Μέλι ο διατροφικός “χρυσός”

Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος είχε καταλάβει την αξία του μελιού και αποτελούσε μέρος της διατροφής του, γεγονός που αποδεικνύεται από τοιχογραφίες που βρέθηκαν σε σπήλαια στη Βαλένθια που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού, όπως επίσης και από διάφορες αναφορές σε κείμενα από την αρχαία Αίγυπτο και αρχαία Ελλάδα.

Το μέλι από πολλούς ειδικούς με τη διατροφή χαρακτηρίζεται ως η “τέλεια” τροφή τόσο και για τη σύνθεση του όσο και για τη διατροφική του αξία. Στις μέρες μας το μέλι χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό, κυρίως σαν αντικατάστατο της ζάχαρης. Τα 100 γρ μελιού προσδίδουν περίπου 304 kcal.

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έδειξε ότι το ελληνικό μέλι έχει πιο αντιοξειδωτική δράση από το πολυφημισμένο μέλι manuka, γνωστό ως το μέλι με την πιο θεραπευτική δράση στο κόσμο. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το ελληνικό μέλι με την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση είναι το μέλι βελανιδιάς. Τα οφέλη του μελιού όμως δεν σταματάνε μόνο εδώ, τα οφέλη του μελιού είναι αμέτρητα, τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

  • βοηθά στη Γ.Ο.Π(γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal 5ml την ημέρα βοηθούν στη δημιουργία ενός προστατευτικού στρώματος στο βλεννογόνο του οισοφάγου
  •  βοηθά στον ύπνο
  • μαλακώνει το λαιμό, γνωστό γιατροσόφι της παλιάς σχολής
  • και έχει θετικές επιδράσεις στο…..HANGOVER
  • και καταπολεμά τη κακή αναπνοή

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα αμέτρητα οφέλη του μελιού