Η βιταμίνη του ΣΕΞ

Η δραστήρια σεξουαλική ζωή  έχει πάρα πολλά οφέλη. Είναι αποδεδειγμένο πως ενισχύει την λειτουργία της καρδιάς, τη μνήμη και το ανοσοποιητικό σύστημα, παράλληλα μας κάνει να νιώθουμε και να δείχνουμε νεώτεροι, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη μακροζωία.

Πως μπορούμε όμως να τονώσουμε τη σεξουαλική ζωή μας μέσω της διατροφής, έτσι ώστε να αποκομίσουμε όλα τα παραπάνω οφέλη;

Στο παραπάνω ερώτημα έδωσαν απάντηση επιστήμονες των ΗΠΑ και της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα οι μελετητές μελέτησαν τη επίδραση της Βιταμίνης D, μετρώντας τα επίπεδα της τεστοστερόνης σε άντρες. Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που παίζει τον πρώτο ρόλο στην ερωτική επιθυμία, οπότε όταν πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, πέφτει και λίμπιντο. Και παρότι έχουμε συνδέσει την τεστοστερόνη με τους άντρες, πρόκειται για μία ορμόνη που έχουν και οι γυναίκες και μάλιστα ρυθμίζει και σε αυτές την ερωτική διάθεση και επιθυμία.

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως υπάρχει σχέση της βιταμίνης D με τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Με λίγα λόγια τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα επηρεάζουν και τα επίπεδα της ορμόνης(τεστοστερόνης).

Η ποσότητα της βιταμίνης D στο αίμα βρίσκεται συνήθως χαμηλά κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού η σύνθεσή της στο σώμα ενισχύεται με την έκθεση στον ήλιο. Αυτό μπορεί να εξηγεί το λόγο που τους καλοκαιρινούς μήνες κάνουμε περισσότερο σεξ!

Πού θα την βρείτε?

Δυστυχώς καλές διατροφικές πηγές της βιταμίνης D δεν υπάρχουν πολλές. Βρίσκεται κυρίως πορτοκάλια, ακτινίδια, στα κόκαλα των λιπαρών ψαριών και σε ενισχυμένα τρόφιμα, όπως χυμούς, γάλα και δημητριακά.
Όμως δεκαπέντε λεπτά έκθεσης στον ήλιο κάθε μέρα είναι αρκετά για να συνθέσει ο οργανισμός αυτή τη βιταμίνη. Ιδανικά, βγείτε στον ήλιο μαζί με τον ή τη σύντροφό σας για να επωφεληθείτε διπλά από την ευεργετική της επίδραση στο κρεβάτι σας.