Προπόνηση από….Σπίτι

Τα τελευταία 3 χρόνια έχει γίνει της μόδας το γυμναστήριο. Η σκληρή δουλεία για το καλοκαίρι ξεκινάει από νωρίς, αργά  στην αρχή πιο εντατικά μετά το Πάσχα λίγο πριν τις πρώτες βουτιές. Τα αθλητικά κολάν, τα αθλητικά παπούτσια όπως επίσης και τα ενεργειακά ποτά έχουν την τιμητική τους!

Αυτό που ξεχνούν οι περισσότεροι είναι ότι το καλλίγραμμο κορμί για να φτιαχτεί χρειάζεται 2 πράγματα και όχι 1. Αυτά είναι η σωστή γυμναστική και η σωστή Διατροφή, μάλιστα αν τα βάλουμε σε σειρά σημαντικότητας παρατηρούμε ότι 70% της δουλείας γίνεται με τη σωστή διατροφή και 30% με τη γυμναστική.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή….

Έχεις πάρει τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσεις γυμναστήριο, έχεις κάνει την έρευνα σου ποιο γυμναστήριο έχει τα καλύτερα μηχανήματα/προγράμματα, έχεις εξοπλιστεί με το σωστό εξοπλισμό(παπούτσια κλπ), ψήνεις και ακόμα δύο φιλαράκια για να έχεις παρέα, έχεις κατεβάσει playlist για γυμναστήριο. Γενικά είσαι έτοιμος να μπεις στον αγώνα.

Όμως κανείς δεν σε ενημέρωσε τι παίζει με το φαγητό.
Τι γίνεται με αυτό;

Γενικά αν δεν ενδιαφέρεσαι να γίνεις ο επόμενος Stalone τότε δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι τρομερό στη διατροφή σου αλλά καλό θα ήταν να δώσεις βάση σε δύο γεύματα, το προ-προπονητικό και στο μετα-προπονητικό.

Ας μιλήσουμε για το προ-προπονητικό γεύμα.

Το προ-προπονητικό είναι σημαντικό:

  • Για αποφυγή υπογλυκαιμίας
  • Η νηστεία μειώνει την απόδοση μας
  • Έχουμε μικρότερες απώλειες μυικής μάζας
  • Καθυστέρηση εξάντλησης του μυικού γλυκογόνου
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αθλήματα αντοχής

Γενικά υπάρχουν δύο θεωρίες για το προ-προπονητικό γεύμα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία

  1-2 ώρες πριν 3-4 ώρες πριν
Συνολική ενέργεια(kcal) 300-700 1000-1300
Υδατάνθρακες >60% >60%
Φυτικές Ίνες όχι Ναι
Πρωτεΐνες <20% <20%
Λίπη <20% <20%

Και φυσικά σε όλα αυτά καλό θα ήταν επισημάνω και τη σημαντικότητα των υγρών είτε αυτά είναι νερό, χυμός ή ένα ενεργειακό ποτό. Η μέση περίπου ποσότητα είναι 1.5 lt καθ όλη την προπόνηση.

Καλή κοιλιακούς!!!