Ολοκληρώθηκε η άσκηση σεισμού από τον Δήμο Παύλου Μελά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο ενημέρωσης και ασκήσεων ετοιμότητας για φυσικές καταστροφές – σεισμούς στο Δήμο Παύλου Μελά, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών.

Όπως αποδείχτηκε και από την έντονη σεισμική δραστηριότητα των  τελευταίων ωρών στα Γιάννενα, η Ελλάδα δυστυχώς είναι η έκτη πιο σεισμογενής χώρα του πλανήτη και η πρώτη στην Ευρώπη και άρα είναι ζωτικής σημασίας η σωστή ενημέρωση και η γνώση των μέτρων προστασίας που αποτελούν την πλέον απαραίτητη ασπίδα για τους πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά και οι εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται εντός του δήμου ( ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., Λ.ΕΦ.Ε.Δ.,  Έλληνες Διασώστες, ΠΡΟΤΕΚΤΑ, Εθελοντές Ελλάδος, Φίλοι του Δάσους, 3o Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παύλου Μελά, 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων-Πολίχνης), βάση του τοπικού σχεδίου συντονίστηκαν και υλοποίησαν στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου και στα σχολεία, δράσεις ενημέρωσης και ασκήσεων ετοιμότητας σεισμού.

Ενημέρωση και άσκηση ετοιμότητας στα σχολεία

Η διαδικασία της ενημέρωσης ξεκίνησε από την Πέμπτη στις σχολικές μονάδες της περιοχής, με την επίσκεψη κλιμακίου του Δήμου Παύλου Μελά, αποτελούμενο από υπαλλήλους του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και μελών των συνεργαζόμενων εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στο δήμο. Η μαθητική κοινότητα ενημερώθηκε παρουσία των εκπαιδευτικών και μελών των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για το φαινόμενο του σεισμού, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται, τις ενέργειες που έπονται χρονικά του φαινομένου και το τοπικό σχέδιο που έχει εκπονήσει ο δήμος. Ακολούθησε άσκηση εκκένωσης του σχολικού κτιρίου στο πλαίσιο  της προετοιμασίας και ετοιμότητας του σχολείου για ενδεχόμενο σεισμό και της ανάπτυξης αντισεισμικής συνείδησης των μαθητών μέσω της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης.

Σενάριο άσκησης σεισμού στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε χτύπημα του Εγκέλαδου που χαρακτηρίστηκε ως κύριος σεισμός, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μετασεισμούς το Σάββατο που είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό επιζώντων σε κτίρια και τμήματα κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Λόγω των πολλών καταρρεύσεων που είχαν σημειωθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα, ο Δήμος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι θα χρησιμοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου που στεγάζονται στο στρατόπεδο, για τον απεγκλωβισμό των πολιτών.

Οι εθελοντικές ομάδες ενεργοποιήθηκαν, μετέφεραν τον εξοπλισμό τους και μετά από εντολές του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, επενέβησαν στον τομέα τους, απομάκρυναν όσους δεν είχαν λόγο να βρίσκονται στην περιοχή και ανέλαβαν δράση.

Παράλληλα οργανώθηκε ο χώρος της προνοσοκομειακής φροντίδας, αλλά και ο χώρος παροχής Πρώτων Βοηθειών για τους κατοίκους του Δήμου, ενώ επενέβησαν  στα σημεία όπου εγκλωβίστηκαν άνθρωποι και ανέλαβαν τις παρακάτω δράσεις: εγκατάσταση καταυλισμού, υποδοχή και καταγραφή σεισμοπαθών, σίτιση, μέριμνα και παροχή πρώτων βοηθειών μετά από σεισμό, απεγκλωβισμό πολίτη από κτίριο 1ου ορόφου με χρήση διασωστικών σχοινιών, εντοπισμό και απεγκλωβισμό αγνοούμενου κάτω από τα ερείπια με τη βοήθεια ηχοεντοπιστικού συτήματος και κάμερας χειρός, επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε αποθήκη με τη βοήθεια της ΕΣΕΠΑ Λαγκαδά.

«Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε το σεισμό και άλλες έκτακτες ανάγκες, έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις. Το Γραφείο πολιτικής προστασίας έχει οργανώσει ένα πλήρες σχέδιο για τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων και δραστηριότητες όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο μας στο πλαίσιο της αντισεισμικής προστασίας είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω τις εθελοντικές ομάδες που με τη συμμετοχή τους επιβεβαίωσαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τον τόπο μας», δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης .

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αθανάσιος Λαζαρίδης που οργάνωσε και συντόνισε τις δράσεις με συνεργάτες τους Αλέξανδρο Χατζηλιάδη και Ματθαίο Καϊσίδη από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά και σε όλες τις πρωτοβουλίες του Γραφείου  που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ για την άσκηση που ολοκληρώθηκε υπογράμμισε ότι είναι η αρχή και οι όποιες αδυναμίες εντοπίστηκαν, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων.

Τις ασκήσεις παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον ο Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ Γεώργιος Λαζαρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Στέφανος Βάρφης, Καθαριότητας Δημήτρης Αθάνατος, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης και πολίτες, ενώ στον τελικό απολογισμό και στην εκπαίδευση συμμετείχε ο τέως Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Κοκολάκης, με εμπλοκή στην αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών και στη διαχείριση κρίσεων (πτώση αεροσκάφους Γιάκοβλεφ 1997, πτώση ελικοπτέρου Σινούκ 2004, Σεισμοί Αθηνών 1999 και Τουρκίας 1999, Δασικές Πυρκαγιές Σέιχ Σου 1997, Αγίου Όρους 2012 και Χαλκιδικής 2006, Πλημμύρες, Κατολισθήσεις κ.ά.), ο οποίος συμμετείχε και σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή:  voria.gr