Βαλεντίνος ή Τσικνοπέμπτη;

Οι μέρες έφτασαν και βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο πολυσυζητημένες και πολυαναμενόμενες εορτές του χρόνου. Από τη μία στις 14 του Φεβρουαρίου, οι ερωτευμένοι περιμένουν να γιορτάσουν τον έρωτα τους έχοντας μία παραπάνω και πιο επίσημη αφορμή κι από την άλλη στις 16 του μήνα ( για φέτος) ημέρα Πέμπτη πλήθος κόσμου ”τσικνίζει”, ψήνοντας κρέατα σε συνδυασμό με άφθονο αλκοόλ στην πλειοψηφία. Όμως προς ποιά εορτή κλίνει ο περισσότερος κόσμος; Έχει νόημα για τους ερωτευμένους ο Βαλεντίνος ή μήπως όλοι αναμένουν την Τσικνοπέμπτη;

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου καθιερώθηκε και ως ημέρα εορτασμού των ερωτευμένων κι έτσι πολλά ζευγάρια βρίσκουν αφορμή για να ανταλλάξουν δώρα, να πάνε για φαγητό, ακόμη και να οργανώσουν κάποιο ταξίδι. Τούρτες, σοκολάτες, λουλούδια, αρκουδάκια εσώρουχα έχουν την τιμητική τους κάθε τέτοια μέρα του χρόνου. Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως μία καθαρά εμπορική γιορτή, που εξυπηρετεί ιδιοκτήτες μαγαζιών με είδη δώρων, ανθοπώληδες, ζαχαροπλάστες  κ.λ.π. Μάλιστα η κλασσική ατάκα για την επισφράγιση της εμπορικότητας της γιορτής είναι πως οι ερωτευμένοι γιορτάζουν κάθε μέρα και χωρίς συγκεκριμένη αφορμή. Και για να πω και του στραβού το δίκιο.. έχουν δίκιο. Ο έρωτας είναι το πιο υπέροχο συναίσθημα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος στη ζωή του, αυτή η ένωση δύο ανθρώπων που συνεπαίρνει τις καρδιές και το μυαλό τους δεν έχει ανάγκη από μία επίσημη ημέρα εορτασμού, είναι από μόνο του μια διαρκής γιορτή ανάμεσα στους δύο.

Valentines-Day.jpg

Από την άλλη έχουμε την Τσικνοπέμπτη, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων ερωτευμένοι και μη μαζεύονται και ψήνουν, διασκεδάζουν και κατά κάποιο τρόπο εισέρχονται στο κλίμα του καρναβαλιού. Διάφορες εκδηλώσεις  πραγματοποιούνται την ημέρα αυτή, με δημόσια ψησίματα στις πλατείες, αλλά  και από διάφορα μαγαζιά τα οποία ανοίγουν τις πόρτες τους από νωρίς, συνδυάζοντας το αλκοόλ και την μουσική με σουβλάκια κι ό,τι άλλο. Σε κάθε πόλη της Ελλάδας κι ένα διαφορετικό έθιμο εκτυλίσσεται με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει τους ανθρώπους και να τους κάνεις μία μεγάλη παρέα. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη μέρα και οι διάφορες μεταμφιέσεις αφού βρισκόμαστε στην καρδιά της αποκριάς. Έτσι στους δρόμους περιτριγυρίζουν όλων των ειδών άνθρωποι, από αστυνομικούς, παπάδες, καλόγριες μέχρι και οι ήρωες της Disney. Παρ όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα πιο περίεργα που συναντάμε κάθε χρόνο αφού κάποιοι έχουν πρωτότυπες, ακραίες αλλά και πολύ χιουμοριστικές ιδέες.

tsiknopemptireppem.jpg

Αυτές ως επι το πλείστον είναι οι δυο επίκαιρες εορτές της εβδομάδας, η μία λίγο πιο συγκεκρίμενη καθώς χωρίς ταίρι δεν λέει και να την γιορτάσεις, αν και μια πάστα καρδούλα  την οφείλουν όλοι στους εαυτούς τους, και από την άλλη η μεγάλη γιορτή της αποκριάς όπου για εμάς τους Έλληνες ειδικά συμπεριλαμβάνει πολλές από τις αγαπημένες μας συνήθειες. Ό,τι και να αποφασίσεις φίλε αναγνώστη, όποια γιορτή και να σε εκφράζει φρόντισε να την περάσεις με δικούς σου ανθρώπους, κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν, ξεδίνοντας  λίγο από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Και να θυμάσαι πως κάθε μέρα που περνάει είτε είναι επίσημη εορτή είτε όχι δεν ξαναγυρίζει, γι’ αυτό άδραξε κάθε ευκαιρία και πέρνα όμορφα τον χρόνο σου!