SecretsOnAir : Part 5 | Από τις σελίδες στην μεγάλη οθόνη

Σήμερα λοιπόν είπαμε κάτι διαφορετικό. Πιάσαμε ένα θέμα λίγο πιο «εναλλακτικό» από τις προηγούμενες φορές, καθώς θα αφήσουμε για λίγο τους ρομαντικούς τόνους και θα ανακαλύψουμε μαζί ταινίες οι οποίες προϋπήρχαν σε βιβλία και ίσως να μην μας περνούσε καν από το μυαλό.

Βιβλίο λοιπόν… Ο καλύτερος φίλος για την παραλία θα έλεγε κανείς μιας που καλοκαίριασε κιόλας για τους λίγο πιο.. σοφιστικέ φίλους μας.

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω με άλλο από το Game of Thrones. Θα έλεγα πως ίσως και να έγινε πολύς λόγος για το τίποτα…αλλά είναι δική μου και ταπεινή άποψη. Για να σου πω την αλήθεια, δεν το έχω παρακολουθήσει και ποτέ. Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα το βιβλίο της … Η πετυχημένη αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά βασίζεται στην πραγματικότητα σε μία σειρά από βιβλία του George R. R. Martin. Η σειρά βιβλίων του συγγραφέα ονομάζεται A Song of Ice and Fire. Έχουν πουληθεί περισσότερα από 60 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 45 γλώσσες. Ένα βιβλίο που διαδραματίζεται σε 7 βασίλεια και αποτελείται από κεφάλαια, όπου ο κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του οπτική πλευρά. Έτσι, η αμερικάνικη παραγωγή μετέφερε την ιστορία αυτών των βιβλίων στην αμερικάνικη τηλεόραση. Ωστόσο, η διασημότητα της σειράς ήταν ιδιαίτερα μεγάλη με αποτέλεσμα η σειρά να διαδοθεί στις τηλεοράσεις και άλλων χωρών σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Θα παραμείνουμε στο μεσαιωνικό αυτό σκηνικό που άσχετα με το αν έχω παρακολουθήσει το Game of Thrones ή όχι, εμένα μου αρέσει απίστευτα πολύ. Την επόμενη ταινία την έχω παρακολουθήσει και μου άρεσε πολύ μπορώ να πω. Προϋπήρχε και αυτή σε βιβλίο. The Lord of the Rings λοιπόν. Το επικό μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα J. R. R. Tolkien έχει πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια αντίτυπα καθιστώντας το, έτσι, ως το βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Η πλοκή διαδραματίζεται σ’ έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο φαντασία και δράση. Η τριλογία αυτή μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και από τότε αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες. Τόσο τα βιβλία όσο και οι ταινίες θεωρούνται διαχρονικά.

Επιστρέψαμε λοιπόν! Ο J. R. R. Tolkien είχε γράψει αρχικά το The Hobbit κι αργότερα διεύρυνε τον φανταστικό αυτό κόσμο στο Lord of the rings. Η αμερικάνικη παραγωγή, ωστόσο, στη μεγάλη οθόνη παρουσίασε πρώτα τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και στη συνέχεια το Χόμπιτ. Το κοινό, βέβαια, φαίνεται ότι αγάπησε τον κόσμο του Tolkien και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η τριλογία του Hobbit είχε εξίσου μεγάλη αποδοχή με το Lord of the rings. Όσο και να μην μου φαίνεται, ναι, έχω παρακολουθήσει και το The Hobbit. Μπορεί να σου ακουστεί περίεργο, αλλά εμένα η ταινία με κερδίζει από τη μουσική της. Άκου… και θα καταλάβεις.

Και κάπου εδώ πάμε στην ψυχεδέλεια. Όχι πως όλα τα άλλα άγγιζαν και πολύ την πραγματικότητα, αλλά για το συγκεκριμένο βιβλίο έχουν ακουστεί πολλά. Η επιτυχία του μεγάλη και ίσως να βασίζεται και στο μυστήριο που υπάρχει και επικρατεί γύρω από τον μύθο πως η συγγραφέας του βιβλίου, το έγραψε μέσα από το ψυχιατρείο. O λόγος για τον Harry Potter..  Η βρετανίδα συγγραφέας J. K. Rowling δημιούργησε έναν μαγικό κόσμο που λατρεύτηκε απ’ όλο τον κόσμο. Μία σειρά βιβλίων που κέρδισε πολλά βραβεία και εξελίχθηκε σε μεγάλη επιτυχία. Τα βιβλία διηγούνται την ιστορία και τις περιπέτειες ενός νεαρού μάγου και των φίλων του. Η βρετανική-αμερικάνικη παραγωγή «ζωντάνεψε» τους χαρακτήρες και τους παρουσίασε στον κινηματογράφο. Με αυτή την παραγωγή η κινηματογραφική βιομηχανία απέκτησε μεγάλα κέρδη και ο Harry Potter έγινε γνωστός παγκοσμίως. Προσωπικά, όσο έχω δει κάποιες από τις ταινίες και αυτές όχι ολόκληρες αλλά αποσπασματικά, δεν μπορώ να σου πω πως με κέρδισε και πολύ. Αλλά γούστα είναι αυτά…

Επόμενη ταινία, η οποία κέρδισε και όσκαρ και θεωρήθηκε ιδιαίτερη τιμή για τον πρωταγωνιστή της καθώς είχε να δει όσκαρ από την εποχή του Τιτανικού είναι το The Revenant . Η περίφημη ταινία του Alejandro G. Iñárritu με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Michael Punke που είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Το βιβλίο διηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που ζούσε στα σύνορα, αλλά αργότερα τον πρόδωσαν οι δικοί του και έτσι ζητάει εκδίκηση. Η ιστορία του βιβλίου γοήτευσε τους παραγωγούς με αποτέλεσμα να την ανεβάσουν στην κινηματογραφική σκηνή.

Τις επόμενες δύο ταινίες δεν τις έχω δει αλλά ούτε έχω ακούσει τα soundtrack τους. Οπότε λοιπόν ήρθε η ώρα να τις  γνωρίσω και εγώ μαζί σας. Το The Hunger Games το είχα ακουστά. Το βιβλίο της Suzanne Collins εξελίχθηκε σε μεγάλη επιτυχία χάρη στο ταλέντο της και τη γεμάτη δράση υπόθεση του βιβλίου. Το δημιούργημα εξιστορεί την ιστορία ενός κοριτσιού κι ενός αγοριού που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν, ενώ πολεμούν τα κατεστημένα και παλεύουν να αλλάξουν τη σκληρή πραγματικότητα στην οποία ζουν. Η πλοκή αυτή εξιτάρει το κοινό και γι’ αυτό η αμερικάνικη παραγωγή αποφάσισε να την μετατρέψει σε ταινία. Η τριλογία του Hunger Games έγινε εν τέλει επιτυχία κερδίζοντας τη καρδιά των θεατών, μεγάλων και μικρών.

Την δεύτερη ταινία τώρα….δεν την έχω ξανακούσει και κατ’ επέκταση … δεν ήξερα πως υπάρχει και το βιβλίο. The Maze RunnerThe Maze Runner . Το πρώτο από τα πέντε βιβλία του James Dashner πρόκειται για ένα βιβλίο με πολλή δράση και αγωνία. Μία σειρά βιβλίων που βασίζεται στην εξυπνάδα, στην ομαδικότητα και το θάρρος. Οι αναγνώστες μαγνητίστηκαν από τα βιβλία και οδήγησαν τους παραγωγούς να τα μετατρέψουν σε ταινίες. Μέχρι στιγμής έχουν γυριστεί τα 2 πρώτα βιβλία. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να βγουν στον κινηματογράφο και τα επόμενα.  

Επόμενη ταινία, εμπνευσμένη από βιβλίο, και για έναν περίεργο λόγο και αγαπημένη της μαμάς… η Έκλειψη. Η αιώνια φαντασίωση της αδιάφορης εμφανισιακά έφηβης: ένα πανέμορφο αγόρι (που τυγχάνει βαμπίρ) θα την ερωτευτεί παράφορα, χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Αυτός ο ύμνος στην αποχή από το σεξ είναι το νέο μπλοκμπάστερ που θα μας ταλαιπωρήσει και για την επόμενη δεκαετία. Την πρώτη ταινία σκηνοθέτησε η Κάθριν Χάρντγουικ.

Δύο διαφορετικά βιβλία, με ιστορίες μιας άλλης εποχής. Αρχικά, Το βαμμένο πέπλο, εξιστορεί την τιμωρία και την πνευματική αφύπνιση μιας γυναίκας στη μαστιζόμενη απ’ τη χολέρα Κίνα του ’20, όπως την έγραψε ο μεγάλος Σόμερσετ Μομ, έγινε από τον John Curran μια ταινία που αποδίδει μοναδικά την ατμόσφαιρα της εποχής και ρίχνει το βάρος της στις ερμηνείες του Έντουαρτ Νόρτον και της Ναόμι Γουότς. Από την άλλη πλευρά, η Περηφάνια και προκατάληψη, μιλάει για την απόλυτη ιστορία αγάπης, υπεύθυνη για το σωρό των ρομάντσων που μας κατακλύζει (και απέχει εκατομμύρια έτη φωτός από την κοφτερή γλώσσα και τη διεισδυτική πένα της Όστεν) μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Τζο Ράιτ, με την Κίρα Νάιτλι στο ρόλο της αρχετυπικής Ελίζαμπεθ. Για πάμε λίγο να χαλαρώσουμε και να μεταφερθούμε σε άλλες εποχές.  

Και ας περάσουμε και σε κάτι ελληνικό όμως. Δύο βιβλία που έγιναν μεγάλες επιτυχίες στην ελληνική τηλεόραση αυτή τη φορά και όχι στον κινηματογράφο.

Το βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη αποτελεί ένα δημιούργημα που κυκλοφόρησε πρώτη φορά από τις εκδόσεις Καστανιώτη το 2001. Βέβαια, από τότε έχει ανατυπωθεί πολλές φορές, καθώς αποτελεί ένα από τα βιβλία που είχαν τις υψηλότερες πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα. Το βιβλίο πρόκειται για την ιστορία μίας Σμυρνιάς που γνωρίζει μία Τουρκάλα και μυείται στη μαγεία. Το έργο αυτό μεταφέρθηκε στην ελληνική τηλεόραση προκαλώντας πολλές θετικές κριτικές.  Ο λόγος λοιπόν για τις Μάγισσες της Σμύρνης. 

Λίγο πριν σε αφήσω, θα σου πω για ένα βιβλίο το οποίο πήρε σάρκα και οστά στην ελληνική τηλεόραση και πέρασε πολλά μηνύματα τα οποία αν κάτσουμε και το καλοσκεφτούμε, κανείς μας ποτέ δεν θα καθόταν να τα σκεφτεί και να προβληματιστεί για .. άλλες εποχές. Το επιτυχημένο βιβλίο της βρετανίδας συγγραφέας Victoria Hislop έχει κερδίσει πολλά βραβεία στα Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου το 2007. Το βιβλίο ήταν προτεινόμενο για «το βιβλίο της χρονιάς», αλλά και για τον βραβείο «πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα» που τελικά κέρδισε η Hislop. Το βιβλίο αφορά την ιστορία μίας έφηβης κοπέλας που προσπαθεί να ανακαλύψει τα μυστικά της οικογένειάς της. Η ελληνική παραγωγή ανέλαβε να ενσαρκώσει το βιβλίο αυτό στην ελληνική τηλεόραση. Η σειρά ολοκληρώθηκε με μεγάλη επίδοση, ενώ κέρδισε την αγάπη του κοινού. Το Νησί λοιπόν.

Πίσω στο στούντιο λοιπόν μετά από ένα τραγούδι γεμάτο συναισθήματα.

Ο αξέχαστος έρωτας του Φλορεντίνο Αρίσα για τη Φερμίνα Δάσα (την περίμενε 51 χρόνια) που περιέγραψε με το γνωστό αριστοτεχνικό του τρόπο ο Μάρκες μετατράπηκε σε μια κάπως ανιαρή (ίσως και με λάθος καστ) ταινία από τον Μάικ Νιούελ. Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας .

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να σου πω καληνύχτα. Δεν μου ήταν δύσκολο να καταλήξω σε κάποιο βιβλίο. Ένα βιβλίο για μικρούς αλλά και μεγάλους για πολλά συναισθήματα και σκέψεις. Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία λοιπόν, ο μικρός πρίγκιπας, πήρε σάρκα και οστά για τους μικρούς μας φίλους πρόσφατα. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω για το βιβλίο αυτό. Όλοι ξέρουμε τα διδάγματα του και όλοι, λίγο πολύ έχουμε ταυτιστεί με κάποιο από τα αποσπάσματα του. Εγώ, θα σου διαβάσω το αγαπημένο μου πριν σου πω καληνύχτα και μετά θα σου βάλω να ακούσεις – όχι κάποιο soundtrack αυτή τη φορά – αλλά το τραγούδι του Μάριου Φραγκούλη με τίτλο Μικρός Πρίγκιπας.

– Πήγαινε να ξαναδείς τα τριαντάφυλλα.

Θα καταλάβεις πως το δικό σου είναι μοναδικό στον κόσμο.

Θα ξανάρθεις να με αποχαιρετήσεις και θα σου χαρίσω ένα μυστικό.

Ο μικρός πρίγκιπας πήγε να ξαναδεί τα τριαντάφυλλα.

– Δε μοιάζετε καθόλου με το δικό μου τριαντάφυλλο, δεν είσαστε τίποτα ακόμα, τους είπε.

Κανείς δε σας έχει εξημερώσει και δεν έχετε εξημερώσει κανέναν.

Είσαστε όπως ήταν η αλεπού μου. Μια αλεπού ίδια μ’ άλλες εκατό χιλιάδες. Γίναμε όμως φίλοι και τώρα είναι μοναδική στον κόσμο.

Και τα τριαντάφυλλα στέκονταν θιγμένα.

– Είσαστε όμορφα, όμως είσαστε άδεια, τους είπε ακόμα.

Δεν πεθαίνει κανείς για σας.

Βέβαια, και το δικό μου τριαντάφυλλο ένας απλός περαστικός θα έλεγε πως σας μοιάζει.

Όμως εκείνο μόνο του έχει περισσότερη σημασία απ’ όλα εσάς, αφού εκείνο είναι που πότισα.

Αφού εκείνο έβαλα κάτω απ’ τη γυάλα.

Αφού εκείνο προστάτεψα με το παραβάν. Αφού σ’ εκείνο σκότωσα τις κάμπιες (εκτός από δυο τρεις που άφησα για να γίνουν πεταλούδες).

Αφού εκείνο άκουσα να παραπονιέται ή να κομπάζει ή κάποιες φορές ακόμα να σωπαίνει.

Αφού είναι το τριαντάφυλλό μου.

Και ξαναγύρισε στην αλεπού:

– Αντίο, είπε…

– Αντίο, είπε η αλεπού. Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν.

– Την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν, επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας για να το θυμάται.

– Είναι ο χρόνος που ξόδεψες για το τριαντάφυλλό σου που το κάνει τόσο σημαντικό.

– Είναι ο χρόνος που ξόδεψα για το τριαντάφυλλό μου… είπε ο μικρός πρίγκιπας για να το θυμάται….

Αφιερωμένο σε όλους τους Μικρούς μας Πρίγκιπες λοιπόν εκεί έξω.