Παναγιωτόπουλος: «Η Τουρκία δεν έχει εξαπολύσει ακόμα το βιολογικό όπλο»

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τοποθετήθηκε αναφορικά με την διαμορφωθείσα κατάσταση στον Εβρο και τις επιπτώσεις που έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο ίδιος σε συνέντευξη του στο Θέμα 104, 6, έκανε εκτενή αναφορά στο πως ο κορωνοϊός επηρεάζει την κατάσταση στον Εβρο, τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα καθώς και τα κύματα μεταναστών που μπορεί να διοχετεύσει η Τουρκία στην χώρα μας:

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν. Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι μας είναι αδιάφορα εξαιτίας της δύναμης της συνήθειας… κάθε άλλο. Είχαμε προβλέψει ότι η ένταση θα συντηρηθεί και ότι για εμάς ο συναγερμός δεν λήγει. Απλά, εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων και συνεχίζονται οι εργασίες. Η απόπειρα θωράκισης του Έβρου και με τον φράχτη στα σημεία που ήταν “ανοχύρωτα”, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς», δήλωσε για τα όσα έλαβαν χώρα στην περιοχή του Έβρου.

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Περιμέναμε από την άλλη πλευρά να συντηρήσει αυτήν την ένταση. Δεν ξέρω αν είναι ένα κεντρικά οργανωμένο σχέδιο ή μεμονωμένες συμπεριφορές ανθρώπων που έχουν εκνευριστεί κιόλας επειδή αναγνωρίζουν ότι δεν έχει περάσει το δικό τους στον Έβρο. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί, να απαντούμε, να παίρνουμε τα μέτρα μας και να κρατάμε τον συναγερμό και να οχυρωνόμαστε. Μακάρι κάθε φορά που πυροβολεί κάποιος Τούρκος να είναι και κάποιο στέλεχος της Frontex για να καταγράφει αυτές τις συμπεριφορές. Διαμαρτυρηθήκαμε όπως έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε, χωρίς φωνές, χωρίς απώλεια ψυχραιμίας για να δείξουμε το αυτονόητο. Το αυτονόητο και το προφανές έχει γίνει κατανοητό σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε την παράστασή μας και να εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας. Αναμέναμε τη διατήρηση αυτής της έντασης, δεν αλλάζει τον σχεδιασμό μας. Εμείς εμμένουμε, δεν θα ξεμείνουμε εμείς από δυνάμεις ή αντοχές. Μπορεί να ξεμείνουν οι άλλοι, οι απέναντι, εμείς πάντως δεν θα ξεμείνουμε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε για το πως μπορεί να επηρεάσει ο κορωνοϊός τη μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία:

«Ο παράγων πανδημία είναι πλέον μία ανησυχητική διάσταση στην υπόθεση της οργανωμένης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Η πιθανότητα να υπάρχουν και ασθενείς στα ρεύματα που κατευθύνονται προς Ελλάδα είναι υπαρκτή και πρέπει να συνεκτιμηθεί αυτός ο κίνδυνος. Δεν είμαι έτοιμος να κάνω λόγο για οργανωμένο σχέδιο, να εξαπολύσει η Τουρκία εδώ το βιολογικό όπλο…», σημειώνοντας: «Χθες, είχαμε πολλές αποτροπές στον Έβρο, γύρω στις 200, και στα νησιά είχαμε μία έξαρση αυτές τις ημέρες».