Το Bloomberg καλωσόρισε τον Σαββίδη στο club των δισεκατομμυριούχων!

«Η λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg καλωσορίζει τον Ιβάν Σαββίδη». Έτσι υποδέχεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο τον είδηση για το σούπερ deal του ομογενή επιχειρηματία με την JTI για την πώληση της καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak στον ιαπωνικό κολοσό, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων.

«Το Forbes εκτιμά την περιουσία του Σαββίδη σε 600.000.000 δολάρια, στο τέλος του προηγούμενου έτους», υπενθυμίζει το δημοσίευμα του Bloomber, παρουσιάζοντας ένα μίνι βιογραφικό του κ. Σαββίδη, στο οποίο γίνεται αναφορά και την παρουσία του στον ΠΑΟΚ.

«Μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να δουλεύει στην εταιρεία Don State Tobacco Factory. Σπούδασε οικονομικά και κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πήρε τον έλεγχο της εταιρείας που ήταν ως τότε κρατική. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επιχειρηματίας πρωτοπορούσε και ανακάλυπτε νέα προϊόντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι εισήγαγε τσιγάρα με γεύσεις όπως ρούμι, ιρλανδικός καφές και κεράσι. Το 30% των τσιγάρων που πουλά η Donskoy Tabak εξάγεται σε ξένες χώρες όπως η Αίγυπτος.

Η Donskoy Tabak ιδρύθηκε το 1857 και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία της Ρωσίας. Το 2003 μεταβίβασε την κυριότητα της εταιρείας του στη σύζυγό του. Η Donskoy Tabak δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ο κ. Σαββίδης, καθώς του ανήκει και βιομηχανία συσκευασίας κρέατος, η Atlantis-Paκ, η οποία είναι και η μεγαλύτερη της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Σαββίδης πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του ΠΑΟΚ το 2012 και αγόρασε και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ένα χρόνο αργότερα. Έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2013».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην εισβολή Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Την περασμένη εβδομάδα σόκαρε τους φιλάθλους, όταν περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες και με ένα όπλο στην τσέπη μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του διαιτητή.Στη συνέχεια ωστόσο ζήτησε συγγνώμη λέγοντας ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να μπει έτσι στο γήπεδο».

Πηγή

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *