Καλοκαιρινές συμβουλές!

  • Πίνετε πολλά υγρά

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται 8-12 ποτήρια νερό καθημερινά. Παρόλα αυτά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες σε υγρά αυξάνονται κυρίως λόγο της αυξημένης εφίδρωσης, αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση υγρών. Περίπου το 80% προέρχεται από νερό και άλλα ροφήματα ( πχ. καφέ-τσάι-χυμούς) και το 20% από φρούτα , λαχανικά , γιαούρτι κ.α.

Σε περίπτωση προπόνησης επειδή υπάρχουν αρκετές απώλειες και σε ηλεκτρολύτες, προτιμάτε αντί του σκέτου νερού να καταναλώσετε και ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες.

Προσοχή στην υπερκατανάλωση καφέ και αλκοόλ καθώς μπορεί να προκαλέσουν έντονη αφυδάτωση.

  • Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού

Σε περίπτωση που ιδρώνετε έντονα για τις μέρες του καύσωνα , αυξήστε την κατανάλωση αλατιού.

  • Τροφική δηλητηρίαση

 Το καλοκαίρι είναι η εποχή που με τα περισσότερα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων, γι αυτό προσέχουμε κατά τη συντήρηση των τροφίμων. Τρόφιμα υψηλού κινδύνου είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά, το κρέας(λευκό και κόκκινο) και τα αυγά.

  • Να κάνετε μικρά και ελαφριά γεύματα

Το καλοκαίρι φυσιολογικά ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το χειμώνα κυρίως λόγο τον υψηλών θερμοκρασιών. Προτιμήστε να μοιράσετε το φαγητό σας καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αυτό σημαίνει τουλάχιστον 4-5 μικρά γεύματα.