Αλλάζει θέση το φεγγάρι της παραλιακής

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2016 άγνωστοι βανδάλισαν το «Φεγγάρι στην Ακτή», μία εικαστική εγκατάσταση του γλύπτη Παύλου Βασιλειάδη που κοσμούσε τη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη μέρα ξήλωσαν το γλυπτό από τη βάση του και το πέταξαν στον βυθό του Θερμαϊκού κόλπου. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, την προσεχή Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καλείται να αποφασίσει αν συμφωνεί με την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου εντός του Θερμαϊκού κόλπου για την επανατοποθέτηση του γλυπτού «Φεγγάρι στην Ακτή».

Το εντυπωσιακό γλυπτό, του Παύλου Βασιλειάδη, σήμα κατατεθέν στη νέα παραλία, ήταν τοποθετημένο πάνω σε πέτρινη βάση. Διάφοροι κύκλοι είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το συγκεκριμένο γλυπτό καθώς, όπως υποστήριζαν, παρέπεμπε στην ισλαμική ημισέλινο. Μετά τον βανδαλισμό του έργου ο γλύπτης είχε δηλώσει ότι οι φθορές του μπορούν να διορθωθούν. Τότε είχε προτείνει να τοποθετηθεί εντός τη θάλασσας προκειμένου να μην είναι προσβάσιμο. «Η καλύτερη θέση θα ήταν μέσα στη θάλασσα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να τοποθετηθεί σε ένα μπλοκ-μπετόν και να βρίσκεται στη θάλασσα. Άλλωστε θα είναι και πιο ωραίο» είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2016 ο κ. Βασιλειάδης. Η πρόταση του έγινε αποδεκτή και ο Δήμος Θεσσαλονίκης δρομολόγησε την επανατοποθέτησή του.

Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του θέματος που θα κληθούν να ψηφίσουν τη Δευτέρα οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης το «Φεγγάρι στην Ακτή» θα τοποθετηθεί σε θαλάσσια περιοχή 40 μέτρα από την παραλία στο ύψος του ξενοδοχείου Μακεδονία Palace.

Πηγή:thestival.gr