Πως να αντιμετωπίσει το άγχος της καθημερινότητας ο φοιτητής!!!

Είναι κοινό μυστικό πως τα φοιτητικά χρόνια μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα αγχωτικά. Γιατί; Διότι είναι πραγματικά δύσκολο να συγχρονίσεις σχολή, διάβασμα, δουλειά (διαφορετικά δεν παίζει χαρτζιλίκι) και κοινωνική ζωή.

Τώρα είναι η περίοδος που το καταλαβαίνουμε για τα καλά. Το εξάμηνο έχει μπει σε φουλ ρυθμούς, η ώρα άλλαξε και πήρε μαζί της την όποια χαλαρότητα είχε απομείνει από το καλοκαίρι και οι καθηγητές βγάζουν το άχτι τους με τη μία εργασία και πρόοδο να διαδέχεται την άλλη.

Σου φαίνονται βουνό; Δε σε αδικώ. Βουνό είναι, μπορεί και λίγο παραπάνω. Καλώς ή κακώς όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα κι οφείλουμε να την βγάλουμε εις πέρας.

Για αυτό κι εγώ, συγκέντρωσα 8 τρόπους με τους οποίους μπορείς να χαλαρώσεις κάπως πιο εύκολα:

#1 Ριξ’ το στο τραγουδι

Εάν έχεις πιάσει τον εαυτό σου καθισμένο σε μια καρέκλα να χαζεύει το υπερπέραν και να σκέφτεται πόσα έχει να κάνει ακόμα, τότε φίλε/η μου… τραγούδα! Δεν κάνω καθόλου πλάκα. Προφανώς και θα βάλεις να ακούσεις κάτι που σε φτιάχνει και σε χαροποιεί, αλλά θα το πας και στο επόμενο επίπεδο, τραγουδώντας τις αγαπημένες σου επιτυχίες. Κομμάτια όπως το «Χαλαρά» του Παζή ας πούμε, δίνουν μερικά credits παραπάνω!

#2 Παρε βαθιες αναπνοες

Μπανάλ, έτσι; Κι όμως, κάνει δουλίτσα! Οι περισσότεροι δεν το δοκιμάζουν καν ή απλά το κάνουν λάθος και βγάζουν συμπεράσματα που δε στέκουν. Ο σωστός τρόπος είναι να παίρνεις μια βαθιά ανάσα από τη μύτη και πριν εκπνεύσεις από το στόμα, να μετράς αργά μέχρι το 5. Καθ’ αυτόν τον τρόπο μειώνονται αισθητά οι παλμοί της καρδιάς σου, τους οποίους αυξάνουν οι αγχώδεις καταστάσεις. Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις πριν από παρουσίαση στη σχολή ή πριν από σημαντικοί εξέταση και θα πειστείς για του λόγου το αληθές.

#3 Gym time

Οκ, δεν είναι και το καλύτερό σου και σε καταλαβαίνω απόλυτα. Από την άλλη όμως, είναι ένας άκρως αποτελεσματικός τρόπος να ξεδώσεις όλο σου το στρες. Κι εκτός αυτού, ένα μισαωράκι την ημέρα στον διάδρομο ή στο ελλειπτικό, είναι υπεραρκετό για να σουλουπώσεις επιτέλους το σώμα σου (και την υγεία σου). Με λίγα λόγια, μ’ ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια!

#4 Αυτο-ενθαρρυνσου 

Αν δε βοηθήσεις ο ίδιος τον εαυτό σου, τότε ποιος θα το κάνει; Σκέψου θετικά. «Τρέχεις τόσες διαδικασίες κι όμως τα βγάζεις πέρα», «ούτε ο πρώτος είσαι, ούτε ο τελευταίος με τα ίδια ακριβώς προβλήματα», «το αποτέλεσμα δε θα αργήσει να φανεί» και γενικότερα οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα με τον εαυτό σου. Συμπαίκτης σου σ’ αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια, ο αγαπημένος σου καθρέφτης!

#5 Συζητησε με φιλους σου

Το να μιλάς για τα χίλια μύρια όσα που περνάς μπορεί να είναι πραγματικά πολύ θεραπευτικό. Δεν χρειάζεται ο απέναντι να είναι κάποιος ειδικός,ένας φίλος σου αρκεί. Μη σου πω θα σε καταλάβει και καλύτερα από τον “ξένο”. Μπορεί η όλη συζήτηση να σου δείξει μία άλλη οπτική γωνία την οποία εσύ δεν είχες σκεφτεί και να σε κάνει να δεις τα πράγματα πολύ πιο θετικά. Εξάλλου και μόνο που βλέπεις ότι ο φίλος σου είναι εκεί για σένα νιώθεις μία κάποια χαλάρωση.

#6 Δες κατι αστειο

Κάνε ένα διάλειμμα από τον πραγματικό κόσμο,δεν βλάπτει. Δες κάτι που να μοιάζει με τις υποχρεώσεις της ζωής σου αλλά σε κωμωδία. Δες πως οι άνθρωποι έστω και στις ταινίες έχουν πάντα happy end. Πως τα βγάζουν εις πέρας και ας έχουν τις διπλάσιες υποχρεώσεις από εσένα. Ίσως έτσι να σταματήσεις και εσύ να μιζεριάζεις με την ζωή σου.

#7 Μπαλακια του στρες 

Τα χέρια σου μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το στρες σου. Όταν νιώθεις το άγχος να κοντοφτάνει η μπάλα του στρες είναι ότι πρέπει. Χωράει παντού και είναι αποτελεσματική πολύ ειδικά αν την συνδυάσεις και με τις αναπνοές. Οπότε πριν φύγεις από το σπίτι σου, σιγουρέψου ότι έχεις βάλει στην τσάντα σου μία μπάλα αντιστρές.

#8 Υπνος κι Αγιος ο Θεος

Πολλές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε σωστά είναι…ξεκούραση και ύπνος. Συνήθως πιέζουμε το σώμα μας να αντέξει σε πολλά περισσότερα από όσα μπορεί λέγοντας ότι είμαστε νέοι και ότι δεν μας χρειάζεται και τόσος ύπνος. Μέγα λάθος! Η υπερβάλλουσα κούραση οδηγεί σε μη επιθυμητά αποτελέσματα και στο τέλος σε ένα μόνιμο άγχος. Που καταλήγουμε; Κοιμήσου!

Εάν έχεις κι εσύ περισσότερο άγχος από όσο πρέπει, ελπίζω να εφαρμόσει τα παραπάνω hacks και να τα βρεις πραγματικά χρήσιμα. Στην τελική, σκέψου ότι στην ηλικία μας το τελευταίο που πρέπει να μας βασανίζει, είναι το άγχος. Θα έρθει και η σειρά του…

Πηγή

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *