μπορέσαμε με τον Νίκο Κοτζιά να διατηρήσουμε πολύτιμους και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ότι ο δρόμος της συνεργασίας περνάει μέσα από τον σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Συνεχίζοντας τον απολογισμό είπε: «Καταφέραμε να ανοίξουμε το δρόμο για την αποκατάσταση μιας σχέσης στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ήμουν εγώ αυτός που από τη θέση της αντιπολίτευσης το 2011 είχα αναδείξει το ζήτημα αυτό. Είχα αναδείξει ότι η διαδικασία που αφορά τα ειδικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται εκτός κάθε πλαισίου ελέγχου και θεσμικής διαφάνειας. Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης, δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση των ειδικών κονδυλίων που χωρίς υπογραφή εντολέα και σε μαύρες σακούλες φεύγανε κονδύλια δεξιά και αριστερά. Τα ειδικά κοδύλια είναι αναγκαία».

Είπε δε ότι η συζήτηση που διεξάγεται από μερίδα του αντιπολιτευτικού Τύπου στοχεύει να πλήξει αυτή τη διαδικασία της διαφάνειας: «Θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση και την εξωτερική μας πολιτική αλλά πλήττουν την χώρα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει την χώρα. Οποιος θέλει μπορεί να έρθει να τον ενημερώσω στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο υπουργείο Εξωτερικών, γιατί πλέον έχω δύο γραφεία, να τον ενημερώσω ευρώ-ευρώ».

Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά για την προσφορά του στην εξωτερική πολιτική: Αυτό που μένει δεν είναι τόσο οι αδιαμφισβήτητες ικανότητες του αλλά η αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τον διακρίνει. Κι αυτό το λέω διότι σε πολύ δύσκολες στιγμές δεν άφησε ποτέ το καθήκον. Για μένα αυτή η ένδειξη προτεραιότητας στην πατριωτική ευθύνη παραμερίζοντας ακόμη και προσωπικές δυσκολίες είναι κάτι που εγώ θα το κρατήσω. Τέλος επειδή αναφέρθηκε στο παράδοξο της στιγμής, θα θυμίσω κάτι που μου είχες πει και θα το χαρακτηρίσω σοφό: ότι όποιος ασχολείται με την πολιτική έχει πιο πολλές στενοχώριες παρά χαρές. Στη δική σου περίπτωση η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να μην ισχύει αυτό. Διότι φεύγεις από το υπουργείο, από το υπουργείο σε μια ημέρα χαράς όχι μόνο γιατί ανοίγει ο δρόμος αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού χωρίς περικοπές στις συντάξεις, είναι όχι ημέρα λύπης αλλά χαράς η μέρα που φεύγεις από το υπουργείο Εξωτερικών κι εγώ θα προσβλέπω πάντα στις συμβουλές σου και στη συνεργασία μας».

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *