Περισσότερες από 200 δράσεις για τη Γιορτή Πολυγλωσσίας

Την 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 19 Μαΐου, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 100 φορέων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν 217 διαφορετικές δράσεις, όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, πολυγλωσσικά και διαπολιτισμικά εργαστήρια και στρογγυλές τράπεζες.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Μουμτζίδου, η οποία είναι εμπνευστής αυτής της προσπάθειας. Η γιορτή αυτή προωθεί μηνύματα συμφιλίωσης και συναίνεσης για μια πόλη πολυεθνική και πολιτισμική, όπως είναι η Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οργάνωσης και άλλων παρόμοιων γιορτών, τις οποίες θα αγκαλιάσουν όλες οι κοινότητες, έτσι ώστε να τονιστεί και να αποδεχθεί η διαφορετικότητα της πόλης.

«Αγκαλιάζουμε όλες τις κοινότητες. Μπορεί να έχουμε τα δικά μας τελετουργικά, αλλά στις πλατείες και στα σχολεία όλοι είμαστε μια οικογένεια.» επισήμανε η επιστημονική συνεργάτιδα της διοργάνωσης, Αργυρώ Μουμτζίδου. «Φέτος το έργο είναι αφιερωμένο στις γλώσσες που προκύπτουν ως κώδικες επικοινωνίας και βαθιάς επικοινωνίας.Είναι η εσωτερική πολυγλωσσία του ανθρώπου, οι ψυχικές του γλώσσες ή οι εμπειρίες που δημιουργούν μέσα του ολόκληρα αφηγήματα. Αυτήν την προσωπική, ατομική και κοινωνική πολυγλωσσία θέλουμε να αναδείξουμε θετικά ως μια διαδικασία. Η Γιορτή Πολυγλωσσίας της Θεσσαλονίκης είναι μια ήπια κοινωνική παρέμβαση, η οποία από συμβολισμός αρχίζει να γίνεται βίωμα της πόλης με χαρακτηριστικά που διέθετε πάντα η Θεσσαλονίκη. Αγκαλιάζουμε τις κοινότητες, είμαστε διαφορετικοί, αλλά ουσιαστικά στους δρόμους, στα σχολεία μας και στις πλατείες πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια», σχολίασε η ίδια.

Ο γενικός διευθυντής της Δ.ΕΠ.ΘΕ., Φίλιος Στάγκος, αναφέρθηκε στη ιδιαίτερη αξία της πολυγλωσσίας.«Η πολυγλωσσία ως αξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη της Θεσσαλονίκης και είναι μια πραγματικότητα εδώ και 23 αιώνες. Το μέλλον της πόλης μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εξωστρέφεια, και εργαλείο για την επίτευξη της είναι η πολυγλωσσία».

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *