Ποια Θεσσαλονικιά παίρνει υπουργείο “ηλεκτρική καρέκλα” ;

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του πρωθυπουργού να αναθέσει στην 31χρονη  Έφη Αχτσιόγλου το καυτό υπουργείο Εργασίας, που έχει την πιο δύσκολη ατζέντα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας και σπούδασε και πολιτεύτηκε στη Θεσσαλονίκη. Στενή συνεργάτης του απερχόμενου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου αλλά και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, η Έφη Αχτσιόγλου ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Θεσσαλονίκης.

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές το όνομά της είχε ακουστεί ως δυνάμει υποψήφιας δημάχου Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που τελικά δεν έγινε καθώς προτιμήθηκε η στήριξη στον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.

Στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Αχτσιόγλου πέρασε από τα κομματικά όργανα, ενώ μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές μετακόμισε στις Βρυξέλλες, όπου ήταν επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.  Από τον Ιούλιο του 2014 υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες ωστόσο, λίγο αργότερα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, καθώς κλήθηκε να συνεισφέρει στον προεκλογικό αγώνα του κόμματός της ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015.

Η 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ, ενώ το 2009 απέκτησε –επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Άρι Καζάκου.

H εμπλοκή της στα κοινά, πάντως, ξεκίνησε στα φοιτητικά της χρόνια, με το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και τη μετέπειτα συμμετοχή της στο Δ.Σ. των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής του ΑΠΘ.

Ως μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για το Αρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Yπήρξε μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πράλληλα, συμμετείχε ενεργά στα κινήματα αλληλεγγύης και στους κινηματικούς αγώνες για τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Αρκετοί χαρακτηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου «κινητήρια δύναμη του υπουργείου Εργασίας», αφού εκτός από διευθύντρια του υπουργικού γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο δύσκολο κομμάτι των συζητήσεων για τα εργασιακά, κάτι που έχει εκτιμήσει δεόντως ο πρωθυπουργός.

Πηγή:voria.gr