Μην επιζητάς την αποδοχή, αν δεν είναι άνευ όρων..

 Σχέσεις.. ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι στην ζωή μας να είναι οι ανθρώπινες σχέσεις κάθε είδους, φιλικές, ερωτικές, συγγενικές, οικογενειακές. Θα λέγαμε ότι αποτελούν το πιο σύνθετο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, με πλήθος ερωτηματικών και ανεξήγητων φαινομένων.  Έχεις αναρωτηθεί γιατί ο άνθρωπος επιδιώκει τις πιο πολλές σχέσεις στη ζωή του; Κι αν μπορείς ν’ απαντήσεις σ’ αυτό, τότε σε πόσες σχέσεις ο καθένας από εμάς  είναι απόλυτα ο εαυτός του; Μήπως ψάχνοντας την αποδοχή των υπολοίπων χάνεις την ατομικότητα σου, αλλοιώνεις την ταυτότητα σου και απλά συνυπάρχεις;

 Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι η ανάγκη για αποδοχή είναι μια από τις μεγαλύτερες για τον άνθρωπο κι αυτό συμβαίνει γιατί μέσα από την αποδοχή εκφράζεται η μεγαλύτερη συναισθηματική μας ανάγκη, που δεν είναι άλλη από το να μας αγαπούν.

  Καθημερινά συνάπτεις σχέσεις όπου κι αν βρεθείς. Υπάρχουν φορές που μέσα από τυχαίες συναντήσεις γεννιέται κάτι ουσιαστικό, κάτι σπουδαίο. Παρ όλα αυτά υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου μένουμε σε σχέσεις η καταστάσεις αναζητώντας την αποδοχή μέχρι να την κερδίσουμε.  Επιζητούμε την αποδοχή για να νιώθουμε ότι ανήκουμε σ ένα σύνολο, δίχως να σκεφτόμαστε αν λειτουργούμε με βάση την προσωπικότητα μας και τα πιστεύω μας και καταλήγουμε σε μία αυτοκαταστροφική διαδικασία η οποία ολοένα και λιγοστεύει την ψυχική και την κοινωνική μας διάθεση.

 Ωστόσο, η ανάγκη για αποδοχή δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνεις τα πάντα για να είσαι αρεστός. Δεν χρειάζεται να διαλέγεις τη δύσβατη οδό για να κερδίσεις την εύνοια αυτών των ανθρώπων. Είναι λογικό πως όπως κι εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να αποδεχτείς κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, έτσι κι εσύ δεν μπορείς να είσαι κάτι ταιριαστό  γι όλους τους άλλους. Σκοπός είναι να καταλάβεις πως η πραγματική αγάπη κρύβει και μια αμοιβαία αποδοχή. Χωρίς όρους και όρια αγαπάμε τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να βρίσκεται στη ζωή μας, σε όποια κατηγορία σχέσεων κι αν ανήκει και αφήνουμε το περιθώριο να ξεδιπλώσει τον πραγματικό του εαυτό και να εξελιχθεί δίπλα μας όπως αυτός θέλει.

 Όλοι μας γεμίζουμε με αίσθημα ευτυχίας όταν διαπιστώνουμε πως γινόμαστε αποδεκτοί από τον περίγυρο μας και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν όμως αυτό λειτουργεί ως ανάγκη ανατρέπει τα πράγματα και φτάνουμε σε σημείο να χάνουμε τον εαυτό μας και την αυτοεκτίμηση μας, εναποθέτοντας την στα πρόσωπα άλλων. Μη παρασύρεσαι! Δέξου τον εαυτό σου και κέρδισε αυτούς που δέχονται αυτό που πραγματικά είσαι. Μη δημιουργείς ένα ψεύτικο εγώ καθώς έτσι συμπληρώνεις  έναν φαύλο κύκλο που θα καταλήξει σε ψεύτικα συναισθήματα και «θέλω».
Ζήσε μ’ αυτό που πραγματικά είσαι και μ’ αυτό που θες να γίνεις.
Χρωμάτισε τη ζωή σου με όνειρα και στόχους που έχουν τ’ όνομα σου.

Διαβάστε προηγούμενα άρθρα :

Είναι άγριο συναίσθημα ο Έρωτας!

Κάθε αρχή και… Δική σου!

Όσα ΜΗ και να σου λένε, στο δικό σου ΘΕΛΩ θα γυρνάς..

Βάφτισε τις επιλογές σου, με τ’ όνομα σου.