Είναι σημαντική η Διατροφή?

Ο Ιπποκράτης είχε πει το 400 π.Χ ότι το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακο σας και το φάρμακο σας πρέπει να είναι το φαγητό.

Μία πρόταση τόσο λιτή, τόσο απλή, αλλά με τόσο μεγάλο νόημα. Κανείς μπορεί να πει ότι ήταν σχεδόν προφητική και περιγράφει την τωρινή κατάσταση με μεγάλη ακρίβεια. Ίσως αν ακολουθούσαμε την συμβουλή του, πιθανόν να μην είχαμε τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την διατροφή!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μας μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι όλα τα «ζωντανά όντα» από το πιο μικρό φυτό μέχρι τον πολύ-σύνθετο άνθρωπο, όλα ζουν επειδή τρέφονται. Όλες οι άλλες διεργασίες τους είναι εφικτές εφόσον οι προϋποθέσεις αέρα, νερού και ΤΡΟΦΗΣ είναι διασφαλισμένες.

Από την αρχή της ιστορίας όσο και να αναζητήσουμε τον άνθρωπο θα τον βρούμε να είναι πεινασμένος, μόνος και διαρκώς περιπλανώμενος στο χώρο του προσπαθώντας να βρει τροφή για να χορτάσει, αναζητώντας να πιει νερό και να ξεδιψάσει.

Η σχέση του ανθρώπου με την τροφή του πέρασε πάρα πολλά στάδια εξέλιξης. Κάθε φορά ο άνθρωπος προσάρμοζε τη διατροφή του στις νέες συνθήκες της ζωής του. Σιγά σιγά, καθώς εξελισσόταν, άρχισε να συνδέει την τροφή και με την κοινωνική ζωή: με τελετουργίες, με μαγεία κ.α αλλά και με θεραπεία ασθενειών. Εξάλλου όλα τα αρχαία κείμενα περιέχουν λεπτομερείς αναφορές σχετικές με το ρόλο της διατροφής στην υγεία του ανθρώπου.

Ωστόσο είναι λυπηρό το γεγονός που παρατηρείται στις μέρες μας όσο αναφορά τη διατροφή. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει παραμελήσει πάρα πολύ αυτό τον τομέα. Η βιομηχανοποίηση της παραγωγής τροφίμων, η καθιστική ζωή αλλά και η υπερπληθώρα αγαθών που κυριαρχεί στις δυτικές κοινωνίες έφεραν τεράστιες αλλαγές. Κανείς πολύ εύκολα μπορεί να πει ότι όλα τα παραπάνω βοήθησαν στην εξάλειψη της πείνας και μείωσαν πάρα πολύ το χρόνο που ασχολούμαστε με τη διατροφή μας. Με τι κόστος όμως αναρωτηθήκαμε;

Τα έτοιμα φαγητά, οι επεξεργασμένες τροφές, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουν κυριαρχήσει στη ζωή μας σε τόσο μεγάλο σημείο που οι συνέπειες αυτής της αντικατάστασης έχουν αρχίσει ήδη από τον προηγούμενο αιώνα να γίνονται εμφανής. Ακόμη όλη η επιστήμη του θεάματος ‘βομβαρδίζει’ τον άνθρωπο με τεράστιο όγκο πληροφοριών για τα τρόφιμα και την διατροφή του, πράγμα που του δημιουργεί ανησυχίες, ενώ στη σχέση του με το φαγητό υπεισέρχεται και το άγχος για την παχυσαρκία αλλά και για την ενδεχόμενη εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων σχετικών με τη διατροφή. Παρατηρούμε λοιπόν ότι έχει αλλάξει όχι μόνον ο τρόπος διατροφής, αλλά και η στάση του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι σ΄αυτήν.

Αυτό που έχουμε ξεχάσει είναι ότι πάνω απ’ όλα τη διατροφή μας πρέπει να την απολαμβάνουμε!

Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι “ΝΑΙ” η διατροφή είναι εξίσου σημαντική με τον αέρα που αναπνέουμε, με το νερό που πίνουμε. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με απλά καθημερινά πράγματα όπως ένα ραντεβού,  μία παιδική ανάμνηση από οικογενειακό τραπέζι, ένα βράδυ που ήμασταν στεναχωρημένοι, μία έξοδο με φίλους και άλλα τόσα που είναι δύσκολο να τα θυμόμαστε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αλλάξουμε τη Διατροφή μας. Θυμηθείτε. Μην προσπαθήσετε να τα αλλάξετε όλα αμέσως. Μερικές μικρές αρχικές αλλαγές θα κάνουν την μεγάλη διαφορά!!