Ιδιωτική λέσχη ετοιμάζει ο Ιβαν Σαββίδης στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο της αξιοποίησης παίρνει ένα από τα πλέον εμβληματικά και γνωστά κτίρια της Θεσσαλονίκης, η βίλα Ζαρντινίδη, η οποία έχει περιέλθει στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.

Mόλις προ ημερών, το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων έδωσε το «πράσινο φως», εγκρίνοντας την αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση και την εκ νέου χρήση της βίλας ως ιδιωτικής λέσχης. Στη μελέτη περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του προστατευόμενου περιβάλλοντος χώρου της διατηρητέας οικίας Ζαρντινίδη (Villa Morpurgo), επί των οδών Χαιρωνείας 16 και Πλούτωνος.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση «δεν προκαλείται αλλοίωση της μορφής του διατηρητέου κτηρίου και της φυσιογνωμίας του περιβάλλοντα χώρου του, ενώ, επιπρόσθετα, διασφαλίζεται η προστασία και ανάδειξη αμφότερων, όπως και των πλησιόχωρων διατηρητέων κτιρίων της Βίλας Αλλατίνη και του οικιστικού συγκροτήματος Ουζιέλ».
Τόσο η βίλα Ζαρντινίδη, την οποία ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε εν έτει 2013 έναντι 2,7 εκατ. ευρώ, όσο και το κτιριακό συγκρότημα Ουζιέλ έχουν χαρακτηρισθεί ήδη από τη δεκαετία του ’80 από το υπουργείο Πολιτισμού ως «έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία», ενώ ειδικά η βίλα Ζαρντινίδη θεωρείται ότι αποτελεί «ένα πολύ ενδιαφέρον δείγμα εκλεπτικιστικής αρχιτεκτονικής». Υπέρ των σχεδίων Σαββίδη και της εταιρείας συμφερόντων του, της Dimera Land & Property Investments έχει γνωμοδοτήσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας

Το κόστος της αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτιρίου υπολογίζεται να ανέλθει μεταξύ 2,5- 3 εκατ. ευρώ, με την πλευρά Σαββίδη να εκτιμά ότι η βίλα θα ανακτήσει τη χαμένη αίγλη του ένδοξου παρελθόντος.

Διαβάστε περισσότερα στο:newmoney.gr