Οδός Βασιλίσσης Όλγας 261-263 διασταύρωση με Μ. Ψέλλου, στην γωνία αυτή βρίσκεται το κατά πολλούς στοιχειωμένο σπίτι της Θεσσαλονίκης.
Το σπίτι κτίστηκε το 1919 από δύο αδέρφια Εβραίων στην καταγωγή. Η κατασκευή του σπιτιού πήρε 6 χρόνια και συνάντησαν προβλήματα στατικότητας εξ αρχής καθώς ο δεύτερος όροφος κατέρρευσε δύο φορές, αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο επίπεδο είναι γκρεμισμένο και σήμερα στα σημεία που κατέρρευσε όταν έγινε η πρώτη απόπειρα κατασκευής. Με την αποπεράτωση του το οίκημα λειτουργούσε ως χαρτοπαικτική λέσχη την οποία επισκέπτονταν πολλοί Εβραίοι Θεσσαλονικείς.
Κατά την διάρκεια της κατοχής υποστηρίζεται ότι Εβραίοι της πόλης πήγαιναν τα χρυσαφικά τους στου ιδιοκτήτες του σπιτιού για να τα κρύψουν καθώς το οικόπεδο ήταν μεγάλο. Όταν έπαψε να αποτελεί οικία των αρχικών ιδιοκτητών του η βίλα μετατράπηκε σε κέντρο βασανιστηρίων των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής με αποτέλεσμα πολλοί Εβραίοι να έχουν χάσει την ζωή τους εκεί.
Κατά τη δεκαετία του 1980 οι επτά Εβραίοι ιδιοκτήτες του σπιτιού το δίνουν για αντιπαροχή. Ένας εργολάβος αναλαμβάνει την κατεδάφιση του, όμως την πρώτη ημέρα έναρξης των εργασιών το ίδιο βράδυ ο εργολάβος πεθαίνει από καρδιά και ο αρχιτέκτονας με τον πολιτικό μηχανικό του έργου σκοτώνονται σε τροχαίο δυστύχημα καθ΄οδόν για Αθήνα. Έτσι ειπώθηκε πως το σπίτι είναι στοιχειωμένο από τα πνεύματα των κατοίκων που βασανίστηκαν και πέθαναν εκεί.
Από το 1984 έως και σήμερα το ισόγειο του οικήματος χρησιμοποιείται ως μάντρα πώλησης οικοδομικών υλικών. Κάθε πρόσβαση σ΄άλλους ορόφους απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας μιας και το κτίριο είναι πλέον υποβασταζόμενο με σιδερένιες δοκούς για να μην καταρρεύσει. Παρόλες τις μαρτυρίες περί φαντασμάτων οι εργαζόμενοι εκλαμβάνουν τα όσα λέγονται μεταξύ σοβαρού και αστείου αφού δεν έχουν παρατηρήσει κάτι περίεργο.
Ολοκληρώνοντας σχετικά με το λεγόμενο στοιχειωμένο σπίτι είναι πρόδηλο πως πρόκειται για έναν αστικό μύθο που φτιάχτηκε εξαιτίας της ασυμφωνίας των πολλών συνιδιοκτητών με αποτέλεσμα το οίκημα να παραδοθεί στη φθοροποιό επίδραση του χρόνου.
Επιμέλεια: Δημήτρης Χάϊδας
Φωτογραφίες:
Οι φωτογραφιες του στοιχειωμένου σπιτιού είναι της Ελένης Βράκα
Η φωτογραφία της βίλας Χιρς είναι της Χρύσας Φραγκούδη