Τζιτζικώστας: “Νομοθετικό έκτρωμα” οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση

“Νομοθετικό έκτρωμα” χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση και την αναμόρφωση του “Καλλικράτη”. Μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, εξέφρασε προβληματισμό και κάλεσε την κυβέρνηση “πριν οι αντιδράσεις κορυφωθούν σε όλη την Ελλάδα, να ξανασκεφθεί σοβαρά αυτό το τερατούργημα που επιχειρεί να εφαρμόσει σε όλη την αυτοδιοίκηση”.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο  κ. Τζιτζικώστας επισήμανε χαρακτηριστικά ότι “η εφαρμογή ως εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής συνιστά την καταστροφή της αυτοδιοίκησης” και ανέφερε ότι δεν θα εξυπηρετήσει το συμφέρον των πολιτών, αλλά “ενδεχομένως τα συμφέροντα ενός κόμματος που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση, και καταρρέει και φεύγοντας θέλει να ρημάξει ότι θεσμό έχει μείνει όρθιος”. Ειδικότερα, έθεσε ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτυγχάνεται η συνεργασία μεταξύ παρατάξεων και εξήγησε ότι οι πολίτες θα βρεθούν ξαφνικά σε ένα καθεστώς δυσλειτουργίας ή μη λειτουργίας των δήμων και των Περιφερειών.

Παράλληλα, σχολίασε ότι γίνεται προσπάθεια αποσύνδεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές με σκοπό να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2018, σε μερικούς μήνες από σήμερα, τη στιγμή που οι δημοτικές και οι περιφερειακές αρχές που εκλέχτηκαν τον Μάιο του 2014 και άρχισαν να λειτουργούν 1η Σεπτεμβρίου του 2014 έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν το έργο τους με βάση τον ορίζοντα για τον οποίο έχουν εκλεγεί.

Μεταξύ άλλων σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι η κατάργηση των αντιπεριφερειαρχών των περιφερειακών ενοτήτων θα υποβαθμίσει το ρόλο των ενοτήτων, η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές δεν θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων, ούτε τη σταθερότητα, ούτε την οικονομία, ενώ διερωτήθηκε για τη δημοκρατικότητα της απλής αναλογικής λέγοντας ότι αν στην πρώτη Κυριακή η παράταξη του τελικά νικηφόρου συνδυασμού τη δεύτερη Κυριακή έρθει δεύτερη, στο νέο συμβούλιο η παράταξη της αντιπολίτευσης θα έχει περισσότερους συμβούλους από την παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, ο Γιάννης Ιωαννίδης από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” χαρακτήρισε το θέμα σοβαρό και σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί αν περάσει κάτι που θα είναι σε βάρος του λαού, ενώ η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” είπε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει μια τέτοιου είδους κριτική, καθώς δεν υπάρχει σε επεξεργασία έστω ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Παράλληλα, πρότεινε να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση εφόσον υπάρξει η σχετική πληροφόρηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη “Συμμετέχω”, δήλωσε σύμφωνος με την απλή αναλογική και ανέφερε ότι μια αναθεώρηση είναι πάντα χρήσιμη, πάντα όμως σε συμφωνία με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Ο Βασίλης Ρέβας από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” εκτίμησε ότι κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση έχουν συμφωνήσει στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται και έκανε λόγο για ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. “Χτυπάει ένα καμπανάκι για όσα θα’ ρθουν” είπε η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολίτες Μπροστά”, ενώ ο Θανάσης Αγαπητός από την “Ανταρσία” σημείωσε ότι η αυτοδιοίκηση προσαρμόζεται στις κυρίαρχες πολιτικές.

Πηγή:thestival