Το τέλος(?) μιας ακόμα καινοτόμου ιδέας στη Θεσσαλονίκη

Στην διασταύρωση Παύλου Μελά με Παλαιών Πατρών βρίσκεται ένα κουφάρι μια αστικής καινοτομίας που απασχολεί όλο και περισσότερους συμπολίτες μας μέρα με τη μέρα.

Αφορμή

Ιστορικό

Το Δεκέμβριο του 2016 στα πλαίσια της συμμετοχικής δράσης PolisDoron του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ξεπετάχτηκε η κατασκευή CityO2 μαζί με ένα GlassBox της Audi, οι σχεδιαστές είχαν προαναγγείλει ένα πράσινο δωμάτιο με αρκετές λειτουργίες όπως αστική βιβλιοθήκη, φόρτιση κινητών, φυτά κτλ. Μέσα στις πρώτες ημέρες βανδαλίστηκε με αρκετές από τις ζημιές να αποκαθίστανται σύντομα. Έκτοτε αποσύρθηκε η κατασκευή της Audi και άρχισε μια σταδιακή φθορά με graffiti, κλοπές εξοπλισμού και φυτών, καταλήγοντας να χρησιμοποιείται μεν αλλά προσφέροντας παράλληλα μια εικόνα υποβάθμισης. Εδώ μπορείτε να δείτε πως ήταν η κατασκευή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2017.

Σήμερα

Σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που είχαμε από τις πρώτες ημέρες αλλά ούτε και από τον αρχικό σχεδιασμό. Η ομάδα του SKG247.gr αναζήτησε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αρχικά απευθυνθήκαμε σε επαφή μας που είχε ενεργό συμμετοχή με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης εκείνη την περίοδο και ενημερωθήκαμε προφορικά πως “η κατασκευή αποτέλεσε κομμάτι του ΕΣΘ για την Χριστουγεννιάτικη δράση και έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης πλέον εδώ και περίπου 1,5 χρόνο”.

Η σελίδα του Facebook του Polis Doron μας ενημέρωσε πως “η κατασκευή είχε προβλεφθεί να υιοθετηθεί από τους καταστηματάρχες, στο πνεύμα της συμμετοχικής δράσης” οι οποίοι μέσα από την έρευνά μας είχαν ενεργή συμμετοχή στην συντήρησή της στο πέρας του χρόνου.

Τέλος, επικοινωνήσαμε με την εθελοντική ομάδα Ecothess που είχε σχεδιάσει την κατασκευή  και η απάντηση που πήραμε ήταν η εξής: “Δυστυχώς ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε όπως σχεδιάστηκε ολοκληρωμένα, αντιμετωπίστηκε ως κομμάτι marketing… Δεν δόθηκε καμία μέριμνα παρόλο που έχουμε προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες μας πολλές φορές για την εκτέλεση πολλών λύσεων”. Το ενδιαφέρον που αναδείχθηκε μέσα από τη συζήτηση ήταν πως η ομάδα είχε πιέσει από πολύ νωρίς την μεταφορά του ώστε να ολοκληρωθεί όπως μας τόνισαν. Αξίζει να αναδείξουμε πως έχουν ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση για το θέμα στα social media ήδη από το Φεβρουάριο του 2017 συγκεντρώνοντας γνώμες για την μοίρα του CityO2. (Δείτε εδώ περισσότερα)

Επίλογος 

Η καλή χρήση και οι πρωτοβουλίες των πολιτών είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την ανάδειξη των αστικών κατασκευών όμως πρέπει να λειτουργούν ενισχυτικά σε ένα σταθερό πλάνο της πολιτείας. Αν και το παράδειγμα του CityO2 μπορεί να θεωρηθεί μικρής εμβέλειας επιβεβαιώνει μια κατάσταση που αντικρίζουμε καθημερινά στην νέα παραλία και που μάλιστα επιβαρύνουν το Δήμο ακόμα και με πρόστιμα κάποιες φορές με πρόσφατο παράδειγμα τα πρόστιμα της ΠΚΜ λόγω της κακής κατάστασης του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο info.skg247@gmail.com για να αναδείξουμε κι άλλα παρόμοια περιστατικά.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *