Παγκόσμια Έλλειψη Σοκολάτας μέχρι το 2020

Μικροί και μεγάλοι δηλώνουν θαυμαστές τις εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η καλύτερη φίλη του ανθρώπου σε χαρές, στενoχώριες, λύπες, γιορτές και εκδηλώσεις.
Κάθε μορφή της, είτε στερεή είτε γλυκιά και κάθε χρώμα τις σε βάζει πάντα στον πειρασμό να θες όλο και παραπάνω να την γευθείς και να μην αρκεστείς στο ελάχιστο κομμάτι της σε όποιον συνδυασμό και αν την πετύχεις. Σκέτη, με φρούτα, με λικέρ ή ακόμα και σκέτη, δίχως κανένα extra υλικό που θα την συνοδεύει.

Σοκολάτα λοιπόν! 
Μεγάλες εταιρίες όπως η Mars Inc και η Barry Callebaut AG, προειδοποιούν πως η ζήτηση της σοκολάτας, χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται ενώ η παραγωγή μειώνεται. Με βάση των προβλέψεων αυτών των παραγωγών σοκολάτας, το Bloomberg news γράφει πως “έλλειψη σοκολάτας θα είναι ένα γεγονός έως το 2020 και το 2030 θα υπολείπεται 2 εκατομμύρια τόνους” .
Ως αιτίες της έλλειψης αυτής αναφέρονται οι ασθένειες του κακάο, η ξηρασία και η μείωση της καλλιέργειας του κακάο. Σύμφωνα με έρευνες, το 2013, ο πλανήτης κατανάλωσε περισσότερο κακάο από την συνολική παραγωγή της χρονιάς. Το 2014, μετά βίας, η προσφερόμενη ποσότητα κατάφερε να συμβαδίσει με τη ζήτηση της σοκολάτας.
Η τιμή του κακάο ανάμεσα στα χρόνια 1993 μέχρι το 2007 άγγιζε το ποσό των 1465 δολαρίων ανά τόνο κατά μέσο όρο ενώ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια η τιμή αυξήθηκε κατά 87%.
Μέσα στη διάρκεια των χρόνων, έγιναν προσπάθειες, η σοκολάτα να ρίξει την τιμή της με αποτέλεσμα να χάσει όμως η ίδια και την ποιότητα της.
Λόγος γίνεται για ένα νέο είδος κακάο, πιο ανθεκτικού και ιδιαίτερα εύγευστου, με βάση το οποίο οι ειδικοί στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους για το μέλλον του αγαπημένου αυτού προϊόντος. Οι παραγωγοί υποστηρίζουν πως με την νέα αυτή ποιότητα του κακάο θα υπάρξει άφθονη και σταθερή παραγωγή του γλυκού αυτού πειρασμού που ξετρελαίνει κάθε ηλικία.
Καλές …. λιγούρες λοιπόν με την ελπίδα πως το αγαπημένο μας γλύκισμα θα υπάρχει για πάντα για να κάνει ωραιότερες τις μέρες μας.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *