Σωρεία παραβάσεων στον ΣΜΑ Ευκαρπίας

Σημαντικά προβλήματα, παραλείψεις και παραβάσεις στη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Ευκαρπίας κατέγραψε η τριμελής δημοτική επιτροπή κοινωνικού ελέγχου του δήμου Παύλου Μελά, σε ξαφνικό και απροειδοποίητο έλεγχο που διενήργησε την περασμένη Τρίτη στις εγκαταστάσεις του νεόδμητου Σταθμού.

Ύστερα από ενδελεχή έλεγχο που κράτησε πάνω από δύο ώρες, η επιτροπή συνέταξε έκθεση που περιλαμβάνει τα συμπεράσματα και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, με στόχο να δημοσιοποιηθούν στο ευρύ κοινό, αλλά και στους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (ΦΟΔΣΑ, Δήμος Παύλου Μελά, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Υπουργείο Περιβάλλοντος), προκειμένου αν χρειαστεί να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΣΜΑ, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.), η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και η όχληση που δύναται να υπομένουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η τριμελής επιτροπή διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, διαρροές υγρών (σκουπιδόζουμο) να διασκορπίζονται τόσο στους χώρους του ΣΜΑ όσο στους παρακείμενους δρόμους στη γύρω περιοχή (πριν την είσοδο στο ΣΜΑ και μέχρι την έξοδο της εθνικής για Δερβένι). «Το αποτέλεσμα είναι οι δρόμοι να είναι λερωμένοι, ενώ εγείρονται ερωτήματα αν η έντονη οσμή που υπάρχει στους δρόμους εξαιτίας του “σκουπιδόζουμου” εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα και προστίθεται: «Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κοντέινερ (αν και καινούρια, με μόλις λίγους μήνες λειτουργίας), αντί να είναι στεγανά όπως προβλέπεται, παρουσίαζαν σημαντικές διαρροές. Για την κατάσταση στους δρόμους διαπιστώθηκε ότι σημαντική αιτία του προβλήματος αποτελεί η παράλειψη εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ προμήθειας μηχανημάτων τύπου Σαρώθρου, υδροφόρων κλπ. τα οποία θα καθάριζαν τους δρόμους».

Διαβάστε τη συνέχεια στη voria.gr