Στο κόκκινο τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης

«Κόκκινο» χτύπησαν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και ιδιαίτερα τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης χτες. Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασαν τα όρια επιφυλακής κατά μέσο όρο κι έτσι η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση συστάσεων και όχι επιβολής έκτακτων μέτρων.

Οι σταθμοί μέτρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Κορδελιό και στην Εγνατία με Αγίας Σοφίας έδειξαν υπερβάσεις των ορίων έστω και οριακά (101 μg/κ.μ.) κι έτσι βγήκε η εξής προειδοποίηση:

«Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση − δραστηριότητα και τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό».

Οι αρμόδιοι του δικτύου σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισήμαναν πως η αύξηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων οφείλεται κυρίως στις πολλές καύσεις τζακιών και άλλων μέσων θέρμανσης, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (άπνοια).

Πηγή: voria.gr