Ανοιχτό με δωρεάν είσοδο σήμερα το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Εκατόν δέκα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, ο οποίος προκάλεσε την ενεργοποίηση του τότε ελληνικού κράτους, ώστε να κινηθεί για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Στις 13 Οκτωβρίου 1904, άφησε την τελευταία του πνοή στη Στάτιστα Καστοριάς και η θυσία του έκανε τη Μακεδονία πατρίδα όλων των Ελλήνων. Ο θάνατός του έμελλε να επηρεάσει την εξέλιξη του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς κατόρθωσε να εμπνεύσει σε έναν ολόκληρο λαό την έννοια του ιερού καθήκοντος και της ανιδιοτελούς θυσίας για την πατρίδα.

Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα θα είναι ανοικτό και με ελεύθερη είσοδο σήμερα Κυριακή 14 Οκτωβρίου από τις 11.00 έως τις 14.00 με ξεναγήσεις σε ομάδες ανά μία ώρα.

«Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα τιμά τη θυσία του Παύλου Μελά στον Μακεδονικό Αγώνα, μια τιμή διαρκής στο πέρασμα των δεκαετιών μέσα από την έρευνα και την τεκμηρίωση των ιστορικών δεδομένων, που αποτελεί το κύριο έργο του Ιδρύματος. Ένα έργο που επιχειρούμε ολοένα και περισσότερο να το αναδεικνύουμε μέσα από τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό μας ρόλο, μέσα από ένα ανοιχτό στην κοινωνία μουσείο. Προσκαλούμε όλους τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης μας να επισκεφθούν το Μουσείο που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και αποτελεί από μόνο του ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι του Έρνεστ Τσίλερ» δηλώνει η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ κ. Φανή Τσατσάια.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, όπου στις επτά αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι.

Στον 1ο όροφο και στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να μελετήσει τη σπάνια συλλογή των οχημάτων και των πυροβόλων του Ελληνικού Στρατού, η οποία αποτελείται από χειροποίητα μοντέλα, δωρεά του αείμνηστου ευεργέτη Αλέξανδρου Χαΐτογλου.

Στον ίδιο χώρο, εγκαινιάστηκε στις 10 Οκτωβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 η εικαστική έκθεση με τίτλο «Αποτυπώσεις της Μνήμης…». Η έκθεση, με έργα 13 εικαστικών καλλιτεχνών, έχει ως θέμα τα δεινά και τις συνέπειες του πολέμου και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο καταστροφικού (μέχρι τότε) στην παγκόσμια ιστορία.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *