Εκπαιδευτικά εργαστήρια ελεύθερης μουσικής δημιουργικότητας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (4-12 ετών)

Ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας προσφέρει σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη μουσική, να επαναπροσδιορίσουν τα όριά της και να βιώσουν τη διαδικασία της συλλογικής δημιουργίας.
Τα βιωματικά εργαστήρια αντιλαμβάνονται τη μουσική δημιουργία ως άσκηση στην ελευθερία. Απευθύνονται στο ευρύ κοινό, θα διαρκέσουν τρεις μήνες, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο του 2016. Οι προσφερόμενες θέσεις θα είναι περιορισμένες.
Τα εργαστήρια θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι δάσκαλοι-καθοδηγητές των εργαστηρίων είναι όλοι τους δημιουργικοί μουσικοί και μουσικοπαιδαγωγοί. Την επιστημονική ευθύνη των προγραμμάτων έχει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

1. «Είμαστε όλο αυτιά»: εκπαιδευτικά projects αυτοσχεδιασμού και συλλογικής σύνθεσης για παιδιά 4-6 & 7-12 ετών.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν γνώση μουσικών οργάνων ή οποιαδήποτε άλλη εμπειρία τυπικής μουσικής εκπαίδευσης. Θα λειτουργήσουν δύο χωριστές ομάδες, ο διαχωρισμός στις οποίες θα γίνει με ηλικιακά κριτήρια.
Βασικοί άξονες του εργαστηρίου αποτελούν οι μουσικές πρακτικές του αυτοσχεδιασμού και της ομαδικής σύνθεσης. Τα παιδιά, μέσα από ανοιχτές και πειραματικές παιδαγωγικές δραστηριότητες, μαθαίνουν να εξερευνούν ήχους και μουσικά όργανα, δημιουργούν δικές τους μουσικές ιδέες, αλληλεπιδρούν μουσικά και χτίζουν ομαδικές συνθέσεις. Μέσα από τις διαδικασίες αυτές οδηγούνται στην προσωπική ανακάλυψη, καλλιεργούν τις δυνατότητες συλλογικής δημιουργίας, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους και εν τέλει αποκτούν μουσικές γνώσεις και δεξιότητες με τρόπους ξεφεύγουν από παραδοσιακές μορφές διδασκαλίας. Το εργαστήρι καθοδηγείται από 2 μουσικοπαιδαγωγούς, ενώ σχεδιάζεται και η συμμετοχή μουσικών που εμπλέκονται στις συναυλίες του ΜΜΘ. Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής θα λειτουργήσουν επιπλέον ως θεματικό υλικό για τις μουσικές δημιουργίες των παιδιών.
Υπεύθυνες εργαστηρίου: Νίκη Μπαραχάνου,  πιανίστα, μουσικοπαιδαγωγός
Αγνή Ρόγκα, πιανίστα, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός

Ημέρα διεξαγωγής εργαστηρίου:
[4-6 ετών] Κάθε Σάββατο 11:30-13:00
[7-12 ετών] Κάθε Σάββατο 13:00-14:30.
Έναρξη Σάββατο 8/10/2016 σε χώρο εντός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016.
Κόστος συμμετοχής για Εργαστήρι 4-6 ετών: 90 Ευρώ συνολικά για εγγραφή και παρακολούθηση από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2016.
Κόστος συμμετοχής για Εργαστήρι 7-12 ετών: 120 Ευρώ συνολικά για εγγραφή και παρακολούθηση από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2016.
Για την εγγραφή στο κάθε εργαστήριο (4-6 / 7-12) θα χρειαστεί να συμπληρώστε την αίτηση (link) και να εξοφλήσετε το σύνολο του αντίστοιχου ποσού εντός δύο εργάσιμων ημερών από την αποστολή της αίτησης, στο ταμείο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ηςΜαρτίου & Παραλία, 4ο όροφος (πίσω είσοδος γραφείων) Λογιστήριο, Δευτέρα έως Παρασκευή,  ώρες 9:00-15:00.
Αίτηση εγγραφής  https://goo.gl/forms/8jUTUGrSDqIqwuE42
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:
[4-6 ετών] 12 άτομα
[7-12 ετών] 12 άτομα.
Για την συμπλήρωση των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εγγραφής.

2. «Band-ing!» Εργαστήριο συλλογικής μουσικής δημιουργίας για εφήβους 13-18 ετών. 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, που επιθυμούν να έχουν βιωματική σχέση με τη συλλογική μουσική δημιουργία.
Οι συμμετέχοντες επαναπροσδιορίζουν από κοινού την έννοια της μουσικής γνώσης, αναπτύσσουν τα αντανακλαστικά τους εντός ενός μουσικού συνόλου, δίνουν έμφαση στην ατομική ανακάλυψη ως μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας και πειραματίζονται με στοιχεία που συναντούν σε διάφορα μουσικά είδη.
Παράλληλα, δημιουργούν εναλλασσόμενα σχήματα εντός του εργαστηρίου, με στόχο τη διερεύνηση ενός ευρύτατου φάσματος τρόπων μουσικής πράξης: σύνθεση, αυτοσχεδιασμός, επεξεργασία, ενορχήστρωση ή διασκευή κάποιου μουσικού υλικού.
Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει προηγούμενη συστηματική μουσική σπουδή. Εάν όμως κάποιος ή κάποια παίζει μουσικό όργανο, μπορεί να φέρει μαζί του ή της.
Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Μανόλης Γερεμπακάνης, πιανίστας, συνθέτης, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός
Παύλος Σπυρόπουλος, κοντραμπασίστας, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός

Ημέρα διεξαγωγής εργαστηρίου: Κάθε Τετάρτη 17:00-18:30.
Έναρξη Τετάρτη 12/10/2016 σε χώρο εντός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016.
Κόστος συμμετοχής για Εργαστήρι 13-18 ετών: 120 Ευρώ συνολικά για εγγραφή και παρακολούθηση από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2016.
Για την εγγραφή στο εργαστήριο (13-18) θα χρειαστεί να συμπληρώστε την αίτηση (link) και να εξοφλήσετε το σύνολο του αντίστοιχου ποσού εντός δύο εργάσιμων ημερών από την αποστολή της αίτησης, στο ταμείο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, 4ο όροφος (πίσω είσοδος γραφείων) Λογιστήριο, Δευτέρα έως Παρασκευή,  ώρες 9:00-15:00.
Αίτηση εγγραφής:  https://goo.gl/forms/KZf464B8muRraQUE2
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12 άτομα.
Για την συμπλήρωση των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εγγραφής.

3. Η μουσική εν-διάμεσα: Εργαστήριο διακαλλιτεχνικών πειραματισμών για ενήλικες
Στο εργαστήρι θα παίξουμε με ήχους, εικόνες, λέξεις, ευρήματα και αντικείμενα απο την καθημερινότητα μας, στα πλαίσια  ομαδικών δια-μεσικών (intermedia) καλλιτεχνικών πειραματισμών. Θα κατασκευάσουμε και θα ερμηνεύσουμε παρτιτούρες που δεν γράφονται με νότες και πεντάγραμμο, αλλά εφορμώνται από εικόνες και λέξεις, ή δανείζονται το υλικό τους από καθημερινά αντικείμενα. Θα σκεφτούμε πάνω στην σχέση των τεχνών με την καθημερινότητα, και την αλληλεπίδραση της μουσικής με άλλες τέχνες, διερευνώντας ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα διαμεσικής καλλιτεχνικής έκφρασης, με τη βοήθεια προσκεκλημένων καλλιτεχνών. Θα προβληματιστούμε πάνω στο πώς κρίνουμε αισθητικά τη μουσική σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης, και θα δημιουργήσουμε εφήμερες οπτικο-ακουστικές εγκαταστάσεις και ιδιότυπα εναύσματα για καλλιτεχνική πράξη, αξιοποιώντας “άχρηστο” υλικό (από το διαδίκτυο, το σπίτι, τον δρόμο κ.α.).
Για τη συμμετοχή στο εργαστήρι δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση μουσικών οργάνων ή θεωρίας της μουσικής, παρά μόνο διάθεση για πειραματισμό σε ομαδικά πλαίσια, πέρα και έξω από συνήθειες και σταθερές αντιλήψεις για το τί είναι η μουσική και πώς φτιάχνεται.

Υπεύθυνες εργαστηρίου: Δανάη Στεφάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΜΣ, ΑΠΘ
Αλεξάνδρα Καραμούτσιου, βιολίστρια, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός
Aναστασία Πέκη, πιανίστα, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός

Ημέρα διεξαγωγής εργαστηρίου: Κάθε Δευτέρα 18:00-20:00.
Έναρξη Δευτέρα 10/10/2016 σε χώρο εντός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016.
Κόστος συμμετοχής για Εργαστήρι ενηλίκων: 120 Ευρώ συνολικά για εγγραφή και παρακολούθηση από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2016.
Για την εγγραφή στο εργαστήριο ενηλίκων θα χρειαστεί να συμπληρώστε την αίτηση (link) και να εξοφλήσετε το σύνολο του αντίστοιχου ποσού εντός δύο εργάσιμων ημερών από την αποστολή της αίτησης, στο ταμείο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, 4ο όροφος (πίσω είσοδος γραφείων) Λογιστήριο, Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:00-15:00.
Αίτηση εγγραφής  https://goo.gl/forms/NxvHp6DFjy3lMzHn1
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20 άτομα.
Για την συμπλήρωση των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εγγραφής.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ για το εργαστήριο 1 από 14/9/2016 έως και 23/9/2016
ΕΓΓΡΑΦΕΣ για τα εργαστήρια 2 & 3 από 14/9/2016 έως και 6/10/2016

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
25ης Μαρτίου & Παραλία
54646 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310895915, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00.
e-mail: eduprogramms@tch.gr

Πηγή : www.tch.gr