Τι να δω: Swiss Army Man

Λοιπόν. Πριν συνεχίσω, μια διευκρίνιση: αν είσαι κατά της καφρίλας, μην κάνεις καν τον κόπο να διαβάσεις το υπόλοιπο κείμενο. Η σημερινή ταινία είναι δομημένη βαθιά μέσα σε αυτήν την έννοια. Το ‘χουμε; Τέλεια, μπορούμε λοιπόν να προχωρήσουμε άφοβα: Swiss Army Man!

Στις 22 Ιανουαρίου του 2016, ένα έργο έκανε πρεμιέρα στο Sundance Film Festival. Κατά τη διάρκεια της προβολής κάποιοι θεατές εγκατέλειψαν την αίθουσα, εκνευρισμένοι και απογοητευμένοι από το θέαμα και από τους σκηνοθέτες Daniel Scheinert και Daniel Kwan. Τι κι αν το cast συμπεριλάμβανε τον Paul Dano, τον πασίγνωστο Daniel Radcliffe και την Mary Elizabeth Winstead, τίποτα δεν φαινόταν πως μπορούσε να σώσει την κατάσταση. Εκτός από ένα… πτώμα!

daniel radcliffe GIF by Swiss Army Man

Στην ταινία μας, ο Χανκ (Paul Dano) έχει ναυαγήσει σε ένα ερημικό νησί. Μόνος, απελπισμένος και φοβισμένος, ανακαλύπτει πως η θάλασσα έχει ξεβράσει ένα πτώμα (Daniel Radcliffe). Ένα πτώμα με… ιδιαίτερες ιδιότητες, με την χρήση των οποίων δραπετεύει και καταλήγει σε μια άγνωστη ακτή. Γεμάτος ελπίδα και θέληση για ζωή, αρχίζει να αναζητά ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, πάντα κουβαλώντας μαζί του τον νεκρό.

Δεν θα περάσει όμως πολύς καιρός πριν καταλάβει ότι μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του, ότι μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να επιβιώσει, ότι μπορεί να γίνει ακόμα και φίλος του! Που θα οδηγήσει όμως αυτή η φιλία; Και, το σημαντικότερο, τι θα συμβεί όταν φτάσουν στον πολιτισμό; 

Δεν μπορώ να αποκαλύψω το τέλος, μπορώ να πω όμως ότι πέρασα πολύ, πολύ ωραία βλέποντας το παραπάνω έργο: πέραν του κωμικού στοιχείου και της όλης καφρίλας που το χαρακτηρίζει – εγγυημένο γέλιο, just saying – υπάρχουν πολύ όμορφα μηνύματα μέσα σε αυτήν. Όπως το ότι όλοι έχουμε τους δικούς μας “δαίμονες” να αντιμετωπίσουμε, και συχνά μπορεί να βρούμε την πιο μυστήρια και αλλόκοτη βοήθεια για να τους ξεπεράσουμε, να γίνουμε δυνατότεροι και, εν τέλει, καλύτεροι. Και πολλά άλλα που μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε και μόνοι σας, ποιος είμαι για να τα βρω σας τα πω όλα;

Paul Dano A24 GIF by Swiss Army Man

Συν τοις άλλοις, ο Radcliffe καταφέρνει να αποδώσει πολύ καλά το… πτώμα, έναν ρόλο που ίσως ακούγεται εύκολος, αλλά όσο προχωράνε τα λεπτά καταλαβαίνεις ότι έχει δουλειά από πίσω. Φυσικά, αυτονόητο είναι πως και ο Dano δεν πάει πίσω, και ως συνήθως καταλήγουμε στο ότι η υποκριτική δεν πρέπει να σας αγχώνει. Πρωτοτυπία λέμε.

Πραγματικά, δεν ξέρω τι άλλο να πω. Βασικά ξέρω, αλλά δεν θέλω. Γιατί είναι έγκλημα να σας προϊδεάσω έστω και για λίγο για το τι θα βιώσετε. Αυτήν την ταινία οφείλεις να την απολαύσεις καθώς “ξετυλίγεται” μπροστά σου πλάνο-πλάνο, ατάκα-ατάκα, αστείο-αστείο. Αν λοιπόν νιώθεις πως έχεις ανάγκη από ένα γερό “τι-στο-διάολο-βλέπω” μέσα στη μέρα σου, βρήκες την κατάλληλη επιλογή. Πράξε σωστά.

Daniel Radcliffe Water GIF by Swiss Army Man

 

 

 

 

 

Πηγές: wikipedia.com, giphy.com, theknockturnal.com, mondotees.com

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *