Don’t be socked just be choked!

Και φυσικά δεν το εννοούμε for real αλλά τι να κάνουμε που το νέο choker trend έχει κατακλείσει κάθε βιτρίνα μαγαζιού ρούχων, αξεσουάρ κι όχι μόνο;! Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά σε αυτή την τάση της μόδας στην οποία υπακούν μικρά και μεγάλα κορίτσια σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης!

Σήμερα  καλώς ή κακώς έχει εξελιχθεί  η τσοκεροεπιστήμη λοιπόν, γιατί περί επιστήμης μιλάμε αφού η ποικιλία και τα είδη αυτών των must have πλέον κοσμημάτων είναι υπέρογκη! Ας δούμε λίγο όμως πόσο παλιά χρονολογείται αυτό το fashion trend που παινεύονται πως ξεκίνησαν να λανσάρουν οι κυρίες Kim και Rihanna , γιατί τελικά η γέννηση του εν λόγω κοσμήματος είναι πραγματικά ‘’αρχαία’’.

Ξένες πηγές μας πληροφορούν πως ήδη τα θηλυκά λαών που κατοικούσαν στη Μεσοποταμία και την αρχαία  Αίγυπτο  φορούσαν chokers, κολάρα δηλαδή σε μέρη του σώματος που θα τους προσέδιδαν δύναμη και προστασία .Έτσι, τα φορούσαν σε κεφάλι , λαιμό χέρια και αστραγάλους πιστεύοντας πως αυτά θα τους παρείχαν ειδικές δυνάμεις!

Αργότερα είδαμε chokers και κατά τον 18ο αιώνα, κατά τον 19ο όπου μαρτυρίες δείχνουν πως τα συγκεκριμένα κοσμήματα φορούσαν οι prostitutes της εποχής. Πιο συγκεκριμένα o γνωστός γάλλος ζωγράφος Edward Manet στο έργο του “Olympia,” (1863) απεικονίζει μια ιερόδουλη της εποχής να φοράει ένα μαύρο choker γύρω από το λαιμό της.

Παρά τη σημαντική αυτή πληροφορία, ταυτόχρονα αυτού του είδους τα κοσμήματα συνήθιζαν να προτιμούν και κυρίες της ελίτ και φυσικά δεν μπορούμε να πούμε πως τα δικά τους άγγιζαν  κάποιο ευκαταφρόνητο ποσό χρημάτων, αφού ήταν φτιαγμένα κυρίως από πολύτιμους λίθους ,διαμάντια, ρουμπίνια, χρυσάφια ξέρετε… Ένα gossip επίσης της εποχής είναι πως το στα τέλη του 19ου αιώνα η Αλεξάνδρα η πριγκίπισσα της Ουαλίας ξεκίνησε να φοράει chokers έτσι ώστε να κρύψει ένα σημάδι που είχε αποκτήσει από τα παιδικά της χρόνια στο λαιμό. –Ορίστε μία ιδέα για έξυπνη χρήση ενός choker λοιπόν εκτός από τη συνηθισμένη-

Και φυσικά μια τόσο μακρόχρονη πορεία δεν θα σταματούσε στον 19ο αιώνα! Τη εποχή των ‘90s δεσποινίδες που επιλέγουν το gothic style έχουν ως βασικό συστατικό της ενδυμασίας τους το choker και μάλιστα ειδικεύονται στην αγορά μιας πιο ακραίας μορφής αυτών:

Ωστόσο, και δεσποινίδες που δεν επιλέγουν αυτή την εκδοχή τους ίσως προτιμούν κάποια λιγότερο φανταχτερά. Όπως είναι αυτά συχνά τα αποκαλούν ως tattoo chokers! Σαν αυτά ίσως να συναντούμε σήμερα σε teenagers κυρίως αφού τα μεγαλύτερα κορίτσια ειδικά της Θεσσαλονίκης αγαπούν τα υπερβολικά κοσμήματα κι όχι μόνο…

Ας δούμε λοιπόν μερικά από πιο αγαπημένα chokers που έχουν κυκλοφορήσει ελπίζοντας να καλύψουμε όλα τα γούστα!

  1. The simple one

chockers1

  1. The gothic style

chockers2

  1. The tattoo choker

chockers3

  1. The ‘’shine bright like a diamond ‘’ choker
  1. The rope choker

chockers5

  1. The dog collar
  1. The chain chokers

Θερμότατες υποστηρίκτριες του fashion trend ξεκάθαρα αναδεικνύονται ποιες άλλες πέρα από τις κυρίες Rihanna και Kim που μάλλον διαθέτουν στη συλλογή τους chokers όλων των ειδών!

Και φυσικά ποιες είμαστε εμείς που θα ξεφύγουμε από την μάστιγα των δημοφιλέστερων πλέον περιδέραιων! Αλίμονο! Γι’ αυτό λοιπόν πάρτε μια ιδέα από τις επιλογές που δίνουν τα παρακάτω καταστήματα κι οργώστε την αγορά:

Zara Greece

Stradivarius

Asos.com

etsy.com

shopchokerss.storenvy.com

forever21.com

Patricia Store

claires.co.uk

Accesorize

P.S. -Don’t do it like Rihanna or Kim, do it in your own way my loves.