Θεσμική αποκατάσταση του ασύλου ζητούν Μπουτάρης – Καμίνης

Παρέμβαση για την αποκατάσταση της «πραγματικής αποστολής» του πανεπιστημιακού ασύλου, έκαναν με κοινή τους δήλωση οι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης.
Όπως αναφέρεται στη δήλωση των δύο δημάρχων, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου στη χώρα μας διαστρεβλώνεται βάναυσα καθώς η Ελλάδα είναι «η μοναδική χώρα του ευνομούμενου και δημοκρατικού κόσμου στην οποία δεν τηρείται το πανεπιστημιακό άσυλο».

«Ταυτίζεται εν τέλει με ένα ιδιότυπο ‘άσυλο’ για παράνομες και αντικοινωνικές πράξεις από κάθε είδους εγκληματικές ομάδες που βρίσκουν την ευκαιρία να δρουν ανενόχλητες στο χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία των πόλεων» σημειώνουν.

Κατηγορούν τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης για υποχωρητικό λαϊκισμό απέναντι στο φαινόμενο της ενδοπανεπιστημιακής κυριαρχίας των κομματικών νεολαιών εδραίωσε τη διεστραμμένη αυτή αντίληψη.

«Μια τέτοια αντίληψη έχει εμφιλοχωρήσει, δυστυχώς, ακόμη και στα σώματα ασφαλείας, τα οποία και σήμερα ακόμη αρνούνται επίμονα να παρέμβουν στους πανεπιστημιακούς χώρους χωρίς εντολή της πολιτικής ηγεσίας τους. Η προσχηματική επίκληση του πανεπιστημιακού ασύλου έχει ξεκάθαρα συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στη μετατροπή των πανεπιστημιακών χώρων σε εστίες κοινωνικής εξαθλίωσης και κινδύνου για την ευρύτερη δημόσια υγεία και ασφάλεια» σημειώνουν.

Χαρακτηρίζουν καθήκον όλων να αντιταχθούν στη νοσηρή ταύτιση του ασύλου με κάποιο δήθεν «άβατο», «αξιώνοντας εδώ και τώρα την θεσμική αποκατάσταση της πραγματικής του αποστολής. Της αποστολής που επιτάσσει το σύνταγμα της ελληνικής δημοκρατίας».

Πηγή: voria.gr