Μητσοτάκης για ΟΑΣΘ, Πρέσπες, άσυλο και προσφυγικό

Τη θέση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, ωστόσο όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τη στιγμή που είναι κάτι «κυρωμένο δεν αλλάζει κατά το δοκούν».

«Το είχα πει στη Βουλή ότι άπαξ και κυρωθεί η συμφωνία επιτρέπεται μόνον έλεγχος της εφαρμογής της και σε αυτό θα είμαστε παρά πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η βόρεια Ελλάδα είναι ένα άλμα στο μέλλον. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα του brand της Μακεδονίας παγκοσμίως και θα το κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις φοροελαφρύνσεις, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από τα μέτρα φοροελαφρύνσεων. Όμως θα είμαστε πολύ αυστηροί στον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων εφόσον δίνουμε φοροελαφρύνσεις. Σε περίπτωση υπεραπόδοσης δημοσίων εσόδων μπορούμε να παρεμβαίνουμε διορθωτικά και να επιστρέφουμε το μέρισμα στους πολίτες. Ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη του κοινωνικού κράτους είναι η βούληση μας. Στόχος είναι να δανείζεται ακόμη πιο χαμηλά από τις αγορές και στο επόμενο Eurogroup θα θέσουμε το ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ».

Σε ερώτηση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η κατάργηση της παραβατικότητας και της ανομίας που κρύβεται πίσω από το άσυλο καταργήθηκε. Είναι μια πολιτική χωρίς ιδεολογικό πρόσημο, που έχει μεγάλη ανταπόκριση στην κοινωνία. Κάναμε πολύ σωστά που καταργήσαμε αυτό το άσυλο, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ήδη αντιμετωπίζεται η κατάσταση, ήδη έγιναν επεμβάσεις στην παλιά ΑΣΟΕ. Και τα ίδια τα πανεπιστήμια πρέπει να συζητήσουν με την πολιτεία για τους όρους πρόσβασης που θέλουν στα πανεπιστήμια. Η πρόσβαση πρέπει να είναι ελεγχόμενη στον πανεπιστημιακό χώρο. Κάναμε μια πολύ σημαντική τομή σημειολογική και ουσιαστική. Δεν έχουμε τη πρόθεση να στέλνουμε κάθε τρεις και λίγο την αστυνομία στα πανεπιστήμια».

Για τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο πρωθυπουργός είπε ότι δε θα κάνει τίποτα που να παραβιάζει το Σύνταγμα. «Είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα το γεγονός ότι αυτή η Βουλή δεν μπορεί να περάσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η προσοχή μας πέφτει πάνω στην εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των δημοσίων πανεπιστημίων», τόνισε.

Αναφορικά με το προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι γίνονται έρευνες για να δούμε τι γίνεται με ενδεχόμενη κακοδιαχείριση. «Η πολιτική μας είναι διαφορετική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα από την Ελλάδα. Οφείλουμε να κάνουμε επιστροφές και θα γίνουν στην. Τουρκία όπως ορίζει η συμφωνία. Οι διαδικασίες ασύλου θα αυστηροποιηθούν. Αποσυμφορήσαμε  τα νησιά, και καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις στις κοινωνίες που πάνε προσωρινά οι πρόσφυγες. Δεν είναι κάτι που θα συνεχιστεί. Με ενδιαφέρει όμως το μείζον θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αστείο να δεχτούμε ότι υπάρχουν χώρες που δε δέχονται 50 και 100 ασυνόδευτα παιδιά. Δεν μπορεί καμιά χώρα να μη δέχεται επιμερισμό και να σφυρίζει αδιάφορα. Αν θέλει μια χώρα να είναι στο Σένγκεν πρέπει να συμμετέχει στη λογική της αλληλεγγύης, αλλιώς θα πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα επιβεβαιώνοντας ότι θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρόθεση μου είναι να συναντήσω τον Τούρκο πρόεδρο στα Ηνωμένα Έθνη. Πάντα θέλω να συνομιλώ για να παρουσιάσω τις θέσεις της πατρίδας και να εκτονώνω την ένταση για αμοιβαίες λύσεις, μη συγχέοντας σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν την σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη».

«Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ελληνικό», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά και στην ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση που έχει λάβει η Τουρκία.

Για το θέμα του ΟΑΣΘ, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι απελευθερώνονται οι αστικές μεταφορές τον Δεκέμβριο, οπότε η παρέμβαση μας είναι βραχυπρόθεσμη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα λεωφορεία… χτες. Βρήκαμε 213 λεωφορεία να κυκλοφορούν και σήμερα κυκλοφορούν 315. Το σχέδιο μας για τις αστικές συγκοινωνίες είναι σε στάδιο επεξεργασίας και θα ανακοινωθεί σύντομα».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του. Μάλιστα χαρακτήρισε τη σχετική συζήτηση αρκετά  διασκεδαστική «από μια αντιπολίτευση που έχει χάσει και τα αβγά και τα πασχάλια. Θα εξαντλήσω την τετραετία, όμως οι επόμενες εκλογές θα στηθούν διπλές κάλπες… Εκλογές θα γίνουν το 2023», σημείωσε.
Για τα αγροτικά καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την κυβέρνηση την απασχολεί το σχετικό θέμα πολύ και θα είναι άμεση προτεραιότητα η μείωση του κόστους παραγωγής και του πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο.


«Κανένα επίδομα δεν καταργείται», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Έχω αναλάβει προσωπικά το ζήτημα των ατόμων με αναπηρία και θα παρουσιάσουμε τολμηρές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».

Για τα εργασιακά τόνισε ότι στόχος είναι η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε εργοδοτική συμπεριφορά από την εργοδοσία. «Είναι εκτεταμένο το φαινόμενο της εργοδοτικής ασυδοσίας στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης, καθώς οι εργαζόμενοι απασχολούνται πλήρως».

«Το δικαίωμα στις διαδηλώσεις και τη διαμαρτυρία είναι απολύτως σεβαστό. Χαίρομαι πάντως που δεν είχαμε επεισόδια όπως τα προηγούμενα χρόνια», είπε για τις χτεσινές διαμαρτυρίες στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το βρετανικό μουσείο δίνει μια μάχη που θα τη χάσει. «Δεν απεμπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των γλυπτών. Η αντιπολίτευση υιοθετεί τη ρητορική του βρετανικού μουσείου. Οποιοδήποτε αίτημα γίνει προς το βρετανικό μουσείο θα γίνει με την κατάλληλη διατύπωση».

Για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Επιλέξαμε να δώσουμε παραπάνω χρόνο στις αλλαγές και την Πέμπτη στο υπουργείο δικαιοσύνης θα συζητήσω την πρόοδο. Πρόθεση είναι να έχουν ψηφιστεί οι αλλαγές ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπήρχαν πολλά καλά αλλά και χτυπητές αστοχίες στους νέους ποινικούς κώδικες».

Νέο νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ενώ έμφαση έδωσε στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων. «Έχουμε εντοπίσει κυκλώματα. Θα είμαστε παρά παρά πολύ αυστηροί. Στέλνω ένα μήνυμα σε όσους επιμένουν στις παράνομες ελληνοποιήσεις: θα είμαστε αμείλικτοι, ενώ θα επιστρατεύσουμε και την έρευνα και τις δυνατότητες που μας δίνει».

Το 112 για την Πολιτική Προστασία θα λειτουργεί πλήρως ως το τέλος του έτους, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα δω την ταινία του κ. Γαβρά. Σίγουρα όμως καταλαβαίνω ότι είναι αρκετά μονομερής. Υπάρχουν βιβλία που μπορούν να ενημερώσουν τον κόσμο για τις εγκληματικές αστοχίες του 2015 που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, η χώρα διασύρθηκε από εκείνη την περίφημη “περήφανη διαπραγμάτευση” και την κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος. Θα με ενδιέφερε να δω αν στην ταινία περιλαμβάνονται επίσης πρόσωπα όπως ο κ. Καμμένος ή ο κ. Πετσίτης…», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υιοθετείται το μοντέλο της Ιταλίας, ώστε να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. «Δεν νοείται να υπάρχουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, ζουν χλιδάτο βίο και θέλουν να συνεχίσουν να έχουν την ιδιοκτησία των επιχειρήσεων τους. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Οι τράπεζες να διώκουν και τους μετόχους των χρεωκοπημένων επιχειρήσεων».

«Μερικές φορές στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν την εντύπωση ότι δεν κατάλαβαν τι έχει γίνει με τις εκλογές και απορούν με το γεγονός ότι μια κυβέρνηση κάνει ό,τι δεσμεύτηκε να κάνει», δήλωσε.

«Οι φυλακές Κορυδαλλού σχεδιάζεται να μεταφερθεί στον Ασπρόπυργο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *