Άνοιξε το νέο Ι.ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη

Η επίσημη τελετή εγκαινίων του Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.ΙΕΚ) της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, παρουσία του Α’ αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή, Τάσου Κουράκη, εκπροσώπων της σχολής, του Perrotis College και του ΙΕΚ, διδασκόντων και φοιτητών.

Στον χαιρετισμό του, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, υπογράμμισε ότι το πνεύμα της εργασίας και της διδασκαλίας στην ΑΓΣ, συνδέεται, αφενός με την ανάγκη της παραγωγής καλού, αειφόρου, ποιοτικού προϊόντος, καθώς και με τη διδασκαλία για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα και με καλές συνθήκες παραγωγής, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να παραχθεί διαφορετικά ένα καλό, ποιοτικό προϊόν.

«Η διάσταση της ποιότητας για τα προϊόντα αυτά και για άλλα προϊόντα, είναι οι συνθήκες παραγωγής. Μπορεί ένα προϊόν να είναι ποιοτικό όταν παράγεται με τόνους φυτοφαρμάκων, με μόλυνση της ατμόσφαιρας, όταν παράγεται με συνθήκες ανήλικης εργασίας, μπορεί να είναι ποιοτικό ένα προϊόν όταν άνθρωποι που το παράγουν δουλεύουν ανασφάλιστοι;» είπε ο κ. Κουράκης και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι το ΙΕΚ αυτό θα αποτελέσει πρότυπο, ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά».

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Πάνος Κανέλλης, εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς οι μελλοντικές τάσεις παγκοσμίως δείχνουν ότι θα υπάρξει αυξημένη ανάγκη σε τρόφιμα. Παράλληλα, επεσήμανε, ότι η κλιματική αλλαγή και το νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, θέτει νέες προδιαγραφές και απαιτεί την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και πρακτικών για την παραγωγή ποιοτικών διατροφικών προϊόντων.

«Όλοι μιλούν για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και ξεχνούν ίσως την ανάγκη να αυξήσουμε κατά πολύ, τις ποσότητες τροφίμων που παράγουμε» είπε ο κ. Κανέλλης και συνέχισε: «Πρέπει λοιπόν και είναι απαραίτητο, να βοηθήσουμε τις νέες γενιές των παραγωγών. Για μια ακόμη φορά θέλουμε η σχολή μας να είναι πρωτοπόρα, να διδάξει στα νέα παιδιά, σε άνδρες και γυναίκες, πώς να επιτύχουν στα νέα επαγγέλματα που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή».

Στο πρόγραμμα σπουδών, στις ειδικότητες, αλλά και στις προοπτικές και στις στοχεύσεις του Ι.ΙΕΚ της ΑΓΣ και των σπουδαστών και μελλοντικών αποφοίτων του, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος της σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και διευθυντής του Ι.ΙΕΚ, καθηγητής, Ευάγγελος Βέργος.

«Η αξία του αγροτοδιατροφικού τομέα είναι δέκα δισεκατομμύρια ευρώ και συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας περίπου κατά 6% (μ. ο. στην Ε.Ε. περίπου 2,9 %) με προστιθέμενη αξία περίπου στο 7% (μ. ο. Ε.Ε. 3%). Η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο κατ’ αναλογία πληθυσμού μετά την Κίνα, στην πλούσια χλωρίδα την οποία έχει» είπε ο κ. Βέργος, σημειώνοντας ότι αυτό από μόνο του συνιστά ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να ασχοληθεί κανείς με τον πρωτογενή τομέα. «Επιθυμούμε διακαώς η ΑΓΣ να γίνει τόπος προορισμού για επαγγελματικές σπουδές. Θέλουμε παράλληλα από το 2019 και μετά, ήδη προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να προσθέσουμε και νέες ειδικότητες» πρόσθεσε.

Το Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Διαθέτει χίλια διακόσια πενήντα ιδιόκτητα στρέμματα για πρακτική εκπαίδευση, δεκαπέντε ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα, εικοσιπέντε επιστημονικά εργαστήρια, ένα υπερσύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο, μία σπουδαστική εστία και ένα εκπαιδευτικό αγρόκτημα.

Σκοπός του I.IEK της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι να προσφέρει σπουδές στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, μέσα από επιλεγμένες ειδικότητες του αγροδιατροφικού τομέα, ώστε οι σπουδαστές να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν καινοτόμες και ορθές πρακτικές βελτιστοποίησης της αγροτικής παραγωγής σε επίπεδο τελικού ποιοτικού προϊόντος, αναπτύσσοντας παράλληλα, περιβαλλοντική συνείδηση.

Το Ι.ΙΕΚ ξεκινά φέτος με τις εξής ειδικότητες:

Διαχειριστής Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων, Στέλεχος Επιχειρήσεων Τυποποίησης, Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων, Τεχνικός Βιολογικής/Οργανικής Γεωργίας, Τεχνικός Δενδροκομίας και Εναλλακτικών Δενδρωδών Καλλιεργειών.

Ενώ έχει αδειοδοτηθεί για τις ακόλουθες ειδικότητες:

Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος, Τεχνικός Μελισσοκομίας, Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας, Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών, Διαχειριστής Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων, Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων, Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας, Τεχνικός Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη, Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας, Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Marketing), Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics).

Οι σπουδές διαρκούν δύο έτη και παρέχουν πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5 κατόπιν εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας (ΕΟΠΠΕΠ) σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Το Ι.ΙΕΚ απευθύνεται σε αποφοίτους Επαγγελματικών και Γενικών Λυκείων, ΤΕΕ (Β’ κύκλου) Επαγγελματικών Σχολών και ΤΕΛ όλων των ειδικοτήτων. Ο ισχύων κανονισμός περί λειτουργίας των ΙΕΚ, παρέχει τη δυνατότητα σε αποφοίτους των παραπάνω εκπαιδευτικών επιπέδων να καταταχθούν στο Γ’ εξάμηνο σπουδών συναφών ειδικοτήτων.

Επιπλέον του βασικού προγράμματος σπουδών, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής των σπουδαστών σε εφαρμοσμένη έρευνα, οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις, ημερίδες, συνέδρια και εξειδικευμένες διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων και επαγγελματιών του αγροδιατροφικού τομέα. Οι σπουδαστές μπορούν παράλληλα, να συμμετάσχουν σε σεμινάρια ενηλίκων του Κέντρου Δια βίου Μάθησης, ώστε να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τις γνώσεις κι επαγγελματικούς τους ορίζοντες.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε επιλεγμένους τελειοφοίτους να εργαστούν στο αγρόκτημα στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης και να συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγών στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., ενώ διατίθεται σίτιση και στέγαση σε όσους σπουδαστές επιθυμούν να μείνουν στο campus της σχολής.

Οι σπουδαστές επίσης, έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε εντατικά μαθήματα αγγλικών με στόχο την προετοιμασία τους για επιτυχή συνέχιση των σπουδών τους στο Perrotis College, εφόσον το επιθυμούν. Να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι του ΙΕΚ μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Perrotis College, στο δεύτερο έτος και σε τρεις ειδικότητες: Διαχείριση Αγρο-Περιβαλλοντικών Συστημάτων, Διεθνή Επιχειρηματικότητα, Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *