Σπουδαίες γυναίκες που ”σημάδεψαν” την παγκόσμια ιστορία

Το γυναικείο φύλο ανέκαθεν πιο “αδύναμο” για πολλούς έχει δώσει την δική του μάχη για μια θέση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Προσωπικότητες δυναμικές, αξιοθαύμαστες αλλά και με την δύναμη της ψυχής τους  έχουν χαράξει με τα επιτεύγματά τους μια ανεξίτηλη γραμμή στην παγκόσμια ιστορία.

Παρακάτω θα σας παραθέσω κάποιες μόνο από τις πιο σημαντικές γυναίκες όλων των εποχών, η καθεμιά ξεχωριστή για το έργο που μας έχει προσφέρει ή ακόμα και για το παράδειγμα ζωής που μας έχει δώσει.

1.Amelia Mary Earhart

H Amelia Mary Earhart ήταν αεροπόρος και η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό το 1928 καθώς και επίσης η πρώτη γυναίκα που πέταξε στον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Κατάφερε να σπάσει πολλά ρεκόρ ως πιλότος ενώ παράλληλα έγραψε και πολλά επιτυχημένα βιβλία για τις εμπειρίες της βοηθώντας στη δημιουργία μια οργάνωσης για γυναίκες πιλότους. Δυστυχώς, το τέλος της ιστορίας της δεν ήταν ευχάριστο καθώς το 1937 εξαφανίστηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό στην προσπάθειά της να κάνει το γύρο της Γης.

2.Malala Yusafzai

H Πακιστανή ακτιβίστρια, αξιοθαύμαστη για τη δύναμη ψυχής που έχει επιδείξει, μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση της χώρας της από τα 10 της χρόνια . Ωστόσο, η δουλειά και η επιμονή της οδήγησε στο τέλος της ζωής της με πυροβολισμό το 2012 από ομάδα Τaliban, ενώ εκείνη ήταν μόνο 15 ετών. Δύο χρόνια αργότερα έγινε η νεότερη κοπέλα βραβευμένη με Nobel.

3.Marie Curie

Η ιστορία της Marie Skłodowska-Curie είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας. Η διάσημη φυσικός και χημικός ανακάλυψε, μαζί με τον σύζυγό της, Pierre, το ράδιο και το πολώνιο ενώ επίσης ήταν και η πρώτη γυναίκα που πήρε το βραβείο Νόμπελ δύο φορές, όπως υπήρξε και η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στη Σορβόννη. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά μια γυναίκα-επιστήμονα. Σημαντική ήταν και η συμβολή της στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς εφοδίασε με συσκευές ακτίνων Χ πολλά νοσοκομεία με δικά της μάλιστα έξοδα.

4.Frida Kahlo

 Η Φρίντα Κάλο ή αλλιώς Magdalena del Carmen Frida Kahlo y Calderón γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 και πέθανε στις 13 Ιουλίου 1954 ενώ υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές γυναίκες ζωγράφους. Η ζωή της Frida έχει γίνει ταινία και είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο της Τέχνης, αν και η Τέχνη της αναγνωρίστηκε περισσότερο μετά θάνατον αφού κατά τη διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε τρεις μόνο εκθέσεις: στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Μεξικό.

5.Katherine Johnson

Η Αμερικανή μαθηματικός, πριν δημιουργηθούν οι σύγχρονοι υπολογιστές, ήταν ο.. .ανθρώπινος υπολογιστής της NASA. Έκανε υπολογισμούς για τις προσγειώσεις των διαστημόπλοιων στα πρώτα ταξίδια της NASA, καθώς επίσης συνέβαλε και στην έρευνα για την πορεία και την προσγείωση του Apollo 11 στο φεγγάρι. Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω,λοιπόν, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως υπήρξε μια από τις σημαντικότερες επιστήμονες της παγκόσμιας ιστορίας.

6.Μελίνα Μερκούρη 

Η Μελίνα Μερκούρη το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Μαρία Αμαλία Μερκούρη και έμεινε γνωστή στην ιστορία με το καλλιτεχνικό της «Μελίνα». Μεγάλη ηθοποιός βραβευμένη με διεθνή βραβεία και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού, θέση η οποία της έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία βρίσκονται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου. Έχει μία λαμπρή θεατρική πορεία σε θέατρα της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Μπρόντγουέι. Επιπροσθέτως, αρκετά σημαντική ήταν και η πορεία της στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο με διακρίσεις όπως, το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για το Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday) το οποίο έχασε απ’την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1960.

Αυτές, λοιπόν είναι έξι μόνο από τις σημαντικότερες γυναίκες που αξίζει να θυμόμαστε και που με το όραμα και τα κότσια τους κατάφεραν να διαπρέψουν η καθεμία στον τομέα της και να σημαδέψουν το μέλλον.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *