Το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου εκπέμπει SOS

Έλλειψη προσωπικού και χωρίς ρεπό για 30 ημέρες στο μεγαλύτερο αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης αυτό του ΑΤ Λευκού Πύργου τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της :

Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μετά από παράπονα των μελών μας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο πολύπαθο Α.Τ. Λευκού Πύργου.

Μετά την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, το Α.Τ. Λευκού Πύργου δεν κατάφερε ακόμα να βρει υπηρεσιακές ισορροπίες. Οι πολυάριθμες αρμοδιότητες που το βαραίνουν, σε συνδυασμό με τον τεράστιο τομέα περιοχής αρμοδιότητας, έχουν οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.

Η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη και οι υπηρετούντες Αστυνομικοί δεν καλύπτουν ούτε τις οργανικές θέσεις της Υπηρεσίας.  Συγκεκριμένα, για να πληρωθούν οι θέσεις που ορίζονται από το οργανόγραμμα της Υπηρεσίας, επιβάλλεται η ενίσχυση του Α.Τ. Λευκού Πύργου με 100 επιπλέον Αστυνομικούς. Αν συνυπολογίσουμε ότι πάνω από 40 Αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι σε άλλες Υπηρεσίες, ο αριθμός της πραγματικής δύναμης που απομένει είναι πραγματικά υποτυπώδης για τις ανάγκες της Υπηρεσίας.

Οι οφειλόμενες αναπαύσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Για την ακρίβεια, υπάρχουν ημέρες που στο μεγαλύτερο Α.Τ. της πόλης δεν χορηγείται ούτε μια ημερήσια ανάπαυση! Απόδειξη της οριακής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι 60 συνάδελφοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν αυτοδίκαιη χρήση των ρεπό τους, αφού πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουν αναπαυθεί για 25 ή 30 συνεχόμενες ημέρες.

Όπως είναι φυσικό, η υπάρχουσα κατάσταση έχει άμεσο αντίκτυπο στην αστυνόμευση του κέντρου της πόλης. Στο πιο πολύβουο κομμάτι της Θεσσαλονίκης, το 65% των Αστυνομικών καθημερινά απασχολείται στη φύλαξη στόχων. Με τον τρόπο αυτό, υποτιμούνται οι ανάγκες των πολιτών και καταστηματαρχών, καθώς και η διατήρηση της δημόσιας τάξης σε ευαίσθητα σημεία της πόλης, όπως π.χ. η πλατεία Αριστοτέλους, οδός Βλάλη, πλατεία Ναυαρίνου.

Όπως μας αναφέρθηκε, η Διοίκηση του Α.Τ. έχει μεταφέρει επανειλημμένως τα προβλήματα στην Ηγεσία.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης δεν θα εμπλακεί και δεν την αφορούν οι αντίθετες αντιλήψεις ή πιθανές διαφορές πάνω στον τρόπο Διοίκησης μιας Υπηρεσίας. Καταστατικός μας σκοπός είναι η τήρηση των Νόμων, των Προεδρικών Διαταγμάτων και των εσωτερικών κανονισμών, με απώτερο σκοπό την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των μελών μας.

Η σημερινή εικόνα του Α.Τ. Λευκού Πύργου είναι απόρροια των υπερβολικών απαιτήσεων για μέτρα τάξης και φυλάξεις στόχων, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί με τον χειρότερο τρόπο στην αστυνόμευση του κέντρου της πόλης και στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως οι συνεχείς συμπλοκές σε απόσταση λίγων μέτρων από το Αστυνομικό Τμήμα, που αμαυρώνουν την εικόνα του.

Το Προεδρείο της Ένωσης επισκέφθηκε άμεσα τον Διευθυντή Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ, και του εξέθεσε το σύνολο των θεμάτων που αναζητούν λύση.

Ο κ. Ταξίαρχος μάς ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, και για να διευκολύνει έστω και προσωρινά την κατάσταση, έχει αποφασίσει την καθημερινή ενίσχυση του ΑΤ Λευκού Πύργου με προσωπικό από άλλα Α.Τ. Επίσης, για να χορηγηθούν οι οφειλόμενες αναπαύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διατάξει την προσωρινή απεμπλοκή του Α.Τ. από τη φύλαξη στόχων.

Θέση του Σωματείου μας είναι ότι η προσφιλής μέθοδος κάλυψης των υπηρεσιακών κενών μέσω της ενίσχυσης με προσωπικό από άλλα Α.Τ., όχι μόνο δεν αμβλύνει την κατάσταση, τουναντίον εξοντώνει σωματικά και ψυχολογικά πολλούς Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Τα δυο τελευταία χρόνια, η Ηγεσία θα έπρεπε να είχε προνοήσει και να επιλύσει το πρόβλημα μέσω των εσωτερικών μεταθέσεων της ΓΑΔΘ και της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών.

Αναμένουμε την οριστική επίλυση του προβλήματος με την ουσιαστική ενίσχυση του  ΑΤ Λευκού Πύργου με νέο προσωπικό, και την απεμπλοκή των Αστυνομικών από τη φύλαξη των πολυάριθμων ευπαθών στόχων.

Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

 

Ο Πρόεδρος

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος

 

Ο Γεν. Γραμματέας

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *