Τι κοινό έχει η Ελλάδα με το Βερολίνο; Λόγω της οικονομικής κρίσης, βιώνει μια παρόμοια εμπειρία δημιουργικής αφύπνισης, με εκείνη που έζησε η νυν γερμανική πρωτεύουσα μετά την πτώση του τείχους. Αυτό βλέπουν οι διοργανωτές ενός φεστιβάλ αφιερωμένου στον ψηφιακό πολιτισμό που έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Το re:publica που διοργανώνεται εδώ και δέκα χρόνια στο Βερολίνο, ετοιμάζει βαλίτσες και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου.
Ο ιδρυτής και διευθυντής του re:publica Αντρέας Γκέμπχαρντ, στο πλαίσιο μιας προπαρασκευαστικής συνάντησης για την προετοιμασία της εκδήλωσης, κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να παρουσιάσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους, αλλά και να λύσουν τις όποιες απορίες τους.
«Ξεκινήσαμε ένα νέο πρότζεκ που λέγεται “reconnecting Europe” (Επανασύνδεση της Ευρώπης) στο πλαίσιο του οποίου η re:puplica ταξίδεψε για πρώτη φορά εκτός, και βρέθηκε στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία. Ήταν πολύ επιτυχημένη, περάσαμε καλά και έτσι γεννήθηκε η επιθυμία να το επεκτείνουμε και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, προκειμένου να μιλήσουμε για την ψηφιακή κοινωνία», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκέμπχαρντ.
«Μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί με τη Θεσσαλονίκη και θεωρήσαμε πολύ ωραία συγκυρία να έχουμε μια εκδήλωση στη μια άκρη της Ευρώπης (Ιρλανδία) και μια δεύτερη στην άλλη άκρη (Ελλάδα)», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι, παρόλο που σκοπεύουν να διοργανώσουν το φεστιβάλ και σε άλλες πόλεις, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη επιθυμούν να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρο Πέγκα, η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί «συνέχεια της πολιτικης του δήμου για την προσέλκυση μεγάλων γεγονότων».
«Οι άνθρωποι που είναι σήμερα εδώ και παρουσιάζουν τη re:publica, είναι οι ίδιοι που ήρθαν για τη WOMEX (Διεθνής έκθεση μουσικής) το 2012 από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη, αγάπησαν την πόλη και είδαν ότι είναι κατάλληλη για τέτοια γεγονότα», είπε ο κ. Πέγκας.
«Θεωρώ ότι με τέτοιες εκδηλώσεις, θα μπορέσουμε να προελκύσουμε κόσμο από την ευρύτερη περιοχή. Πρόσφατα άλλωστε, έτυχε να βρίσκομαι σε ένα αντίστοιχο μεγάλο γεγονός στη Σόφια, το “Web it” και είδα το αποτέλεσμα που έχει, όχι μόνο τουριστικά αλλά κυρίως στη διαμόρφωση μιας συνείδησης θετικής προς την ψηφιακή εποχή, η οποία έχει ήδη φτάσει – και μάλιστα με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το re:publica, αυτό ξεκίνησε το 2007 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ για τον ψηφιακό πολιτισμό. Ξεκίνησε ως μια συνάντηση bloggers με συμμετοχή 700 ατόμων και σήμερα οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 8.000, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές. Στο re:publica συμμετέχουν ακτιβιστές, επιστήμονες, χάκερς, επιχειρηματίες, ΜΚΟ, δημοσιογράφοι, ειδικοί σε θέματα social media και μάρκετινγκ, και πολλοί άλλοι. Αξιόλογη είναι και η παρουσία γυναικών, καθώς απαρτίζουν το 46% των ομιλητών, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλα παρόμοια φεστιβάλ
Πηγή: typosthes.gr