Ποινικές διώξεις σε 3 πρυτάνεις του ΑΠΘ

Με παραγγελία του εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθορά Αχιλλέας Ζήση, ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος 10 και πλέον ατόμων που διατέλεσαν πρόεδροι -αντιπρόεδροι  του ΕΛΚΕ και πρυτάνεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το 1999 έως το Δεκέμβριο 2014.

Κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία. Από την έρευνα του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, προέκυψε ότι περίπου 1.200 καθηγητές, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που εργάζονται παράλληλα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν απέδιδαν το νόμιμο ποσοστό (15%-7%) στον ΕΛΚΕ του ΑΠΘ, επί μια 15ετία.

Στο κάδρο των κατηγορουμένων εντάσσονται οι διατελέσαντες πρυτάνεις Μιχάλης Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Μάνθος και Γιάννης Μυλόπουλος, σύμφωνα με έγκυρη πηγή.
Τα προεδρεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και οι πρυτάνεις του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, για τη επίδικη χρονική περίοδο, φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά 37 εκατ. ευρώ επειδή δεν ζήτησαν να πάρουν πίσω αυτά τα χρήματα, είτε προσφεύγοντας στα δικαστήρια είτε αποστέλλοντας εξώδικα στους οφειλέτες καθηγητές.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης κατέθεσαν ως μάρτυρες πανεπιστημιακοί καθηγητές που από την έρευνα προέκυψε ότι χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ έκαστος.

Σκοπός του ΕΛΚΕ είναι η διάθεση, διαχείριση κονδυλίων για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς, επιμορφωτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς καθώς και έργων κατάρτισης και παροχής επιστημονικών και τεχνολογικών υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών κλπ.

Τη διοίκηση ασκεί τριμελής επιτροπή που απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς και διαχειρίζεται τον ειδικό λογαριασμό ενώ την εποπτεία για την λειτουργία της επιτροπής έχουν οι εκάστοτε πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ.

Πηγή:voria.gr